| UMIN試験ID | UMIN000059498 |
|---|---|
| 受付番号 | R000068057 |
| 科学的試験名 | 粘度調整流動食を用いた診療実態下における入院患者の栄養管理に関する症例検討 |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/10/23 |
| 最終更新日 | 2025/10/22 10:48:24 |
日本語
粘度調整流動食を用いた診療実態下における入院患者の栄養管理に関する症例検討
英語
A case study on nutritional management of hospitalized patients receiving viscosity-adjusted liquid diets in actual clinical practice
日本語
粘度調整流動食を用いた栄養管理に関する症例検討
英語
A case study on nutritional management using viscosity-adjusted liquid diets
日本語
粘度調整流動食を用いた診療実態下における入院患者の栄養管理に関する症例検討
英語
A case study on nutritional management of hospitalized patients receiving viscosity-adjusted liquid diets in actual clinical practice
日本語
粘度調整流動食を用いた栄養管理に関する症例検討
英語
A case study on nutritional management using viscosity-adjusted liquid diets
| 日本/Japan |
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経管栄養患者
英語
Patients receiving enteral nutrition
| 該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
粘度調整流動食が栄養状態、発熱状況、下痢・嘔吐等の消化器症状などへ及ぼす影響の観察
英語
To observe the effects of viscosity-adjusted liquid diets on nutritional status, fever, and gastrointestinal symptoms such as diarrhea and vomiting
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
体重
英語
body weight
日本語
消化器症状(嘔吐・下痢の回数)、排便状況(回数と便性)、発熱回数、栄養状態(血清アルブミン値)
英語
gastrointestinal symptoms (frequency of vomiting and diarrhea), bowel movement status (frequency and stool characteristics), frequency of fever, and nutritional status (serum albumin levels)
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
| 食品/Food |
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粘度調整流動食を12週間投与する
英語
Administer a viscosity-adjusted liquid diet for 12 weeks
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英語
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英語
| 50 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
①経管栄養施行中の者
②50歳以上の者
③経管栄養を1ヵ月以上継続摂取することが見込まれる者
英語
1.Subjects receiving enteral nutrition
2.Subjects aged 50 years or older
3.Subjects expected to continue enteral nutrition for at least one month
日本語
①肝、腎、心、肺、消化器、血液、内分泌系および代謝系等により症状が安定せず試験期間中に死亡する可能性があるような重篤な状態にある者
②薬物アレルギーあるいは重篤な食物アレルギーの既往歴がある者
③医薬品などに関する臨床試験を実施中の者
④直近1ヶ月の間に経管栄養による投与熱量が安定しなかった者
⑤試験責任医師または試験分担医師により試験対象者として不適当と
判断された者
英語
1.Subjects in a severe condition with unstable symptoms due to liver, kidney, heart, lung, digestive system, hematological, endocrine, or metabolic disorders, who may be at risk of death during the study period
2.Subjects with a history of drug allergy or severe food allergy
3.Subjects currently participating in clinical trials related to pharmaceuticals
4.Subjects whose administered caloric intake via enteral nutrition has not been stable within the past month
5.Subjects judged by the principal investigator or sub-investigator to be unsuitable as study subjects
8
日本語
| 名 | 巧 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 芹田 |
英語
| 名 | Takumi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Serita |
日本語
医療法人厚生会 道ノ尾病院
英語
Michinoo Hospital
日本語
精神科
英語
Psychiatry
852-8055
日本語
長崎県長崎市虹が丘町1-1
英語
1-1, Nijigaoka, Nagasaki, Nagasaki, Japan
095-856-1111
dr-serita@michinoo.or.jp
日本語
| 名 | 巧 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 芹田 |
英語
| 名 | Takumi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Serita |
日本語
医療法人厚生会 道ノ尾病院
英語
Michinoo hospital
日本語
精神科
英語
Psychiatry
852-8055
日本語
長崎県長崎市虹が丘町1-1
英語
1-1, Nijigaoka, Nagasaki, Nagasaki, Japan
095-856-1111
dr-serita@michinoo.or.jp
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その他
英語
Michinoo hospital
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医療法人厚生会 道ノ尾病院
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英語
日本語
その他
英語
Morinaga Milk Industry Co., Ltd.
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森永乳業株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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医療法人厚生会 道ノ尾病院 倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee, Michinoo Hospital
日本語
長崎県長崎市虹が丘町1-1
英語
1-1, Nijigaoka, Nagasaki, Nagasaki, Japan
095-856-1111
dr-serita@michinoo.or.jp
いいえ/NO
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| 2025 | 年 | 10 | 月 | 23 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
| 2025 | 年 | 10 | 月 | 24 | 日 |
| 2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
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英語
| 2025 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
| 2025 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000068057
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000068057