UMIN試験ID | UMIN000059139 |
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受付番号 | R000067647 |
科学的試験名 | 腸内環境を整えて健康な血圧を目指す生活習慣研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/09/19 |
最終更新日 | 2025/09/19 14:22:49 |
日本語
腸内環境を整えて健康な血圧を目指す生活習慣研究
英語
Lifestyle Intervention Study for Healthy Blood Pressure Through Gut Environment Modulation
日本語
腸内環境を整えて健康な血圧を目指す生活習慣研究
英語
Lifestyle Intervention Study for Healthy Blood Pressure Through Gut Environment Modulation
日本語
腸内環境を整えて健康な血圧を目指す生活習慣研究
英語
Lifestyle Intervention Study for Healthy Blood Pressure Through Gut Environment Modulation
日本語
腸内環境を整えて健康な血圧を目指す生活習慣研究
英語
Lifestyle Intervention Study for Healthy Blood Pressure Through Gut Environment Modulation
日本/Japan |
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健常成人男性
英語
Healthy male
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食事成分摂取による腸内環境改善を介した高血圧改善効果の有効性検証
英語
To evaluate the efficacy of dietary ingredient intake in improving hypertension through modulation of the gut environment
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血圧(収縮期血圧・拡張期血圧)
英語
Blood pressure (Systolic/diastolic blood pressure)
日本語
- 腸内細菌叢
- 腸内代謝物質
- 排便状況(排便回数、排便日数、排便量、便性状、便の色、排便時の残便感、排便時の腹部の痛み、におい)
- 排便時以外の時間帯における腹部症状(膨満感、腹鳴、ガス)
- 生理学的検査(体組成計計測項目、心血管指標)
英語
- Gut microbiota
- Gut metabolomes
- Defecation status (frequency, quantity, property, color, feeling of incomplete evacuation, abdominal pain, odor)
- Abdominal symptoms (bloating, belching, gas) at times other than during defecation
- Physiological measurements
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を摂取する(1日1本)
英語
Consumption of the test food (1 carton per day)
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
(1) 同意取得時の年齢が40歳以上80歳未満の男性
(2) 診察室血圧もしくは家庭血圧が正常高値、あるいは高値血圧の者
(3) 血圧を理由とした治療を目的にする定期的な通院をしていない者
(4) 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Male subjects aged 40 over but under 8 at the time conset was obtained.
(2) Subjects with "high normal" or "high" blood pressure readings taken in a clinic/home blood pressure.
(3) Subjects who do not attending regular hospital visits for the purpose of treatment related to high blood pressure.
(4) Subjects who can show their understanding of the study procedure and agreement with participating in the study by informed consent prior to the study.
日本語
(1) 同意取得から試験終了までの間、「飲むお酢」に相当する商品の摂取を中止できない者(調味料としてのお酢の利用は可)
(2) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(3) 極端に不規則な生活スタイルの者(深夜勤務、交替制勤務の者など)
(4) 食生活が極度に不規則な者
(5) アルコール多飲者
(6) 同居している者が当試験への参加を予定している者
(7) 試験期間中に家庭、仕事などの生活環境に大きな変化(転居、転勤など)が見込まれる者
(8) 事前検査の1ヶ月前より試験に影響を及ぼす薬剤(抗生物質・整腸剤・下剤など)を服用した者、また試験期間中に服用する予定がある者
(9) 継続的な治療のため、服薬治療をしている者
(10) 同意取得前半年以内に、試験に影響を及ぼすと考えられる手術を受けた者(大腸内視鏡手術、胆石・胆のうの摘出、胃バイパス手術など)
(11) 虫垂の切除歴がある者
(12) 降圧剤による治療を受けている者、もしくは受けた経験がある者
(13) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(14) 医薬品および食品にアレルギーがある者
(15) 試験責任医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(1) Subjects who are unable to discontinue consumption of products equivalent to "vinegar drink" from consent acquisition to the conclusion of the trial (use of vinegar as a condiment is permissible).
(2) Subjects who are participating in a clinical study of another drug or health food, or within 4 weeks of the completion of the study, or who is scheduled to participate in another clinical study after consent to participate in this study.
(3) Subjects with extremely irregular lifestyles (late-night work, shift work, etc.).
(4) Subjects with extremely irregular eating habits.
(5) Heavy alcohol drinkers.
(6) Subjects whose roommates plan to participate in the study.
(7) Subjects who are expected to undergo a major change in their family, work, or other living environment (e.g., relocation, transfer, etc.) during the study.
(8) Subjects who have taken drugs (antibiotics, antiflatulent, laxatives, etc.) that would affect the study, one month prior to the preliminary test, or during the study.
(9) Subjects undergoing medication treatment for ongoing care.
(10) Subjects who have undergone surgery that may affect the study (colonoscopy, removal of gallstones or gallbladder, gastric bypass surgery, etc.) within 6 months prior to obtaining consent.
(11) Subjects with a history of appendectomy.
(12) Subjects currently receiving treatment with antihypertensive agents, or those who have previously received the treatment
(13) Subjects with a history of serious diseases of the heart, liver, kidneys, digestive organs, etc.
(14) Subjects allergic to medicines and foods.
(15) Subjects who are judged by the principal investigator or sub-investigator to be inappropriate to participate in this study.
12
日本語
名 | 達洋 |
ミドルネーム | |
姓 | 野間口 |
英語
名 | Tatsuhiro |
ミドルネーム | |
姓 | Nomaguchi |
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株式会社メタジェン
英語
Metagen, Inc.
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商品開発支援事業部
英語
Product Development Support Division
108-0023
日本語
東京都港区芝浦3-3-6 東京科学大学キャンパス・イノベーションセンター INDEST 404
英語
Campus Innovation Center INDEST 404, 3-3-6 Shibaura, Minato-ku, Tokyo, Japan
+81-235-64-0330
research@metagen.co.jp
日本語
名 | 真嗣 |
ミドルネーム | |
姓 | 福田 |
英語
名 | Shinji |
ミドルネーム | |
姓 | Fukuda |
日本語
地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所
英語
Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology
日本語
腸内環境デザイングループ
英語
Gut environment design group
210-0821
日本語
神奈川県川崎市川崎区殿町3-25-13 LiSE4C-6
英語
LiSE4C-6, 3-25-13 Tonomachi, Kawasaki-ku, Kawasaki City, Kanagawa, Japan
+81-44-819-2031
rep-kenkyu@kistec.jp
日本語
その他
英語
Metagen, Inc.
日本語
株式会社メタジェン
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Kanagawa prefecture
日本語
神奈川県
日本語
地方自治体/Local Government
日本語
英語
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- 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所
- 神奈川県立がんセンター
英語
- Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology
- Kanagawa Cancer Center
日本語
英語
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チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
東京都中央区日本橋本石町 3-3-10 ダイワビル 2 階
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongokucho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
+81-3-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2025 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 08 | 月 | 15 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 15 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067647
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067647