| UMIN試験ID | UMIN000060065 |
|---|---|
| 受付番号 | R000068570 |
| 科学的試験名 | 鉄磁気炊飯鍋で炊いた米飯の食味試験 |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/12/15 |
| 最終更新日 | 2025/12/11 09:27:14 |
日本語
鉄磁気炊飯鍋による炊飯の食味評価試験
英語
Evaluation of rice palatability and cooking time using an iron-magnetic rice cooking pot
日本語
MAG-RICE
英語
MAG-RICE
日本語
鉄磁気炊飯鍋で炊いた米飯の食味試験
英語
Sensory evaluation of rice cooked in an iron-magnetic rice pot
日本語
MAG-RICE試験
英語
MAG-RICE study
| 日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy adults
| 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
従来素材を用いた炊飯鍋と鉄を含む新素材を用いた炊飯鍋で炊飯した米飯について、食味や調理効率の違いを比較し、新素材の有用性を検証する。
英語
To compare the palatability and cooking efficiency of rice cooked in conventional cookware and iron-containing novel material cookware, and to evaluate the potential usefulness of the novel material.
その他/Others
日本語
該当せず
英語
Not applicable
日本語
従来素材炊飯鍋と鉄を含む新素材炊飯鍋で炊飯した米飯の官能評価による総合食味スコア
英語
Overall palatability score of rice cooked in conventional cookware and iron-containing novel material cookware, assessed by sensory evaluation.
日本語
調理時間(沸騰到達・蒸らしを含む)
炊飯液中の鉄溶出量
英語
Cooking time (including boiling and steaming phases)
Iron elution in cooking liquid
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
実薬・標準治療対照/Active
3
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food |
日本語
従来素材の土鍋で炊飯した米飯を摂取し、官能評価を行う
英語
Participants consume rice cooked in conventional earthenware pot and undergo sensory evaluation
日本語
鉄を含む新素材の土鍋で炊飯した米飯を摂取し、官能評価を行う
英語
Participants consume rice cooked in iron-containing novel material pot and undergo sensory evaluation
日本語
電気炊飯器で炊飯した基準米を摂取し、官能評価を行う
英語
Participants consume reference rice cooked in an electric rice cooker and undergo sensory evaluation
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
| 18 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 65 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
日常的に米飯を摂取している日本人成人
英語
Japanese adults who habitually consume rice in their daily diet
日本語
米や炊飯副材料に対する食物アレルギーを有する者
味覚・嗅覚に障害がある者
試験参加に支障をきたす健康状態を有する者
研究責任者が不適格と判断した者
英語
Individuals with food allergies to rice or cooking-related ingredients
Individuals with taste or olfactory disorders
Individuals with health conditions that interfere with participation in the study
Individuals judged ineligible by the principal investigator
20
日本語
| 名 | 邦義 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 清水 |
英語
| 名 | Kuniyoshi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Shimizu |
日本語
九州大学農学研究院
英語
Faculty of Agriculture, Kyushu University
日本語
森林圏環境資源科学研究室
英語
Laboratory of Systematic Forest and Forest Products Sciences
819-0395
日本語
福岡市西区元岡744
英語
744 Motooka, Nishi-ku, Fukuoka, 819-0395, Japan
092-802-4946
shimizu.kuniyoshi.381@m.kyushu-u.ac.jp
日本語
| 名 | 瞳 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 宮崎 |
英語
| 名 | Hitomi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Miyazaki |
日本語
九州大学農学研究院
英語
Faculty of Agriculture, Kyushu University
日本語
森林圏環境資源科学研究室
英語
Laboratory of Systematic Forest and Forest Products Sciences
819-0395
日本語
福岡市西区元岡744
英語
744 Motooka, Nishi-ku, Fukuoka, 819-0395, Japan
092-553-9458
miyazaki.hitomi.309@m.kyushu-u.ac.jp
日本語
九州大学
英語
Kyushu University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Other
日本語
株式会社燦セラ
日本語
Sancera Co., Ltd.
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
九州大学農学研究院
英語
Faculty of Agriculture, Kyushu University
日本語
福岡市西区元岡744
英語
744 Motooka, Nishi-ku, Fukuoka, 819-0395, Japan
0925539458
shimizu.kuniyoshi.381@m.kyushu-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
| 2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 12 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 11 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000068570
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000068570