| UMIN試験ID | UMIN000059219 |
|---|---|
| 受付番号 | R000067718 |
| 科学的試験名 | 発酵ホエイプロテイン摂取が血中アミノ酸動態に及ぼす影響 |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/09/29 |
| 最終更新日 | 2025/09/29 10:18:34 |
日本語
発酵ホエイプロテイン試験
英語
Fermented Whey Protein Study
日本語
FWP試験
英語
FWP Study
日本語
発酵ホエイプロテイン摂取が血中アミノ酸動態に及ぼす影響
英語
Impact of Fermented Whey Protein Intake on Plasma Amino Acid Kinetics
日本語
FWP-AA Dynamics試験
英語
WP-AAD Study
| 日本/Japan |
日本語
該当なし(健常男性)
英語
Not applicable: Healthy male volunteers
| 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
一過的な発酵ホエイプロテイン摂取後のヒト血中アミノ酸濃度の経時変化を明らかにする。
英語
To elucidate the time course changes in plasma amino acid concentrations in humans after acute ingestion of fermented whey protein.
その他/Others
日本語
摂取後に得られた被験者血清(post ingestion serum)をC2C12骨格筋培養細胞に処理した際のタンパク質合成関連応答(シグナル含む)を評価し、筋タンパク質代謝に与える影響を検討する。加えて、若年(18から40歳)と高齢(65から79歳)の年齢層間差も探索的に評価する。
英語
To investigate the effects of post ingestion serum treatment on protein metabolism related responses in cultured skeletal muscle cells (C2C12), including exploratory comparisons between young and older men.
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
ヒト血中アミノ酸濃度の経時変化(摂取前、45、60、75、90分)
英語
Time-course changes in plasma amino acid concentrations in humans (pre-ingestion, 45, 60, 75, and 90 minutes post-ingestion).
日本語
被験者血清添加に対するC2C12のタンパク質合成指標およびシグナル分子発現の応答
英語
Responses of C2C12 myotubes to post-ingestion serum treatment, including indices of protein synthesis and expression of signaling molecules.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food |
日本語
ホエイプロテイン(FrieslandCampina社製)を用いる。タンパク質量13.5 gを200 mLの水に溶解し、試験日*単回経口摂取(1日1回、全1日)とする。試験はクロスオーバーデザインで行い、介入間隔は約1週間とする。
英語
Whey protein (FrieslandCampina). A single oral ingestion of 13.5 g protein dissolved in 200 mL water on one study day (once daily, one day only). The trial is conducted in a crossover design with approximately one week washout between interventions.
日本語
発酵ホエイプロテイン(Biotis Fermentis, FrieslandCampina社製)を用いる。タンパク質量13.5 gを200 mLの水に溶解し、試験日に単回経口摂取(1日1回、全1日)とする。試験はクロスオーバーデザインで行い、介入間隔は約1週間とする。
英語
Fermented whey protein (Biotis Fermentis, FrieslandCampina). A single oral ingestion of 13.5 g protein dissolved in 200 mL water on one study day (once daily, one day only). The trial is conducted in a crossover design with approximately one week washout between interventions.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
| 18 | 歳/years-old | より上/< |
| 79 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
年齢が18~40歳の健常な男性、または65~79歳の健常な男性
研究責任者または研究分担者による事前検査で健康状態に問題がないと判断された者
研究の目的・方法について十分な説明を受けたうえで、文書による同意が得られた者
英語
Healthy males aged 18-40 years or 65-79 years
Those judged to have no health problems based on a screening examination conducted by the principal investigator or co-investigators
Individuals who have received a full explanation of the study purpose and procedures, and who have provided written informed consent
日本語
乳アレルギーを有する者
その他の食事性アレルゲンに対してアレルギーを有する者
習慣的にレジスタンストレーニングを実施している者
習慣的にアミノ酸またはプロテインサプリメントを摂取している者
B型またはC型肝炎ウイルスに感染している、または感染が疑われる者
心疾患、高血圧など循環器系疾患の既往がある者
抗血栓薬(例:ワルファリン等)を服用している者
その他、研究責任医師が不適当と判断した者
英語
Individuals with milk allergy
Individuals with other food allergies
Individuals who habitually perform resistance training
Individuals who habitually consume amino acid or protein supplements
Individuals with hepatitis B or C virus infection, or suspected infection
Individuals with a history of cardiovascular disease, such as heart disease or hypertension
Individuals taking anticoagulant medications (e.g., warfarin)
Any other individuals deemed unsuitable by the principal investigator or study physician
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| 名 | 聡 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 藤田 |
英語
| 名 | Satoshi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Fujita |
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立命館大学
英語
Ritsumeikan University
日本語
スポーツ健康科学部
英語
Faculty of Sport and Health Science
525-8577
日本語
滋賀県草津市野路東1-1-1
英語
1-1-1, Nojihigashi, Kusatsu, Shiga
077-561-5229
safujita@fc.ritsumei.ac.jp
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| 名 | 聡 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 藤田 |
英語
| 名 | Satoshi |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Fujita |
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立命館大学
英語
Ritsumeikan University
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スポーツ健康科学部
英語
Faculty of Sport and Health Science
525-8577
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滋賀県草津市野路東1-1-1
英語
1-1-1, Nojihigashi, Kusatsu, Shiga
077-561-5229
safujita@fc.ritsumei.ac.jp
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立命館大学
英語
Ritsumeikan University
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その他
英語
FrieslandCampina
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フリースランド・カンピーナ社
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イノベーション・センター
海外/Outside Japan
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オランダ
英語
Netherlands
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英語
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英語
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立命館大学
英語
Ritsumeikan University
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滋賀県草津市野路東1-1-1
英語
1-1-1 Nojihigashi, Kusatsu, Shiga
077-599-4175
b-rinri@st.ritsumei.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
立命館大学(滋賀県)
| 2025 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
未公表/Unpublished
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一般募集中/Open public recruiting
| 2025 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
| 2025 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
| 2028 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
| 2025 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
| 2025 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067718
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067718