UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000059952
受付番号 R000068520
科学的試験名 機能性食品摂取による体温測定試験
一般公開日(本登録希望日) 2025/12/03
最終更新日 2025/12/03 09:59:04

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
機能性食品摂取による体温測定試験


英語
Study of measurement on body temperature for functional foods

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
機能性食品摂取による体温測定試験


英語
Study of measurement on body temperature for functional foods

科学的試験名/Scientific Title

日本語
機能性食品摂取による体温測定試験


英語
Study of measurement on body temperature for functional foods

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
機能性食品摂取による体温測定試験


英語
Study of measurement on body temperature for functional foods

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常者


英語
Healthy subjects

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
マカダミアナッツ油を単回摂取した際の深部体温、VAS(眠気、疲労度、空腹感等)、PVT(覚醒度)の継時変化について、大豆油と対照として、単盲検クロスオーバー試験を実施する。


英語
A single-blind crossover study will be conducted to examine the time course of change in core body temperature, VAS (sleepiness, fatigue, hunger, etc.), PVT (alertness) after a single intake of macadamia nut oil using soybean oil as a control.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
深部体温;前日21:00から試験終了(11:30)まで連続測定
VAS(眠気、疲労度、空腹感);試験食品摂取前、摂取直後、摂取15分後、摂取30分後、摂取45分後、摂取60分後、摂取90分後、摂取120分後
PVT(覚醒度);試験品摂取15分後、摂取60分後、摂取120分後


英語
Deep body temperature: Continuously measured from 21:00 on the previous day until the end of the test (11:30)
VAS (sleepiness, fatigue, hunger, etc.): before taking the test foods, immediately after taking the test foods, 15 minutes, 30 minutes, 45 minutes, 60 minutes, 90 minutes, 120 minutes
PVT (alertness): after taking the test foods, 15 minutes, 60 minutes, 120 minutes.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
試験前日の入眠時間および試験当日の起床時間
試験当日の月経の有無(女性のみ)、体調
身長、体重、朝型夜型質問紙およびピッツバーグ睡眠質問票


英語
Time of falling asleep on the day before the test and time of waking up on the day of the test
Whether participants were menstruating on the day of the test (women only) and their physical condition on the test day
Height, weight, and scores on the Morningness/Eveningness Questionnaire and the Pittsburgh Sleep Quality Index


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

5

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
パン2個半


英語
2 and half of roll bread

介入2/Interventions/Control_2

日本語
パン2個+粉末マカダミアナッツ油


英語
2 rolls of bread + macadamia nuts oil powder

介入3/Interventions/Control_3

日本語
パン2個+粉末大豆油


英語
2 rolls of bread + soybean oil powder

介入4/Interventions/Control_4

日本語
パン2個+マカダミアナッツ油


英語
2 rolls of bread + macadamia nuts oil

介入5/Interventions/Control_5

日本語
パン2個+大豆油


英語
2 rolls of bread + soybean oil

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
試験期間中、生活環境に大きな変化がない方
所定の試験日に所定の試験実施場所を訪問できる方
深部体温測定器の装着が可能な方


英語
Those whose living environment will not change significantly during the test period
Those who can visit the designated test location on the designated test date
Those who can wear a core body temperature measuring device

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
小麦、ナッツ、大豆、乳製品を始めとした食物アレルギーを有する方
特定保健用食品、機能性表示食品を日頃から摂取している方で、本試験への参加中に中止することが出来ない方
マカダミアナッツを含む食品を日頃から摂取している方
妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある方
試験期間中の以前一か月間において他の臨床試験に参加していた方
その他、試験責任者が本試験の対象として不適切と判断した方


英語
Those with food allergies to wheat, nuts, soybeans,dairy products etc.
Those who regularly consume foods for specified health uses or foods with functional claims and are unable to stop consuming them while participating in this study period
Those who regularly consume foods containing macadamia nuts oils
Those who are pregnant, breastfeeding, or intend to become pregnant during the study period
Those who have participated in other clinical trials in the month prior to the study period
Others who the study director deems inappropriate for this study

目標参加者数/Target sample size

15


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
美幸
ミドルネーム
渡辺


英語
Miyuki
ミドルネーム
Watanabe

所属組織/Organization

日本語
中国精油株式会社


英語
CHUSEI OIL CO., LTD.

所属部署/Division name

日本語
水島工場


英語
Mizushima Factory

郵便番号/Zip code

713-8103

住所/Address

日本語
岡山県倉敷市玉島乙島8252-8


英語
8252-8 Tamashimaotoshima, Kurashiki-shi, Okayama

電話/TEL

086-526-1106

Email/Email

m.watanabe@chusei-oil.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
美幸
ミドルネーム
渡辺


英語
Miyuki
ミドルネーム
Watanabe

組織名/Organization

日本語
中国精油株式会社


英語
CHUSEI OIL CO., LTD.

部署名/Division name

日本語
水島工場


英語
Mizushima Factory

郵便番号/Zip code

7138103

住所/Address

日本語
岡山県倉敷市玉島乙島8252-8


英語
8252-8 Tamashimaotoshima, Kurashiki-shi, Okayama

電話/TEL

086-526-1106

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

m.watanabe@chusei-oil.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
CHUSEI OIL CO., LTD.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
中国精油株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
CHUSEI OIL CO., LTD.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
中国精油株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
岡山県立大学保健福祉学部栄養学科


英語
Faculty of Health and Welfare Science, Department of Nutritional Science, Okayama Prefectural University

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
岡山県立大学倫理委員会


英語
Okayama Prefectural University Ethics Committee

住所/Address

日本語
岡山県総社市窪木111


英語
111, Kuboki Soja-shi, Okayama

電話/Tel

0866-94-2154

Email/Email

motoya_ikeguchi@fhw.oka-pu.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

はい/YES

試験ID1/Study ID_1

24-59

ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語
岡山県立大学倫理委員会


英語
Okayama Prefectural University Ethics Committee

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 12 03


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 09 30

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 11 25

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 12 03

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 02 28

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 12 03

最終更新日/Last modified on

2025 12 03



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