UMIN試験ID | UMIN000059002 |
---|---|
受付番号 | R000067479 |
科学的試験名 | スプレードライによって粉末化された農耕流動食のタンパク質利用性の評価 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/09/06 |
最終更新日 | 2025/09/05 11:09:24 |
日本語
スプレードライによって粉末化された農耕流動食のタンパク質利用性の評価
英語
Assessment of Protein Availability of thick Liquid Feeds Powdered by Spray Drying
日本語
スプレードライによって粉末化された農耕流動食のタンパク質利用性の評価
英語
Assessment of Protein Availability of thick Liquid Feeds Powdered by Spray Drying
日本語
スプレードライによって粉末化された農耕流動食のタンパク質利用性の評価
英語
Assessment of Protein Availability of thick Liquid Feeds Powdered by Spray Drying
日本語
スプレードライによって粉末化された農耕流動食のタンパク質利用性の評価
英語
Assessment of Protein Availability of thick Liquid Feeds Powdered by Spray Drying
日本/Japan |
日本語
サルコぺ二ア
英語
sarcopenia
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
濃厚流動食は、食事摂取量が低下した際に、不足したエネルギーおよび栄養素量を充足させるために用いられています。また、嚥下障害により経口摂取が難しい場合の経管栄養の際に使用されています。わが国で流通している濃厚流動食は主に液体ですが、これを粉末化することでいくつかの大きな利点があります。スプレードライ法により得られる粉末は、食品成分が一時的に高温にさらされるとともに、水分の蒸発現象に生じるため、物性の著しい変化をもたらします。この変化がエネルギーと栄養素の生体利用性に影響を及ぼすかどうかは不明です。本研究の目的は、従来の液状の濃厚流動食、もしくは粉末化した濃厚流動食を摂取した時の窒素出納を調査することで、粉末化により窒素の生態利用性に変化が無いかを明らかにすることです。
英語
Concentrated liquid diets are used to meet energy and nutrient deficiencies when food intake is reduced. They are also used for tube feeding when oral intake is difficult due to dysphagia. Concentrated liquid diets distributed in Japan are mainly liquid, but powdering them offers several significant advantages. Powders obtained by the spray-drying method undergo a significant change in physical properties due to the evaporation of water as well as the temporary exposure of food components to high temperatures. Whether these changes affect the bioavailability of energy and nutrients is unknown. The purpose of this study is to investigate nitrogen delivery during consumption of conventional liquid or powdered concentrated liquid diets to determine if the bioavailability of nitrogen is altered by the powdering process.
その他/Others
日本語
濃厚流動食は、食事摂取量が低下した際に、不足したエネルギーおよび栄養素量を充足させるために用いられています。また、嚥下障害により経口摂取が難しい場合の経管栄養の際に使用されています。わが国で流通している濃厚流動食は主に液体ですが、これを粉末化することでいくつかの大きな利点があります。スプレードライ法により得られる粉末は、食品成分が一時的に高温にさらされるとともに、水分の蒸発現象に生じるため、物性の著しい変化をもたらします。この変化がエネルギーと栄養素の生体利用性に影響を及ぼすかどうかは不明です。本研究の目的は、従来の液状の濃厚流動食、もしくは粉末化した濃厚流動食を摂取した時の窒素出納を調査することで、粉末化により窒素の生態利用性に変化が無いかを明らかにすることです。
英語
Concentrated liquid diets are used to meet energy and nutrient deficiencies when food intake is reduced. They are also used for tube feeding when oral intake is difficult due to dysphagia. Concentrated liquid diets distributed in Japan are mainly liquid, but powdering them offers several significant advantages. Powders obtained by the spray-drying method undergo a significant change in physical properties due to the evaporation of water as well as the temporary exposure of food components to high temperatures. Whether these changes affect the bioavailability of energy and nutrients is unknown. The purpose of this study is to investigate nitrogen delivery during consumption of conventional liquid or powdered concentrated liquid diets to determine if the bioavailability of nitrogen is altered by the powdering process.
日本語
尿中窒素排泄量
英語
Urinary nitrogen excretion
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
液体農耕流動食200kcalを一日3回を3日間、続いて粉体農耕流動食200kcalを1日3回を3日間
英語
Liquid agricultural liquid diet 200 kcal three times a day for three days, followed by powdered agricultural liquid diet 200 kcal three times a day for three days
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 未満/> |
女/Female
日本語
習慣的に激しい運動をしていない人
体重70kg未満の人
英語
People who do not habitually engage in strenuous exercise
People who weigh less than 70 kg
日本語
研究期間中に発熱、炎症、外傷等を経験した人
英語
Persons who experienced fever, inflammation, trauma, etc. during the study period
6
日本語
名 | 瑛介 |
ミドルネーム | |
姓 | 齋藤 |
英語
名 | Yosuke |
ミドルネーム | |
姓 | Saito |
日本語
広島国際大学
英語
Hiroshima International University
日本語
健康科学部 医療栄養学科
英語
Department of Clinical Nutrition, Faculty of Health and Wellness Sciences
737-0112
日本語
広島県呉市広古新開5-1-1
英語
5-1-1, Hirokoshingai, Kure, Hiroshima 737-0112, Japan
81-823-73-8254
saito-y@hirokoku-u.ac.jp
日本語
名 | 瑛介 |
ミドルネーム | |
姓 | 齋藤 |
英語
名 | Yosuke |
ミドルネーム | |
姓 | Saito |
日本語
広島国際大学
英語
Hiroshima International University
日本語
健康科学部 医療栄養学科
英語
Department of Clinical Nutrition, Faculty of Health and Wellness Sciences
737-0112
日本語
広島県呉市広古新開5-1-1
英語
5-1-1, Hirokoshingai, Kure, Hiroshima 737-0112, Japan
81-823-73-8254
saito-y@hirokoku-u.ac.jp
日本語
広島国際大学
英語
Hiroshima International University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ohkawara Kakohki Co., LTD.
日本語
大川原化工機株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
広島国際大学
英語
Hiroshima International University
日本語
広島県呉市広古新開5-1-1
英語
5-1-1, Hirokoshingai, Kure, Hiroshima 737-0112, Japan.
81-823-73-8254
saito-y@hirokoku-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
未公表/Unpublished
6
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2024 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2024 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2034 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000067479
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067479