UMIN試験ID | UMIN000058849 |
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受付番号 | R000067293 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による健常成人の腸内環境改善についての評価試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/08/20 |
最終更新日 | 2025/08/20 12:48:27 |
日本語
試験食品摂取による健常成人の腸内環境改善についての評価試験
英語
Evaluation research on the improvement of the intestinal environment in healthy adults by ingestion of test foods
日本語
試験食品摂取による健常成人の腸内環境改善についての評価試験
英語
Evaluation research on the improvement of the intestinal environment in healthy adults by ingestion of test foods
日本語
試験食品摂取による健常成人の腸内環境改善についての評価試験
英語
Evaluation research on the improvement of the intestinal environment in healthy adults by ingestion of test foods
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試験食品摂取による健常成人の腸内環境改善についての評価試験
英語
Evaluation research on the improvement of the intestinal environment in healthy adults by ingestion of test foods
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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健常成人の男女の方にケストースおよびアガロオリゴ糖含有の食品(腸活粉末飲料)が、実際に腸内環境ならびに免疫も含めたQOL(情緒・ストレス)について有効であるかどうか、さらには併用による安全性を検討する目的で実施する。
英語
Examine whether foods containing kestose and agarooligosaccharides (intestinal active powdered drinks) are actually effective in improving the intestinal environment and QOL (emotions and stress), including immunity, in healthy adult men and women, and to examine the safety of using them in combination.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
糞便中の細菌叢
英語
Fecal bacterial flora
日本語
アンケート
英語
Questionnaire
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品を1日1回(9 g)水またはぬるま湯(100 ml)に溶解して4週間毎日摂取する。
英語
Intake test food (9 g) dissolved in water or lukewarm water (100 ml) once a day for 4 weeks.
日本語
プラセボを1日1回(9 g)水またはぬるま湯(100 ml)に溶解して4週間毎日摂取する。
英語
Intake placebo (9 g) dissolved in water or lukewarm water (100 ml) once a day for 4 weeks.
日本語
英語
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英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時の年齢が65歳以上100歳未満の男女
2. 研究に直接係る疾病に罹患していない方(直ちに新たな治療の開始の必要はないと判断された方を含む)
3. 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人もしくは代諾者による同意が得られる方
英語
1. Persons who are aged 65 to 100 at the time of consent, both men and women
2. Persons who are not suffering from a disease directly related to the study (including those who are judged not to need to start new treatment immediately)
3. Persons who received a sufficient explanation of the purpose and contents of the research, have the capacity to consent by themselves or legal representative
日本語
1. ケストースならびにアガロオリゴ糖を含む素材により腹痛を発症する可能性のある方
2. 消化器疾患(炎症性腸疾患等の消化器の炎症を伴う疾患)と診断された方並びに今後、消化器の手術が必要な方
3. ケストースならびにアガロオリゴ糖を常用(週3日以上)している方、および事前検査前の3ヶ月以内に常用していた方
4. 悪性腫瘍の診断を受けている方、脳神経、心臓病、腎臓病、糖尿病、甲状腺機能障害を治療中の方、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴のある方。ただし、高血圧治療など、実施医師責任者が本研究の評価に影響がないと判断した疾患は除きます。
5. アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキーダブル180 mL程度のいずれかに該当する場合)
6. 研究食品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
7. 生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断された方
8. 本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
9. その他、実施責任者が被験者として不適当と判断した方
英語
1. Persons who may experience abdominal pain when eating ingredients containing kestose and agarooligosaccharides
2. Persons who have been diagnosed with a digestive disease (diseases involving digestive inflammation, such as inflammatory bowel disease) and those who will require digestive surgery in the future.
3. Persons who regularly use (at least 3 days a week) kestose and agarooligosaccharides or have regularly used within the 3 months prior to the pre-test
4. Persons who have been diagnosed with malignant tumors, currently receiving treatment for cranial nerve, heart, kidney, diabetes, or thyroid dysfunction, and with a history of serious illnesses such as liver disease, excluding illnesses like hypertension, which implementing physician in charge determined will not affect the evaluation of the research.
5. Persons who drink a large amount of alcohol (60 g or more of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 cups of sake, or 180 mL of double-sized whiskey)
6. Persons who are at risk of developing allergies related to the test foods
7. Persons who are judged unsuitable as research subjects based on their responses to a background survey
8. Persons who have participated in other research during one month prior to the start of this research, or plan to participate in other research after consenting to this research.
9. Persons who are judged to be ineligible by the principal investigator
40
日本語
名 | 順一 |
ミドルネーム | |
姓 | 壁谷 |
英語
名 | Junichi |
ミドルネーム | |
姓 | Kabeya |
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株式会社ナンブ
英語
Nambu Co., Ltd.
日本語
専務取締役
英語
Managing Director
444-0840
日本語
愛知県岡崎市戸崎町牛転10-91
英語
10-91 Ushikorobi, Tosaki-cho, Okazaki, Aichi, Japan
0564-64-0200
kabeya@nambu-y.jp
日本語
名 | 巧 |
ミドルネーム | |
姓 | 栃尾 |
英語
名 | Takumi |
ミドルネーム | |
姓 | Tochio |
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita Health University
日本語
消化器内科
英語
Department of Gastroenterology and Hepatology
470-1101
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1番地98
英語
1-98 Dengakugakubo, Kutsukake-cho, Toyoake, Aichi, JAPAN
090-6904-6772
takumitochiobiz@gmail.com
日本語
その他
英語
Nambu Co., Ltd.
日本語
株式会社ナンブ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nambu Co., Ltd.
日本語
株式会社ナンブ
日本語
自己調達/Self funding
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英語
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学校法人 藤田学園 藤田医科大学
英語
Educational Association Fujita Gakuen Fujita Health University
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伊那食品工業株式会社
ウェルネオシュガー株式会社
英語
Ina Food Industry Co., Ltd.
WELLNEO SUGAR Co., Ltd.
日本語
倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee
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東京都練馬区三原台1-18-26-204
英語
1-18-26-204 Miharadai, Nerima-ku, Tokyo
080-7385-7987
info@okutoeru.com
いいえ/NO
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英語
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英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
一般募集中/Open public recruiting
2025 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 02 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067293
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067293