| UMIN試験ID | UMIN000059806 |
|---|---|
| 受付番号 | R000068387 |
| 科学的試験名 | 被験食品摂取時の血中脂肪成分濃度測定試験: ランダム化実薬・標準治療薬対照二重盲検クロスオーバー比較試験 |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/11/18 |
| 最終更新日 | 2025/11/18 09:33:51 |
日本語
被験食品摂取時の血中脂肪成分濃度測定試験
英語
A measurement study of blood lipid components concentration at the time of test food consumption
日本語
被験食品摂取時の血中脂肪成分濃度測定試験
英語
A measurement study of blood lipid components concentration at the time of test food consumption
日本語
被験食品摂取時の血中脂肪成分濃度測定試験: ランダム化実薬・標準治療薬対照二重盲検クロスオーバー比較試験
英語
A measurement study of blood lipid components concentration at the time of test food consumption: a randomized, active-controlled, double-blind, crossover comparison study
日本語
被験食品摂取時の血中脂肪成分濃度測定試験
英語
A measurement study of blood lipid components concentration at the time of test food consumption
| 日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Japanese
| 該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品を摂取した際の血中成分を測定する。
英語
To measure blood components of test product consumption.
生物学的・臨床的同等性/Bio-equivalence
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
1. 脂肪成分の上昇曲線下面積 (IAUC)
英語
1. Incremental Area Under the Curve (IAUC) of lipid components
日本語
1. 脂肪成分のAUC、Cmax、各測定ポイントの実測値
2. 脂肪成分のTmax、T1/2、各測定ポイントの試験品摂取前からの変化量
英語
1. AUC, Cmax and the measured values at each measurement point of lipid components
2. Tmax, T1/2 and the changes from measurements before test product consumption of lipid components
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
実薬・標準治療対照/Active
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
中央登録/Central registration
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
| 食品/Food |
日本語
<期間>
単回
<試験品>
本試験1: 食品1
本試験2: 食品2
※介入順序は本試験1から本試験2とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。
英語
<Duration>
Single ingestion
<Test products>
Test 1: Food 1
Test 2: Food 2
*Test 1 followed by Test 2.
*The washout period is at least one week.
日本語
<期間>
単回
<試験品>
本試験1: 食品2
本試験2: 食品1
※介入順序は本試験1から本試験2とする。
※ウォッシュアウト期間は1週間以上とする。
英語
<Duration>
Single ingestion
<Test products>
Test 1: Food 2
Test 2: Food 1
*Test 1 followed by Test 2.
*The washout period is at least one week.
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
| 18 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 日本人
2. 男女両方
3. 成人
4. 健常者
英語
1. Japanese
2. Men or women
3. Adults
4. Healthy individuals
日本語
1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者
2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者
3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、慢性腎臓病、脳血管障害、リウマチ性疾患、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患
4. 特定保健用食品、機能性表示食品を摂取している者
5. 医薬品 (漢方薬を含む) ・サプリメントを摂取/使用している者
6. アレルギー (医薬品・試験品関連食品) がある者、特に、ゼラチン、小麦、大豆、鶏肉、ごま、豚肉、りんごアレルギーがある者
7. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者
8. 同意取得日以前の28日間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者
9. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
10. 1日に朝昼晩の3食を規律的に摂取できない者
11. 牛乳やチーズなどの乳製品を週4回以上摂取している者
12. ダイエット目的で食事制限や運動を行っている者
英語
1. Individuals who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, or myocardial infarction
2. Individuals who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)
3. Individuals who are currently undergoing treatment for any of the following chronic diseases: cardiac arrhythmia, liver disorder, chronic kidney disease, cerebrovascular disorder, rheumatic disease, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases
4. Individuals who are taking "Foods for Specified Health Uses" or "Foods with Functional Claims"
5. Individuals who are taking or using medicines (including herbal medicines) or supplements
6. Individuals with allergies (related to pharmaceuticals, test products, or food), particularly with allergies to gelatin, wheat, soybeans, chicken, sesame, pork, or apples
7. Individuals who are pregnant, lactating, or planning to become pregnant during this study
8. Individuals who have been enrolled in other clinical studies within the last 28 days before the agreement to participate in this study or plan to participate in another study during this study
9. Individuals who are judged as ineligible to participate in this study by the physician
10. Individuals who cannot regularly take three meals (breakfast, lunch, and dinner) a day
11. Individuals who take dairy products such as milk and cheese at least four times a week
12. Individuals who are restricting their diet or exercising for the purpose of dieting
10
日本語
| 名 | 毅 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 髙良 |
英語
| 名 | Tsuyoshi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Takara |
日本語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック
英語
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
日本語
院長
英語
Director
141-0022
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
t-takara@takara-clinic.com
日本語
| 名 | 直子 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 鈴木 |
英語
| 名 | Naoko |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Suzuki |
日本語
株式会社オルトメディコ
英語
ORTHOMEDICO Inc.
日本語
研究開発部
英語
R&D Department
112-0002
日本語
東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階
英語
2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan
03-3818-0610
nao@orthomedico.jp
日本語
その他
英語
Raffinee International Inc.
日本語
株式会社ラフィーネインターナショナル
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Raffinee International Inc.
日本語
株式会社ラフィーネインターナショナル
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会
英語
The ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
日本語
東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階
英語
9F Taisei Bldg., 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan
03-5793-3623
IRB@takara-clinic.com
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)
南町医院 (東京都)
Nerima Medical Association, Minami-machi Clinic (Tokyo, Japan)
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
一般募集中/Open public recruiting
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 12 | 日 |
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 12 | 日 |
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 18 | 日 |
| 2026 | 年 | 02 | 月 | 02 | 日 |
日本語
<補助的解析 (感度分析を含む)>
補助的解析として、主要アウトカムと副次的アウトカム「1」に対して対数変換を行い、同等性のフレームワークに基づく解析を実施する。解析モデルは主解析と同様とする。固定効果「食品」における群間差の推定値およびその90%信頼区間を算出し、これらを指数変換して幾何平均比およびその90%信頼区間を求めた。推定された幾何平均比の90%信頼区間が、事前に設定した同等性マージンlog (0.80)~log (1.25) 内に完全に含まれる場合、両群は統計学的に同等であると判定する。
英語
<Auxiliary analysis (Including sensitivity analysis)>
As a supplementary analysis, a logarithmic transformation was applied to the primary outcome and the secondary outcome "1", and an analysis based on the equivalence framework was conducted. The analysis model was the same as that used in the main analysis. The estimated differences between groups for the fixed effect "food" and their 90% confidence intervals were calculated, and these were exponentiated to obtain the geometric mean ratios and their 90% confidence intervals. If the 90% confidence interval of the estimated geometric mean ratio is entirely within the pre-specified equivalence margin of log (0.80) to log (1.25), the two groups are considered statistically equivalent.
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 18 | 日 |
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000068387
英語
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