UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000059473
受付番号 R000068022
科学的試験名 試験食品摂取による皮膚粘弾性維持作用の検証
一般公開日(本登録希望日) 2025/10/21
最終更新日 2025/10/20 16:19:28

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
試験食品摂取による肌弾力維持作用の評価試験


英語
Evaluation of the effect of a test product on the skin maintenance of skin elasticity

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
試験食品摂取による肌弾力維持作用の評価試験


英語
Evaluation of the effect of a test product on the skin maintenance of skin elasticity

科学的試験名/Scientific Title

日本語
試験食品摂取による皮膚粘弾性維持作用の検証


英語
Evaluation of the effect of a test product on the skin maintenance of skin elasticity

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
試験食品摂取による皮膚粘弾性維持作用の検証


英語
Evaluation of the effect of a test product on the skin maintenance of skin elasticity

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健康な成人


英語
Healthy adults

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
35歳以上50歳以下の男女に対する、試験食品の12週間連続摂取による皮膚粘弾性維持作用を検証する。


英語
To assess the effect of a test product on the skin elasticity in men and women aged 35 to 50.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
摂取12週後検査における皮膚粘弾性(F3)


英語
The value of skin elasticity (F3) at 12 weeks after the start of intake

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
摂取12週後検査における以下の項目
・皮膚粘弾性(R0、R1、R2、R3、R4、R5、R6、R7、R8、R9、R10、F0、F1、F2、F4)
・真皮水分量
・皮膚カロテノイドレベル
・血清β-カロテン濃度
・血清マロンジアルデヒド


英語
The value of following items measured 12 weeks after the start of intake
・Skin elasticity (R0, R1, R2, R3, R4, R5, R6, R7, R8, R9, R10, F0, F1, F2, F4)
・Moisture content of the dermis
・Skin carotenoid level
・Serum beta-carotene concentration
・Serum malondialdehyde


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
被験飲料を12週間摂取


英語
Ingestion of active beverage for 12 weeks

介入2/Interventions/Control_2

日本語
プラセボ飲料を12週間摂取


英語
Ingestion of placebo beverage for 12 weeks

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

35 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

50 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 研究参加の同意取得時点での年齢が35歳以上50歳以下の健康な日本人男女
2. 肌の弾力が気になる者


英語
1.Healthy Japanese men and women aged 35 to 50 at the time of obtaining consent to participate in the study
2.Individuals who are concerned about skin elasticity

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 現在、通院し医薬品を使用している者
2. 野菜ミックス濃縮ジュース、野菜果実ミックスジュース、トマトジュース、にんじんジュース、オレンジジュース、青汁、マンゴージュースを週3回以上摂取している者
3. にんじん、かぼちゃ、ほうれんそう、しゅんぎくのいずれかを合計して週3回以上摂取している者
4. 現在、カロテノイドを含むサプリメントを週3回以上摂取している者
5. 現在、肌弾力改善効果や保湿効果、エストロゲン様作用を訴求する、医薬品、特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品、およびいわゆる健康食品を、週3回以上摂取している者
6. 研究期間中、屋外での半日以上の作業、海水浴、日光浴など、日常生活を超えて紫外線に曝露する行為を控えることができない者
7. 測定部位に美容施術を受けたことがある者
8. 測定部位にボディエステを受けて1ヵ月以上経過していない者
9. アトピー性皮膚炎などの慢性的な皮膚症状がある者
10. 測定部位の皮膚状態に傷や炎症などの異常が認められる者
11. 喫煙者
12. 採血に支障をきたす可能性のある体質の者
13. 食品にアレルギー症状を示すおそれのある者
14. 日常的な飲酒量が純アルコール換算週平均にて、男性においては40 g/日、女性においては20 g/日を超える者
15. 喘息の者
16. 花粉症の者
17. BMIが18.5未満または25.0以上の者
18. 研究期間中に、海外旅行や長期の国内旅行を行う予定がある者
19. 夜勤、二交代勤務の者
20. 妊娠中またはその予定のある者、授乳中の者
21. 他の臨床試験に参加し、終了後3ヵ月以上経過していない者
22. その他、研究責任医師が本研究の対象として不適当と判断した者


英語
1. Individuals currently receiving outpatient treatment and using medications
2. Individuals consuming vegetable or vegetable-fruit mix juice three or more times per week
3. Individuals consuming either carrots, pumpkin, spinach, or chrysanthemum greens a total of at least three or more times per week
4. Individuals currently consuming supplements containing carotenoids three or more times per week
5. Individuals currently consuming medications, quasi-drugs, specific health foods, nutritional supplements, functional foods, or so-called health foods that claim skin elasticity improvement, moisturizing effects, or estrogen-like effects at least three times per week
6. Individuals unable to refrain from activities involving excessive UV exposure beyond daily life during the study period.
7. Individuals who have undergone cosmetic procedures on the measurement site
8. Individuals who have received body esthetic treatments on the measurement site within the past month
9. Individuals with chronic skin conditions such as atopic dermatitis
10. Individuals with abnormalities on the measurement site, such as wounds or inflammation
11. Smokers
12. Individuals with a physical constitution that may interfere with blood collection
13. Individuals at risk of showing allergic symptoms upon food
14. Individuals whose average weekly alcohol consumption, converted to pure alcohol, exceeds 40 g/day for men and 20 g/day for women
15. Individuals with asthma
16. Individuals with hay fever
17. Individuals with a BMI below 18.5 or above 25.0
18. Individuals planning overseas travel or extended domestic travel during the study period
19. Individuals working night shifts or rotating shifts
20. Women who are pregnant, breastfeeding, or planning to become pregnant during the study period
21. Individuals participating in another clinical study within the past three months
22. Any other individuals deemed ineligible for this study by the principal investigator

目標参加者数/Target sample size

80


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
重德
ミドルネーム
鈴木


英語
Shigenori
ミドルネーム
Suzuki

所属組織/Organization

日本語
カゴメ株式会社


英語
KAGOME CO., LTD.

所属部署/Division name

日本語
食健康研究所


英語
Diet & Well-being Research Institute

郵便番号/Zip code

329-2762

住所/Address

日本語
栃木県那須塩原市西富山17番地


英語
17 Nishitomiyama, Nasushiobara-shi, Tochigi

電話/TEL

0287-36-2935

Email/Email

G167_0@kagome.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
加奈子
ミドルネーム
櫻井


英語
Kanako
ミドルネーム
Sakurai

組織名/Organization

日本語
株式会社インフォワード


英語
Inforward, inc

部署名/Division name

日本語
恵比寿スキンリサーチセンター


英語
Ebisu skin research center

郵便番号/Zip code

150-0013

住所/Address

日本語
東京都渋谷区恵比寿1-11-2 三恵51ビル5階


英語
5F Sankei Building, 1-11-2 Ebisu, Shibuya-ku, Tokyo

電話/TEL

03-5793-8712

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

sakurai@inforward.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
KAGOME CO., LTD.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
カゴメ株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
KAGOME CO., LTD.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
カゴメ株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
カゴメ研究倫理審査委員会


英語
KAGOME CO.,LTD. Research Ethics Review Committee

住所/Address

日本語
東京都中央区日本橋浜町3丁目21番1号 日本橋浜町Fタワー


英語
Nihonbashi Hamacho F Tower, 3-21-1 Nihonbashi Hamacho, Chuo-ku, Tokyo

電話/Tel

03-5623-8501

Email/Email

IRB@kagome.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 10 21


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 10 20

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2025 10 20

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 12 03

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 03 10

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 10 20

最終更新日/Last modified on

2025 10 20



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