| UMIN試験ID | UMIN000060195 |
|---|---|
| 受付番号 | R000068851 |
| 科学的試験名 | 口腔電気刺激による飲食品香味の変調に関する評価 ~電気刺激を介して塩味以外の味を調整する技術の開発、及びその効果についての評価~ |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/12/24 |
| 最終更新日 | 2025/12/24 19:56:52 |
日本語
口腔電気刺激による飲食品香味の変調に関する評価
~電気刺激を介して塩味以外の味を調整する技術の開発、及びその効果についての評価~
英語
Study evaluating the effect of galvanic tongue stimulation on taste sensation.
-Development of a technology to modulate tastes other than saltiness through electrical stimulation, and evaluation of its effects. -
日本語
口腔電気刺激による飲食品香味の変調に関する評価
英語
Study evaluating the effect of galvanic tongue stimulation on taste sensation.
日本語
口腔電気刺激による飲食品香味の変調に関する評価
~電気刺激を介して塩味以外の味を調整する技術の開発、及びその効果についての評価~
英語
Study evaluating the effect of galvanic tongue stimulation on taste sensation.
-Development of a technology to modulate tastes other than saltiness through electrical stimulation, and evaluation of its effects. -
日本語
口腔電気刺激による飲食品香味の変調に関する評価
英語
Study evaluating the effect of galvanic tongue stimulation on taste sensation.
| 日本/Japan |
日本語
なし
英語
No
| 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
飲食品香味に対して口腔電気刺激が与える影響を明らかにすることを目的とする。
英語
This study aimed to demonstrate the effect of galvanic tongue stimulation on taste sensation.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
味覚、口中および喉の感覚の強度(アンケート評価)
英語
Intensity of taste, oral, and throat sensations (questionnaire-based evaluation).
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food | その他/Other |
日本語
介入期間1日。微弱な口腔電気刺激を与えた条件で、試験食品を摂取する。微弱な口腔電気刺激を与えない条件で、試験食品を摂取する。
英語
Within 1 day, the study participants consume the test food under conditions where a weak oral electrical stimulation is applied. The study participants consume the test food under conditions where no weak oral electrical stimulation is applied.
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英語
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英語
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英語
| 18 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が18歳以上、65歳未満の健常成人
(2)研究内容を理解して書面による同意が得られた者
(3)食酢に対する嗜好性が極端でない者
英語
(1) Healthy adults aged 18 or older and under 65 at the time of obtaining informed consent.
(2) Individuals who understood the study details and provided written informed consent.
(3) Individuals whose preference for vinegar is not extreme.
日本語
自己申告により下記の項目に該当する者は除外する。
(1) 心疾患・神経疾患・脳疾患を有する者、既往歴のある者
(2) 重篤な呼吸器疾患のある者(呼吸不全と診断される者)
(3) てんかん等の発作性の疾患を有する者
(4) ペースメーカー等の電界・磁界の影響がある装置を装着している者
(5) 妊娠中の者、妊娠の可能性のある者
(6) アルコールによって皮膚がかぶれる者
(7) 食品アレルギーや金属アレルギー等のアレルギー性疾患を有する者
(8) 手や口内、口周辺に傷や湿疹、はれもの等の異常がある者
(9) 味覚障害(味覚低下・消失・異味症等)を有する者
(10) 本研究で使用する電気味覚デバイスの取扱説明書において「使用しない」又は「医師に相談のうえ使用」と記載された条件に該当する者(ただし医師が参加可と判断した場合を除く)
英語
Participants will be excluded based on self report if they meet any of the following criteria.
1. Current or past history of cardiac neurological or cerebrovascular disease.
2. Severe respiratory disease including a diagnosis of respiratory failure.
3. Seizure disorders such as epilepsy.
4. Use of medical devices that may be affected by electric or magnetic fields for example pacemakers.
5. Pregnancy or the possibility of being pregnant.
6. History of skin irritation or rashes caused by alcohol.
7. Allergic conditions including food allergies or metal allergies.
8. Abnormalities such as wounds eczema or swelling on the hands inside the mouth or around the mouth.
9. Taste disorders including reduced taste sensitivity loss of taste or dysgeusia.
10. Individuals who meet the conditions listed in the instruction manual of the electrogustatory device used in this study as do not use or use only after consulting a physician unless a physician has determined that participation is acceptable.
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日本語
| 名 | 芳明 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 宮下 |
英語
| 名 | Homei |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Miyashita |
日本語
明治大学
英語
Meiji University
日本語
総合数理学部
英語
Faculty of Interdisciplinary Mathematical Sciences
164-0001
日本語
東京都中野区中野4-21-1
英語
4-21-1, Nakano, Nakano-ku, Tokyo, Japan
03-5343-834
homei@isc.meiji.ac.jp
日本語
| 名 | 愛 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 佐藤 |
英語
| 名 | Ai |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Sato |
日本語
キリンホールディングス株式会社
英語
Kirin Holdings Company, Limited
日本語
ヘルスサイエンス事業部
英語
Health Science Business Department
164-0001
日本語
東京都中野区中野4-10-2中野セントラルパークサウス
英語
Nakano central South, 4-10-2, Nakano, Nakano-ku, Tokyo
080-2990-3796
ai_sato@kirin.co.jp
日本語
明治大学
英語
Meiji University
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英語
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その他
英語
Kirin Holdings Company, Limited
Mizkan Co., Ltd.
日本語
キリンホールディングス株式会社
株式会社Mizkan
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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東京大学大学院医学系研究科・医学部. 研究倫理支援室
英語
The Office for Human Research Studies(OHRS), Graduate School of Medicine and Faculty of Medicine, The University of Tokyo
日本語
東京都文京区本郷7-3-1
英語
7-3-1 Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo
03-5841-0818 / +81-3-5841-0818
ethics@m.u-tokyo.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 26 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 25 | 日 |
| 2026 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 24 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000068851
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000068851