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UMIN試験ID UMIN000059937
受付番号 R000068546
科学的試験名 桑青汁による血糖値および体重・体脂肪の変化に関する調査研究
一般公開日(本登録希望日) 2025/12/01
最終更新日 2025/12/01 21:56:25

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
桑青汁による血糖値および体重・体脂肪の変化に関する調査研究


英語
Research study on changes in blood sugar levels, weight, and body fat due to mulberry green juice

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
桑青汁による血糖値および体重・体脂肪の変化に関する調査研究


英語
Research study on changes in blood sugar levels, weight, and body fat due to mulberry green juice

科学的試験名/Scientific Title

日本語
桑青汁による血糖値および体重・体脂肪の変化に関する調査研究


英語
Research study on changes in blood sugar levels, weight, and body fat due to mulberry green juice

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
桑青汁による血糖値および体重・体脂肪の変化に関する調査研究


英語
Research study on changes in blood sugar levels, weight, and body fat due to mulberry green juice

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常者および未病者(メタボリックシンドローム予備軍、血糖値が高めの方)


英語
Target condition (Condition) Healthy subjects and pre-symptomatic subjects (pre-metabolic syndrome, subjects with high blood glucose levels)
Classification by specialty Internal Medicine (Metabolism / Endocrinology)

疾患区分1/Classification by specialty

内科学一般/Medicine in general 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
本研究は、桑の葉を主原料とする「天空桑青汁」を4週間継続摂取することによる、メタボリックシンドロームおよび糖尿病に関連するバイオマーカー(特に食後血糖値)、ならびに体重・体脂肪率への影響を探索的に評価することを目的とする 。桑の葉特有の成分であるイミノシュガーが持つ糖の吸収を穏やかにする働きに着目し、健常者および境界域の対象者における有用性を検証するパイロット研究である 。


英語
The purpose of this study is to exploratorily evaluate the effects of 4-week continuous intake of "Tenku Kuwa Aojiru" (Mulberry Green Juice) on biomarkers related to metabolic syndrome and diabetes (specifically postprandial blood glucose), as well as body weight and body fat percentage. Focusing on the effect of iminosugars, a component unique to mulberry leaves, to moderate sugar absorption, this pilot study verifies its usefulness in healthy individuals and those in the borderline range.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
1. 食後血糖値の変化量(摂取前と摂取4週間後の比較) 2. 体重、体脂肪率、BMIの変化量(摂取前と摂取4週間後の比較)


英語
Change in postprandial blood glucose levels (comparison between pre-intake and 4 weeks post-intake)
Changes in body weight, body fat percentage, and BMI (comparison between pre-intake and 4 weeks post-intake)

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
1. 血液生化学検査項目の変化(HbA1c、中性脂肪、総コレステロール、HDLコレステロール、尿酸、総たんぱく、アルブミン、AST、ALT、γ-GT、尿素窒素、クレアチニン) 2. アンケート調査による主観的体感の変化(お腹の調子、肌の調子、目覚めの良さ、その他の自覚症状) 3. 製品の嗜好性・受容性評価(飲みやすさ、味、継続飲用意向) 4. 有害事象の有無と内容


英語
Changes in blood biochemical parameters (HbA1c, Triglyceride, Total cholesterol, HDL cholesterol, Uric acid, Total protein, Albumin, AST, ALT, gamma-GT, BUN, Creatinine)
Changes in subjective physical conditions via questionnaire (stomach condition, skin condition, quality of awakening, other subjective symptoms)
Evaluation of product palatability and acceptability (ease of drinking, taste, intention to continue drinking)
Presence and details of adverse events


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
試験食品「天空桑青汁」を1日1回1包(3g)、4週間摂取する。


英語
Consumption of the test food "Tenku Kuwa Aojiru" (3g/pack) once daily for 4 weeks.

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

79 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男/Male

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
年齢が20代から70代の男女
本研究の目的および内容を理解し、書面による同意が得られた者
(血糖値調査群のみ)指定の場所での採血に参加可能な者
(体重調査群のみ)自宅で体重・体脂肪率の測定および記録が可能な者


英語
Males and females in their 20s to 70s
Subjects who understand the purpose and content of this study and provide written informed consent
(Blood glucose group only) Subjects capable of participating in blood sampling at the designated location
(Body weight group only) Subjects capable of measuring and recording body weight and body fat percentage at home

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
腎臓病などの重篤な既往歴がある者
研究に適さない薬やサプリメントを服用している者
妊娠中、授乳中、または妊娠の可能性がある者
桑の葉に対するアレルギーを有する者
現在、糖尿病の治療(インスリン注射または血糖降下薬の服用)を受けている者
その他、研究責任者が不適当と判断した者


英語
Subjects with a history of serious diseases such as kidney disease
Subjects taking medications or supplements unsuitable for the study
Subjects who are pregnant, lactating, or possibly pregnant
Subjects with an allergy to mulberry leaves
Subjects currently receiving treatment for diabetes (insulin injections or oral hypoglycemic agents)
Other subjects deemed inappropriate by the principal investigator

目標参加者数/Target sample size

110


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
博貴
ミドルネーム
渕上


英語
Hiroki
ミドルネーム
Fuchigami

所属組織/Organization

日本語
株式会社あつまるホールディングス


英語
Atsumaru Holdings Co., Ltd.

所属部署/Division name

日本語
NSP山鹿工場 生産管理部


英語
NSP Yamaga Factory Production Management Department

郵便番号/Zip code

861-0602

住所/Address

日本語
熊本県山鹿市鹿北町芋生4041


英語
4041 Imo, Kahokucho, Yamaga City, Kumamoto Prefecture

電話/TEL

0968-41-8680

Email/Email

fuchigami@atsumaru.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
博貴
ミドルネーム
渕上


英語
Hiroki
ミドルネーム
Fuchigami

組織名/Organization

日本語
株式会社あつまるホールディングス


英語
Atsumaru Holdings Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
NSP山鹿工場 生産管理部


英語
NSP Yamaga Factory Production Management Department

郵便番号/Zip code

861-0602

住所/Address

日本語
熊本県山鹿市鹿北町芋生4041


英語
4041 Imo, Kahokucho, Yamaga City, Kumamoto Prefecture

電話/TEL

0968-41-8680

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

fuchigami@atsumaru.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Other

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社あつまるホールディングス


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Other

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
熊本県


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

地方自治体/Local Government

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
株式会社ユーリア研究倫理委員会


英語
Yuurea Research Ethics Committee

住所/Address

日本語
愛知県名古屋市西区名古野2丁目14-1 なごのキャンパス3F


英語
2-14-1 Nagoya, Nishi-ku, Nagoya, Aichi Prefecture Nagono Campus, 3F

電話/Tel

050-3717-0358

Email/Email

ushijima.takuto@yuurea.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 12 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

一般募集中/Open public recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 11 15

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2025 11 21

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 11 21

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 12 01

最終更新日/Last modified on

2025 12 01



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