| UMIN試験ID | UMIN000059504 |
|---|---|
| 受付番号 | R000067859 |
| 科学的試験名 | 研究食品継続摂取による免疫機能の有効性評価試験 -ランダム化プラセボ対照二重盲検群間比較試験- |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/11/04 |
| 最終更新日 | 2025/10/07 19:00:11 |
日本語
研究食品継続摂取による免疫機能の有効性評価試験
-ランダム化プラセボ対照二重盲検群間比較試験-
英語
Evaluation of the efficacy of continuous consumption of the study food on immune function
- A randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group study -
日本語
研究食品継続摂取による免疫機能の有効性評価試験
英語
Evaluation of the efficacy of continuous consumption of the study food on immune function
日本語
研究食品継続摂取による免疫機能の有効性評価試験
-ランダム化プラセボ対照二重盲検群間比較試験-
英語
Evaluation of the efficacy of continuous consumption of the study food on immune function
- A randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group study -
日本語
研究食品継続摂取による免疫機能の有効性評価試験
英語
Evaluation of the efficacy of continuous consumption of the study food on immune function
| 日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy adults
| 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
年齢が20歳以上60歳未満の男性及び女性を対象に研究食品を4週間摂取させることにより免疫機能に与える影響を検討することを目的とする。
英語
To assess the impact of four weeks of study food intake on immune function in men and women aged 20 to under 60 years
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
体調アンケート(風邪様症状)
英語
Questionnaire regarding physical condition
日本語
マスサイトメトリーによる免疫細胞評価、網羅的血中サイトカイン相対定量、血中サイトカイン定量
英語
Immune cell analysis using mass cytometry, comprehensive relative quantification of blood cytokines, blood levels of cytokines
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food |
日本語
毎朝1回、被験飲料1本65mLを摂取する
英語
Consume one 65 mL bottle of the test beverage once each morning
日本語
毎朝1回、対照飲料1本65mLを摂取する
英語
Consume one 65 mL bottle of the placebo beverage once each morning
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英語
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英語
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英語
| 20 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
① 20歳以上、60歳未満
② 日本人男性及び女性
③ 仕事や社会活動を通じて週に一度以上の他者との接触がある者
④ 年に一度以上、上気道感染症に罹患している者
⑤ BMIが18.5 kg/m^2以上、30.0kg/m^2未満の者
⑥ スマートフォン・PCにより電子日誌の入力が可能な者
⑦ 研究の目的・内容について十分な説明を受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した者
英語
1. Aged 20 to under 60 years
2. Japanese men and women
3. Have contact with others at least once a week through work or social activities
4. History of upper respiratory tract infection at least once a year
5. BMI 18.5 or more, and less than 30.0 kg/m^2
6. Able to enter electronic diaries via smartphone or PC
7. Received thorough explanation of study purpose and details, fully understood, voluntarily agreed to participate, and provided written consent
日本語
① 現在、何らかの疾病で通院、又は薬剤及び漢方で治療を行っている者(頓用可能)
② 医師の管理下で食事療法、運動療法を行っている者
③ 重篤な疾患の現病もしくは既往のある者
④ アトピー性皮膚炎、アレルギー性鼻炎(季節性・通年性)、気管支喘息、慢性気管支炎、その他免疫系の異常を伴う疾患を有する者
⑤ ヨーグルト、乳酸菌およびビフィズス菌含有食品を摂取している者(ただし、同意取得日以降やめられる場合は参加可とする。)
⑥ 現在、医薬部外品、特定保健用食品、健康食品やサプリメントを摂取している者(ただし、同意取得日以降やめられる場合は参加可とする。)
⑦ 乳糖不耐症の者
⑧ SCR来院1ヶ月以内にインフルエンザ、新型コロナウイルス等の感染症に対するワクチン接種を行った者、また、研究期間中にワクチン接種の予定がある者
⑨ 薬物アレルギー、食物アレルギーの現病及び既往のある者
⑩ 夜勤勤務、交代制勤務等で生活が不規則な者
⑪ 研究期間中、生活習慣(食事、睡眠、運動等)を大きく変える予定のある者
⑫ 過度な飲酒習慣がある者(目安:1日あたり純アルコール量が40g以上)
英語
1. Currently receiving outpatient treatment or medication (including herbal medicine) for any illness (as-needed use permitted)
2. Under physician-supervised dietary or exercise therapy
3. Current or past history of serious disease
4. Atopic dermatitis, allergic rhinitis (seasonal or perennial), bronchial asthma, chronic bronchitis, or other immune-related disorders
5. Consuming yogurt or foods containing lactic acid bacteria or bifidobacteria (eligible if discontinued after consent)
6. Currently taking quasi-drugs, Foods for Specified Health Uses, health foods, or supplements (eligible if discontinued after consent)
7. Lactose intolerance
8. Received vaccination for influenza, COVID-19, etc., within one month before screening visit, or plans to be vaccinated during study period
9. Current or past history of drug or food allergies
10. Irregular lifestyle due to night shifts or other shift work
11. Plans to significantly change lifestyle habits (diet, sleep, exercise, etc.) during study period
12. Excessive alcohol consumption (>=40 g pure alcohol per day)
200
日本語
| 名 | 匡憲 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 深尾 |
英語
| 名 | Masanori |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Fukao |
日本語
日清ヨーク株式会社
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
開発研究所
英語
Development Laboratories
348-8549
日本語
埼玉県羽生市上村君堤根272
英語
272 Kamimurakimi, Hanyu, Saitama, Japan
048-565-4686
masanori.fukao@nissin.com
日本語
| 名 | 博邦 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 加山 |
英語
| 名 | Hiroyuki |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Kayama |
日本語
株式会社アイメックRD
英語
IMEQRD Co., Ltd.
日本語
企画営業部
英語
Planning and Sales Department
104-0061
日本語
東京都中央区銀座6-2-1 Daiwa銀座ビル3F
英語
6-2-1 Ginza, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6704-5968
clinical-trial@imeqrd.co.jp
日本語
その他
英語
IMEQRD Co. Ltd.
日本語
株式会社アイメックRD
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
日清ヨーク株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
日本語
英語
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英語
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医療法人社団 白水会 須田クリニック治験審査委員会
英語
Suda Clinic institutional review board
日本語
東京都新宿区高田馬場2-8-14
英語
2-8-14,Takadanobaba,Shinjuku-ku,Tokyo
03-6704-5968
jimukyoku@imeqrd.co.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 04 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
| 2025 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
| 2025 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
| 2025 | 年 | 11 | 月 | 05 | 日 |
| 2026 | 年 | 03 | 月 | 02 | 日 |
日本語
英語
| 2025 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
| 2025 | 年 | 10 | 月 | 07 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067859
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067859