UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000058800
受付番号 R000067232
科学的試験名 梅エキス食品の摂取が運動時の筋疲労に及ぼす効果
一般公開日(本登録希望日) 2025/08/26
最終更新日 2025/08/18 16:21:00

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
梅エキス食品の摂取が運動時の筋疲労に及ぼす効果


英語
Effects of plum extract food ingestion on muscle fatigue during exercise

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
梅エキス食品の摂取が運動時の筋疲労に及ぼす効果


英語
Effects of plum extract food ingestion on muscle fatigue during exercise

科学的試験名/Scientific Title

日本語
梅エキス食品の摂取が運動時の筋疲労に及ぼす効果


英語
Effects of plum extract food ingestion on muscle fatigue during exercise

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
梅エキス食品の摂取が運動時の筋疲労に及ぼす効果


英語
Effects of plum extract food ingestion on muscle fatigue during exercise

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常成人


英語
Healthy adult

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
梅エキスの摂取が持久性運動時の筋疲労と血液循環に及ぼす効果について検討することを目的とする。


英語
The purpose of this study is to investigate the effects of plum extract ingestion on muscle fatigue and blood circulation during endurance exercise.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

検証的/Confirmatory

試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
グリップ運動の疲労困憊までの時間


英語
Time to exhaustion in handgrip exercise

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
自転車運動の最大負荷または継続時間、酸素飽和度、筋電図(EMG)パラメータ、VASによる主観的疲労感、血圧


英語
Maximal workload or duration in cycling exercise, Oxygen saturation, EMG parameters, Subjective fatigue (VAS), Blood pressure


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
梅エキス飲料の摂取


英語
Ingestion of plum extract beverage

介入2/Interventions/Control_2

日本語
プラセボ飲料の摂取


英語
Ingestion of placebo beverage

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

女/Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
・研究実施機関に在籍する女子学生であること
・研究期間中、運動習慣および食事内容等の生活条件を統一できること
・研究責任者または研究分担者による直接リクルートが可能であること
・研究の目的および内容について文書および口頭で説明を受け、自由意思により文書で参加同意を提供できること
・各条件で少なくとも10名分の有効データが得られるよう、最大15名程度の参加者枠に含まれること


英語
Female students enrolled at the implementing research institution
Able to maintain consistent lifestyle conditions (e.g., exercise habits, dietary intake) during the study period
Can be directly recruited by the principal investigator or co-investigators
Have received a written and verbal explanation of the purpose and details of the study and can voluntarily provide written informed consent to participate
Included within the maximum of approximately 15 participants to ensure at least 10 valid data sets per condition

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
・心疾患、呼吸器疾患、代謝疾患、整形外科的疾患など、運動負荷試験の実施に支障をきたす既往または現病を有する者
・食物アレルギー(特に梅、炭酸飲料の成分)を有する者
・研究期間中に日常的な運動習慣や食生活を大きく変更する予定がある者
・梅エキスまたは同様の食品を日常的に摂取している者
・研究責任者または研究分担者が本研究への参加が不適当と判断した者


英語
Individuals with a history or current presence of cardiovascular, respiratory, metabolic, or orthopedic disorders that may interfere with the safe performance of exercise tests
Individuals with food allergies, particularly to plum or ingredients in carbonated beverages
Individuals who plan to make significant changes to their habitual exercise routine or dietary habits during the study period
Individuals who habitually consume plum extract or similar products
Individuals deemed unsuitable for participation in the study by the principal investigator or co-investigators

目標参加者数/Target sample size

15


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
永澤


英語
Takeshi
ミドルネーム
Nagasawa

所属組織/Organization

日本語
畿央大学


英語
Kio University

所属部署/Division name

日本語
健康科学部健康栄養学科


英語
Department of Health and Nutrition, Faculty of Health Sciences

郵便番号/Zip code

635-0832

住所/Address

日本語
奈良県北葛城郡広陵町馬見中4-2-2


英語
4-2-2 Umeminaka, Koryo-cho, Kitakatsuragi-gun, Nara, Japan

電話/TEL

0745-54-1601

Email/Email

t.nagasawa@kio.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
永澤


英語
Takeshi
ミドルネーム
Nagasawa

組織名/Organization

日本語
畿央大学


英語
Kio University

部署名/Division name

日本語
健康科学部健康栄養学科


英語
Department of Health and Nutrition, Faculty of Health Sciences

郵便番号/Zip code

635-0832

住所/Address

日本語
奈良県北葛城郡広陵町馬見中4-2-2


英語
4-2-2 Umeminaka, Koryo-cho, Kitakatsuragi-gun, Nara, Japan

電話/TEL

0745-54-1601

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

t.nagasawa@kio.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
畿央大学


英語
Kio University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
畿央大学


英語
Kio University

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
畿央大学


英語
Kio University

住所/Address

日本語
奈良県北葛城郡広陵町馬見中4-2-2


英語
4-2-2 Umeminaka, Koryo-cho, Kitakatsuragi-gun, Nara, Japan

電話/Tel

0745-54-1601

Email/Email

t.nagasawa@kio.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 08 26


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 08 13

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 09 22

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 08 14

最終更新日/Last modified on

2025 08 18



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