UMIN試験ID | UMIN000059197 |
---|---|
受付番号 | R000067706 |
科学的試験名 | 成人における試験食摂取が飲酒後のアルコール代謝促進効果に及ぼす影響の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/09/26 |
最終更新日 | 2025/09/26 09:40:29 |
日本語
成人における試験食摂取が飲酒後のアルコール代謝促進効果に及ぼす影響の検討
英語
Examination of the effect of test food intake on the promotion of alcohol metabolism after drinking in adults
日本語
成人における試験食摂取が飲酒後のアルコール代謝促進効果に及ぼす影響の検討
英語
Examination of the effect of test food intake on the promotion of alcohol metabolism after drinking in adults
日本語
成人における試験食摂取が飲酒後のアルコール代謝促進効果に及ぼす影響の検討
英語
Examination of the effect of test food intake on the promotion of alcohol metabolism after drinking in adults
日本語
成人における試験食摂取が飲酒後のアルコール代謝促進効果に及ぼす影響の検討
英語
Examination of the effect of test food intake on the promotion of alcohol metabolism after drinking in adults
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
20歳以上の成人に酢酸菌抽出物末配合食品を摂取させた際の、飲酒後のアルコール代謝促進効果を探索的に評価することを目的とする。
英語
To investigate the effects of a food containing acetic acid bacteria extract powder on alcohol metabolism after drinking in adults aged 20 years or older.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
パフォーマンスに関するアンケート
英語
Questionnaire on Performance
日本語
・呼気中エタノール濃度測定
・パフォーマンスに関する検査
・OSA睡眠調査票MA版(OSA-MA)
英語
Breath ethanol concentration measurement, Performance testing, OSA Sleep Assessment Questionnaire MA version (OSA-MA)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食を飲酒前に3粒摂取する
英語
Take three test meals before drinking alcohol
日本語
プラセボ食品を飲酒前に3粒摂取する
英語
Take three placebo tablets before drinking alcohol
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、参加に同意した方
2. 日常的に飲酒経験があり、清酒(アルコール15%)180mLを問題なく飲むことができるが、酔いを自覚する方
3. 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の日本人
英語
1. Persons who received a sufficient explanation of the purpose and contents of the research, have the capacity to consent, applied with free will with sufficient understanding, and agreed to participate
2. Persons who regularly drink alcohol and can drink 180 mL of sake (15% alcohol) without any problems, but are aware of getting drunk.
3. Persons who are Japanese citizens, aged 20 or older and under 65 at the time of consent
日本語
1. 慢性疾患を有し薬物治療を受けている方、重篤な疾患既往歴がある方
2. 糖尿病の診断を受けている方
3. アルコール代謝や睡眠の質に影響する可能性のある医薬品、保健機能食品(特定保健用食品、機能性表示食品および栄養機能食品)などを常用している方
4. 試験食品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
5. アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキーダブル180 mL程度のいずれかに該当する場合)
6. 試験食品を普段から多量に摂取している方
7. 背景調査への回答から、研究対象者として不適当と判断された方
8. 本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
9. 授乳中の方、妊娠している方、研究期間中に妊娠の予定、希望がある方
10. その他、研究代表者が被験者として不適当と判断した方
英語
1. Persons who have chronic diseases and are receiving drug treatment, or have a history of serious illness
2. Persons who have been diagnosed with diabetes
3. Persons who usually take medicine, specified health food, foods with function claims, and foods with nutrient function claims that may have effects on alcohol metabolism or sleep quality
4. Persons who are at risk of developing allergies related to the test foods
5. Persons who drink a large amount of alcohol (60 g or more of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 cups of sake, or 180 mL of double-sized whiskey)
6. Persons who regularly consume large amounts of the test food
7. Persons who are judged unsuitable as research subjects based on their responses to a background survey
8. Persons who have participated in other research during one month prior to the start of this research, or plan to participate in other research after consenting to this research.
9. Persons who are breastfeeding, pregnant, or have plans to become pregnant during the study period
10. Persons who are judged to be ineligible by the principal investigator
40
日本語
名 | 巧 |
ミドルネーム | |
姓 | 栃尾 |
英語
名 | Takumi |
ミドルネーム | |
姓 | Tochio |
日本語
株式会社バイオシスラボ
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
日本語
代表取締役
英語
CEO
470-1101
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1番地98 11号館506
英語
Room 506, Building No. 11, 1-98 Dengakugakubo, Kutsukake-cho, Toyoake, Aichi, JAPAN
090-6904-6772
takumitochiobiz@gmail.com
日本語
名 | 巧 |
ミドルネーム | |
姓 | 栃尾 |
英語
名 | Takumi |
ミドルネーム | |
姓 | Tochio |
日本語
株式会社バイオシスラボ
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
日本語
代表取締役
英語
CEO
470-1101
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1番地98 11号館506
英語
Room 506, Building No. 11, 1-98 Dengakugakubo, Kutsukake-cho, Toyoake, Aichi, JAPAN
090-6904-6772
takumitochiobiz@gmail.com
日本語
その他
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
日本語
株式会社バイオシスラボ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
SYNKEN Co., Ltd
日本語
株式会社SYNKEN
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
ヘルスケアシステムズ倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
愛知県名古屋市昭和区白金1-14-18
英語
1-14-18, Shirakane, Showa-ku, Nagoya, Aichi, JAPAN
03-6809-2722
soumu@hc-sys.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 02 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067706
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067706