| UMIN試験ID | UMIN000060023 |
|---|---|
| 受付番号 | R000068648 |
| 科学的試験名 | 赤ビーツ飲料の長期摂取が寒冷環境における体温調節応答に及ぼす影響(単盲検、プラセボ対照、ランダム化、クロスオーバー試験) |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/12/09 |
| 最終更新日 | 2025/12/09 10:59:57 |
日本語
赤ビーツ飲料の長期摂取が寒冷環境における体温調節応答に及ぼす影響(クロスオーバー試験)
英語
Effect of long-term beetroot supplementation on human thermoregulatory response in cold (cross over test)
日本語
赤ビーツ長期摂取寒冷体温調節影響(クロスオーバー)
英語
Long-term beetroot supplementation on thermoregulation in cold (RCT)
日本語
赤ビーツ飲料の長期摂取が寒冷環境における体温調節応答に及ぼす影響(単盲検、プラセボ対照、ランダム化、クロスオーバー試験)
英語
Effect of long-term beetroot supplementation on human thermoregulatory response in cold (Single-blind, placebo-controlled, randomized, crossover trial)
日本語
赤ビーツ長期摂取寒冷体温調節影響(ランダム化クロスオーバー)
英語
Long-term beetroot supplementation on thermoregulation in cold (RCT)
| 日本/Japan |
日本語
健康成人男性
英語
Healthy male volunteers
| 該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
長期間の赤ビーツ飲料の摂取が、寒冷環境下における体温調節応答に及ぼす影響を評価することを目的とし、全身軽度寒冷曝露時の非震え産熱亢進や、手部冷水負荷試験後の皮膚血流促進が見られるか検討する。
英語
To evaluate the effect of long-term beetroot juice intake on thermoregulatory responses in a cold environment, and to examine whether it enhances non-shivering thermogenesis during whole-body mild cold exposure and skin blood flow after a hand cold water immersion.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
赤ビーツ飲料またはプラセボ飲料摂取期間前後の全身軽度寒冷曝露試験における鎖骨上窩ー胸部皮膚温度勾配の変化量の条件間比較
英語
Comparison between conditions of changes in supraclavicular-chest skin temperature gradient during mild whole-body cold exposure before and after long-term intake of beetroot versus placebo beverage
日本語
赤ビーツ飲料またはプラセボ飲料摂取期間前後の手部冷水負荷試験における指尖部皮膚血流の変化量の条件間比較
英語
Comparison between conditions of changes in skin blood flow during the hand cold immersion test before and after long-term intake of beetroot versus placebo beverages
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food |
日本語
4週間の介入期間において毎日70mLの赤ビーツ飲料を摂取し、ウォッシュアウト期間を挟んで、プラセボ飲料を摂取する2回目の介入を実施する。
英語
During the 4-week intervention period, participants consume 70 mL of a beetroot beverage daily, and after a washout period, a second intervention is conducted in which they consume a placebo beverage.
日本語
4週間の介入期間において毎日70mLのプラセボ飲料を摂取し、ウォッシュアウト期間を挟んで、赤ビーツ飲料を摂取する2回目の介入を実施する。
英語
During the 4-week intervention period, participants consume 70 mL of a placebo beverage daily, and after a washout period, a second intervention is conducted in which they consume a beetroot beverage.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
| 18 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 30 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
①年齢が18歳以上30歳未満の者
②定期通院を要する疾患がない健常者
③研究飲料の味に抵抗がなく、介入を含む約13か月(4週間の介入を、10か月のウォッシュアウト期間を挟んで2回)の研究期間に参加可能な者
④研究対象者本人による文書同意が得られた者
英語
Age 18-30 years
Healthy volunteers who does no need regular medical visits
Those who has no objection to the taste of the beetroot juice and can participate in this study for about 13 months (Two 4-week intervention periods separated by a 10-month washout period)
Those who be able to give written informed consent to participate in this study
日本語
①睡眠習慣や食習慣が極端に乱れている者
②1週間に6日以上、1日に3時間以上のランニングまたはそれと同等以上の運動習慣がある者
③BMIが30以上、または、SBPが140 mmHg以上、または、DBPが90 mmHg以上の者
④動脈または静脈の器質的狭窄・閉塞に起因する局所灌流障害(閉塞性血流障害)を有する患者
⑤上腕のリンパ浮腫を有する患者
⑥血液透析を行っている者
⑦赤ビーツを含む飲食物を習慣的に摂取している者
⑧起床後、うがいや歯を磨く前に研究飲料を摂取することに同意できない者
⑨同意取得前3ヶ月以内に抗生物質を投与されている者、投与予定の者
⑩その他、研究責任者又は研究分担者が研究対象者として不適当と判断した者
英語
Individuals with extremely irregular sleep or dietary habits
Individuals who engage in running, or equivalent exercise, for >3 hours per day on >6 days per week
Individuals with a BMI >30, or systolic blood pressure >140 mmHg, or diastolic blood pressure >90 mmHg
Individuals with local perfusion disorders (occlusive vascular disease) caused by organic stenosis or obstruction of arteries or veins
Individuals with lymphedema of the upper arm
Individuals undergoing hemodialysis
Individuals who habitually consume foods or beverages containing red beet
Individuals who cannot agree to consume the study beverage after waking and before gargling or brushing teeth
Individuals who have received, or are scheduled to receive, antibiotics within three months prior to obtaining consent
Other individuals deemed unsuitable as study participants by the principal investigator or co-investigators
12
日本語
| 名 | 斉 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 若林 |
英語
| 名 | Hitoshi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Wakabayashi |
日本語
北海道大学
英語
Hokkaido University
日本語
工学研究院
英語
Faculty of Engineering
060-8628
日本語
札幌市北区北13条西8丁目
英語
N13, W8 Kita-ku Sapporo
0117066280
wakabayashi@eng.hokudai.ac.jp
日本語
| 名 | 斉 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 若林 |
英語
| 名 | Hitoshi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Wakabayashi |
日本語
北海道大学
英語
Hokkaido University
日本語
工学研究院
英語
Faculty of Engineering
060-8628
日本語
札幌市北区北13条西8丁目
英語
N13 W8 Kita-ku Sapporo
0117066280
wakabayashi@eng.hokudai.ac.jp
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北海道大学
英語
Hokkaido University
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英語
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その他
英語
Other
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日本学術振興会
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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北海道大学病院
英語
Hokkaido University Hospital
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札幌市北区北14条西5丁目
英語
N14, W8 Kita-ku Sapporo
011-706-7636
crjimu@huhp.hokudai.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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| 2025 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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開始前/Preinitiation
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 08 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 08 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
| 2029 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000068648
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000068648