UMIN試験ID | UMIN000058793 |
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受付番号 | R000067228 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による健常高齢者(施設入居者)の腸内環境改善効果についての検証試験2 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/08/13 |
最終更新日 | 2025/08/13 15:12:32 |
日本語
試験食品摂取による健常高齢者(施設入居者)の腸内環境改善効果についての検証試験2
英語
Verification research of the effect of test food intake on improving the intestinal environment of healthy elderly people (residents of facilities) 2
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試験食品摂取による健常高齢者(施設入居者)の腸内環境改善効果についての検証試験2
英語
Verification research of the effect of test food intake on improving the intestinal environment of healthy elderly people (residents of facilities) 2
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試験食品摂取による健常高齢者(施設入居者)の腸内環境改善効果についての検証試験2
英語
Verification research of the effect of test food intake on improving the intestinal environment of healthy elderly people (residents of facilities) 2
日本語
試験食品摂取による健常高齢者(施設入居者)の腸内環境改善効果についての検証試験2
英語
Verification research of the effect of test food intake on improving the intestinal environment of healthy elderly people (residents of facilities) 2
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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高齢者の男女の方にケストース含有食品が、実際に腸内環境を改善する効果について検討する
英語
Examine the effect of kestose-containing foods on improving the intestinal environment in elderly men and women
有効性/Efficacy
日本語
英語
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糞便中の細菌叢
英語
Fecal bacterial flora
日本語
アンケート
英語
Questionnaire
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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試験食品15 gを4週間毎日摂取する。
英語
Intake 15 g of test food every day for 4 weeks.
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 老人福祉施設入居者
2. 同意取得時の年齢が18歳以上100歳未満の男女
3. 腸に係る疾病に罹患していない(直ちに治療の必要はないと判断された方を含む)方
4. 当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による同意が得られる者
英語
1. Persons who are residents of elderly welfare facilities
2. Persons who are aged 18 to 100 at the time of consent, both men and women
3. Persons who are not suffering from intestinal diseases (including those who are judged not to require immediate treatment)
4. Persons who received a sufficient explanation of the purpose and contents of the research, have the capacity to consent
日本語
1. ケストースならびにオリゴ糖を含む素材により腹痛を発症する可能性のある方
2. 消化器疾患と診断された方、これまでに消化器の手術を行ったことがある方、今後、消化器の手術が必要な方
3. ケストースならびにオリゴ糖を含む素材を常用(週3日以上)している方および事前検査前の3ヶ月以内に常用していた方
4. 悪性腫瘍の診断を受けている方、脳神経、心臓病、腎臓病、糖尿病、甲状腺機能障害を治療中の方、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴のある方。ただし、高血圧治療など、実施責任者が本研究の評価に影響がないと判断した疾患は除きます。
5. アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキーダブル180 mL程度のいずれかに該当する場合)
6. 研究食品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
7. 生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断された方
8. 本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
9. その他、実施責任者が被験者として不適当と判断した方
英語
1. Persons who may experience abdominal pain when eating ingredients containing kestose or oligosaccharides
2. Persons who have been diagnosed with a digestive disease, previously undergone digestive surgery, and will require digestive surgery in the future
3. Persons who regularly use (at least 3 days a week) ingredients containing kestose or oligosaccharides, or have regularly used within the 3 months prior to the pre-test
4. Persons who have been diagnosed with malignant tumors, currently receiving treatment for cranial nerve, heart, kidney, diabetes, or thyroid dysfunction, and with a history of serious illnesses such as liver disease, excluding illnesses like hypertension, which the principal investigator determined will not affect the evaluation of the research.
5. Persons who drink a large amount of alcohol (60 g or more of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 cups of sake, or 180 mL of double-sized whiskey)
6. Persons who are at risk of developing allergies related to the test foods
7. Persons who are judged unsuitable as research subjects based on their responses to a background survey
8. Persons who have participated in other research during one month prior to the start of this research, or plan to participate in other research after consenting to this research.
9. Persons who are judged to be ineligible by the principal investigator
20
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名 | 順一 |
ミドルネーム | |
姓 | 壁谷 |
英語
名 | Junichi |
ミドルネーム | |
姓 | Kabeya |
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株式会社ナンブ
英語
Nambu Co., Ltd.
日本語
専務取締役
英語
Managing Director
444-0840
日本語
愛知県岡崎市戸崎町牛転10-91
英語
10-91 Ushikorobi, Tosaki-cho, Okazaki, Aichi, Japan
0564-64-0200
kabeya@nambu-y.jp
日本語
名 | 巧 |
ミドルネーム | |
姓 | 栃尾 |
英語
名 | Takumi |
ミドルネーム | |
姓 | Tochio |
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株式会社バイオシスラボ
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
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代表取締役
英語
CEO
470-1101
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愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1番地98 11号館506
英語
Room 506, Building No. 11, 1-98 Dengakugakubo, Kutsukake-cho, Toyoake, Aichi, JAPAN
090-6904-6772
takumitochiobiz@gmail.com
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その他
英語
Nambu Co., Ltd.
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株式会社ナンブ
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英語
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自己調達
英語
Nambu Co., Ltd.
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株式会社ナンブ
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営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee
日本語
東京都練馬区三原台1-18-26-204
英語
1-18-26-204 Miharadai, Nerima-ku, Tokyo
080-7345-7947
info@okutoeru.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 13 | 日 |
未公表/Unpublished
14
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2024 | 年 | 10 | 月 | 26 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 26 | 日 |
2024 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
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英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 13 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067228
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067228