| UMIN試験ID | UMIN000058897 |
|---|---|
| 受付番号 | R000067341 |
| 科学的試験名 | コラーゲンペプチドの継続摂取による肌及び頭皮への影響に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験 |
| 一般公開日(本登録希望日) | 2025/08/27 |
| 最終更新日 | 2025/08/25 10:19:46 |
日本語
コラーゲンペプチドの継続摂取による肌及び頭皮への影響に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A placebo-controlled randomized double-blind parallel-group comparison study on the effects of continued intake of collagen peptides on the skin and scalp
日本語
コラーゲンペプチドの継続摂取による肌及び頭皮への影響に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A placebo-controlled randomized double-blind parallel-group comparison study on the effects of continued intake of collagen peptides on the skin and scalp
日本語
コラーゲンペプチドの継続摂取による肌及び頭皮への影響に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A placebo-controlled randomized double-blind parallel-group comparison study on the effects of continued intake of collagen peptides on the skin and scalp
日本語
コラーゲンペプチドの継続摂取による肌及び頭皮への影響に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
A placebo-controlled randomized double-blind parallel-group comparison study on the effects of continued intake of collagen peptides on the skin and scalp
| 日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy Adult
| 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を12週間連続摂取させ、肌及び頭皮への影響を検証する
英語
Evaluate the effects on skin and scalp by continuously ingestion of test food for 12 weeks
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
角層水分量
経表皮水分蒸散量
肌弾力性
英語
Moisture content of stratum corneum
Transepidermal water loss
Skin elasticity
日本語
頭皮弾力(硬度)
頭皮経皮水分蒸散量
英語
Scalp elasticity(hardness)
Scalp transdermal water evaporation rate
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
| 食品/Food |
日本語
試験食品を12週間連続摂取
英語
Intake of test food for 12 consecutive weeks
日本語
プラセボ食品を12週間連続摂取
英語
Intake of control placebo food for 12 consecutive weeks
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
| 20 | 歳/years-old | 以上/<= |
| 64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 年齢が20歳以上64歳以下の健常な男性及び女性
(2) 肌及び頭皮の乾燥を有する者
(3) 研究の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で研究参加に同意した者
英語
(1) Healthy men and women aged 20 to 64
(2) Individuals with dry skin and scalp
(3) Individuals who received sufficient explanation about the purpose and content of the test, had the ability to consent, voluntarily volunteered to participate after understanding it well, and agreed to participate in the test in writing
日本語
(1) 精神疾患、糖尿病、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、心疾患、呼吸器疾患、末梢血管障害、その他重篤な疾患の既往歴がある者
(2) 消化器官の手術を受けたことがある者
(3) 肝機能及び腎機能検査値が異常を示す者
(4) 現在、治療中の疾患がある者
(5) 皮膚症状を有する者
(6) 食物及び薬剤に対してアレルギーを有する者
(7) 貧血症状のある者
(8) 当研究参加中に妊娠を希望する女性、妊娠中(妊娠している可能性のある場合を含む)あるいは授乳期の女性
(9) 激しいスポーツをする者、及びダイエット中の者
(10) 食生活が極端に不規則な者
(11) 研究期間中、健康食品(特定保健用食品、機能性表示食品を含む)や指定医薬部外品の摂取を中止できない者
(12) 医薬品(OTC、処方箋薬を含む)による治療を継続的に行っている者
(13) 飲酒量が1日平均純アルコール量として40gを超える者
(14) 喫煙本数が1日平均21本以上の者
(15) 当研究開始時に他の臨床研究に酸化または研究参加予定の者
(16) その他、研究責任医師又は研究分担医師が研究の対象として不適当と判断した者
英語
(1) Individuals with a history of mental illness, diabetes, liver disease, renal diseases, gastrointestinal disease, cardiac disease, respiratory disease, peripheral vascular disease, or other serious disease.
(2) Individuals who have undergone gastrointestinal surgery.
(3) Individuals showing abnormal liver and kidney function test values.
(4) Individualswith a current medical condition.
(5) Individuals with skin symptoms.
(6) Individuals who are allergic to food and drugs.
(7) Individuals with symptoms of anemia.
(8) Females wishing to become pregnant while participating in this study, pregnant (including those who may be pregnant) or lactating female subjects.
(9) Individuals who participate in strenuous sports and subjects who are trying to lose weight.
(10) Individuals with extremely irregular eating habits.
(11) Individuals who cannot stop taking health foods (including foods for specified health use and foods with functional claims) and quasi-drugs during the study period.
(12) Individuals who are continuously treated with medications (including OTC, prescription drugs).
(13) Individuals who drink more than 40 g of average daily pure alcohol.
(14) Individuals who smoke an average of 21 or more cigarettes a day.
(15) Individuals who are currently participating in other clinical studies or are scheduled to participate in research at the start of this study.
(16) Individuals judged by the principal investigator or the associate investigator to be inappropriate for the examination.
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日本語
| 名 | 直樹 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 三浦 |
英語
| 名 | Naoki |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Miura |
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医療法人花音会みうらクリニック
英語
Miura Clinic, Medical Corporation Kanonkai
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内科
英語
Internal medicine
5300044
日本語
大阪市北区東天満1丁目7-17東天満ビル9F
英語
Higashitenma building 9F, 1-7-17, Higashitenma, Kita-ku, Osaka
06-6135-5200
info@miura-cl.jp
日本語
| 名 | 真 |
| ミドルネーム | |
| 姓 | 寺島 |
英語
| 名 | Makoto |
| ミドルネーム | |
| 姓 | Terashima |
日本語
株式会社ワンネスサポート
英語
Makoto Terashima
日本語
臨床試験事業部
英語
Clinical Trial Division
5300044
日本語
大阪市北区東天満1-7-17 東天満ビル6F
英語
Higashitenma building 6F, 1-7-17, Higashitenma, Kita-ku, Osaka
06-4801-8917
mterashima@oneness-sup.co.jp
日本語
その他
英語
Miura Clinic, Medical Corporation Kanonkai
日本語
医療法人花音会みうらクリニック
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nestle Japan Ltd
日本語
ネスレ日本株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
医療法人花音会みうらクリニック倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Miura Clinic, Medical Corporation Kanonkai
日本語
大阪市北区東天満1-7-17東天満ビル9F
英語
Higashitenma building 9F, 1-7-17, Higashitenma, Kita-ku, Osaka
06-6135-5200
mterashima@miura-cl.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
医療法人花音会みうらクリニック(大阪府)
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 21 | 日 |
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 28 | 日 |
| 2025 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 26 | 日 |
| 2025 | 年 | 08 | 月 | 25 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067341
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067341