UMIN試験ID | UMIN000059396 |
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受付番号 | R000067792 |
科学的試験名 | 被験食品の継続摂取による社会的孤立感・孤独感の軽減効果に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/10/15 |
最終更新日 | 2025/10/14 16:50:23 |
日本語
被験食品の継続摂取による社会的孤立感・孤独感の軽減効果に関する試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Intake of the Test Food on Alleviating Social Isolation and Loneliness
日本語
被験食品の継続摂取による社会的孤立感・孤独感の軽減効果に関する試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Intake of the Test Food on Alleviating Social Isolation and Loneliness
日本語
被験食品の継続摂取による社会的孤立感・孤独感の軽減効果に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Intake of the Test Food on Alleviating Social Isolation and Loneliness: Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Study/Trial
日本語
被験食品の継続摂取による社会的孤立感・孤独感の軽減効果に関する試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Intake of the Test Food on Alleviating Social Isolation and Loneliness
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy participants
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
社会的孤立感・孤独感を感じている健常な男女を対象としたプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験を行い、被験食品を4週間継続摂取することによる、社会的孤立感・孤独感の軽減効果など、社会的健康感に及ぼす影響について検討する。
英語
To investigate the effects of 4-week continuous intake of the test food on alleviation of social isolation and loneliness, as well as on perceived social health, in healthy participants experiencing social isolation and loneliness through a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
UCLA孤独感尺度
英語
UCLA Loneliness Scale
日本語
(1) SF-36v2日本語版
(2) WHO-DAS2.0
(3) 血中セロトニン、血中オキシトシン
(4) 歩数
英語
(1) SF-36v2 Japanese version
(2) WHO-DAS2.0
(3) Serum serotonin, serum oxytocin
(4) Daily step count
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
被験食品を4週間摂取
英語
4-week intake of test foods
日本語
プラセボ食品を4週間摂取
英語
4-week intake of placebo foods
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 試験参加の同意取得時点での年齢が20歳以上64歳以下
(2) 日本人の健常男女
(3) 社会的な孤立・孤独を感じている者
(4) 本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、本人による文書同意が得られる者
英語
1. Individuals aged between 20 and 64 years at the time of obtaining informed consent.
2. Healthy Japanese men and women.
3. Individuals who feel socially isolated and/or lonely.
4. Individuals who have the capacity to consent, have received sufficient explanation regarding the purpose and content of the study, have fully understood the information, and voluntarily agreed to participate by providing written informed consent.
日本語
(1) 精神疾患、自律神経系疾患により、医師による治療、投薬を受けている者、または試験期間中に治療・投薬を受ける予定のある者
(2) 慢性疾患を有し、医師による治療・投薬を受けている者
(3) 脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、血液疾患、内分泌疾患の重篤な既往歴がある者
(4) 胃切除、胃腸縫合術、腸管切除の手術歴など、消化器系疾患の重篤な既往歴がある者(ただし、虫垂炎の手術のみの者は除く)
(5) SDSの点数より試験責任医師が精神疾患に罹患していると判断する者
(6) 過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者
(7) 試験食品にアレルギーを発症する恐れのある者
(8) 来所スクリーニング検査4週間以内に200 mL献血または2週間以内に成分献血を行った男性及び女性、来所スクリーニング検査16週間以内に400 mL献血をした女性、来所スクリーニング検査12週間以内に400 mL献血をした男性
(9) 現在、喫煙している者
(10) アルコールの常用者
(11) 睡眠習慣や食生活が極端に不規則な者
(12) 試験期間中、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品類の摂取を中止できない方
(13) 試験期間中に生活環境が大きく変化する可能性がある者、あるいは、食習慣や運動習慣が大きく変化する可能性のある者
(14) 授乳中、妊娠中または妊娠している可能性がある、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある女性
(15) 他の臨床試験に現在参加しているか、または来所スクリーニング検査の4週間以内に参加していた者、あるいは試験期間中、他の臨床試験に参加予定のある者
(16) その他、試験責任医師が被験者として不適格であると判断した者
英語
1. Individuals receiving medical treatment for psychiatric disorders or autonomic nervous system disorders, or those scheduled to receive such treatment or medication during the study period.
2. Individuals with chronic diseases who are receiving medical treatment.
3. Individuals with a serious past history of cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, hematological, or endocrine diseases.
4. Individuals with a serious past history of gastrointestinal diseases.
5. Individuals judged by the principal investigator to have a psychiatric disorder based on the score of SDS.
6. Individuals with a history of feeling unwell or experiencing health deterioration due to blood collection.
7. Individuals who may develop an allergic reaction to the test food.
8. Men or women who donated 200 mL of blood within 4 weeks or component blood within 2 weeks prior to the on-site screening test; women who donated 400 mL of blood within 16 weeks prior to the screening; or men who donated 400 mL of blood within 12 weeks prior to the screening.
9. Smokers.
10. Habitual alcohol consumers.
11. Individuals with extremely irregular sleep patterns or dietary habits.
12. Individuals who cannot discontinue the intake of Foods for Specified Health Uses (FOSHU), Foods with Function Claims, or other health foods during the study period.
13. Individuals who are expected to experience major changes in living environment, or significant changes in dietary or exercise habits during the study period.
14. Women who are breastfeeding, pregnant, possibly pregnant, or planning to become pregnant during the study period.
15. Individuals currently participating in another clinical trial, those who have participated in another clinical trial within 4 weeks prior to the on-site screening test, or those planning to participate in another clinical trial during the study period.
16. Any other individuals judged by the principal investigator to be inappropriate as study participants.
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日本語
名 | 聡馬 |
ミドルネーム | |
姓 | 大出 |
英語
名 | Soma |
ミドルネーム | |
姓 | Ode |
日本語
株式会社マクロミル
英語
Macromill, Inc.
日本語
ライフサイエンス事業本部 クリニカルトライアル部
英語
Clinical Trial Department, Life Science Division
108-0075
日本語
東京都港区港南2-16-1 品川イーストワンタワー11F
英語
Shinagawa East One Tower 11F, 2-16-1 Konan, Minato-ku, Tokyo, Japan
03-6716-0700
ohde@macromill.com
日本語
名 | 由美 |
ミドルネーム | |
姓 | 木本 |
英語
名 | Yumi |
ミドルネーム | |
姓 | Kimoto |
日本語
株式会社マクロミル
英語
Macromill, Inc.
日本語
ライフサイエンス事業本部 クリニカルトライアル部
英語
Clinical Trial Department, Life Science Division
108-0075
日本語
東京都港区港南2-16-1 品川イーストワンタワー11F
英語
Shinagawa East One Tower 11F, 2-16-1 Konan, Minato-ku, Tokyo, Japan
03-6716-0700
kimoto@macromill.com
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その他
英語
Macromill, Inc.
日本語
株式会社マクロミル
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英語
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その他
英語
Oryza Oil & Fat Chemical Co., Ltd.
日本語
オリザ油化株式会社
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その他/Other
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医療法人社団 渡辺病院 倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee of Watanabe Hospital
日本語
東京都大田区羽田1-5-16
英語
1-5-16 Haneda, Ota-ku, Tokyo, Japan
03-3741-0223
wnb.cto@gmail.com
いいえ/NO
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英語
医療法人社団 渡辺病院(東京都)
2025 | 年 | 10 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 18 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 10 | 月 | 14 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000067792
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067792