UMIN試験ID | UMIN000058907 |
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受付番号 | R000067130 |
科学的試験名 | 試験食品の摂取が健常者の食後血糖値に与える影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/09/01 |
最終更新日 | 2025/08/06 13:58:54 |
日本語
試験食品の摂取が健常者の食後血糖値に与える影響
英語
Effect of test food consumption on postprandial blood glucose levels in healthy subjects
日本語
試験食品の摂取が健常者の食後血糖値に与える影響
英語
Effect of test food consumption on postprandial blood glucose levels in healthy subjects
日本語
試験食品の摂取が健常者の食後血糖値に与える影響
英語
Effect of test food consumption on postprandial blood glucose levels in healthy subjects
日本語
試験食品の摂取が健常者の食後血糖値に与える影響
英語
Effect of test food consumption on postprandial blood glucose levels in healthy subjects
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
20歳以上65歳未満の日本人男性および女性を対象に、試験食品単回摂取が次の食事による血糖値上昇に与える影響を検証する。
英語
To examine the effect of single dose consumption of the test meal on blood glucose elevation at the next meal in Japanese men and women between the ages 20-65 years.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食後血糖値、食後血糖値上昇曲線下面積(iAUC)
英語
blood glucose levels
The incremental area under the curve for postprandial blood glucose levels(iAUC)
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を単回摂取⇒ウォッシュアウト⇒非摂取
英語
Single intake of active food - Washout period - Non-intake
日本語
非摂取⇒ウォッシュアウト⇒被験食品を単回摂取
英語
Non-intake - Washout period - Single intake of active food
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.書面による同意取得時の年齢が、20歳以上65歳未満の日本人男性及び女性
2.健康診断で血糖値が正常範囲内であった者(空腹時126mg/dL未満)
3.研究の目的・内容の十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験への参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
1.Japanese male and female subjects between the ages of 20 and 65 at the time of written consent.
2.Subjects who are blood glucose levels are within the normal range (less than 126 mg/dL at fasting) at the time of health chack up.
3. Subjects who have received a full explanation of the purpose and content of the study, have the ability to consent, understand the study well, and have volunteered to participate in the study and have agreed to participate in the study in writing.
日本語
1.現在、何らかの重篤な疾患により投薬治療又は通院治療を行っている者
2.現在、医師の管理下において、運動又は食事療法を行っている者
3.試験食品により、アレルギー発症のおそれがある者
4.薬物依存、アルコール依存の現病又は既往のある者
5.精神障害(うつ病等)や睡眠障害(不眠症、睡眠時無呼吸症候群等)で通院中、又は過去に精神疾患の既往がある者
6.夜間勤務やシフト勤務等により生活リズムが不規則な者
7.食事、睡眠等の生活習慣が極度に不規則な者
8.極端な偏食をしている者
9.脳疾患、悪性腫瘍、免疫疾患、糖尿病、肝疾患(肝炎)、腎疾患、心疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患等の重篤な現病又は既往を有する者
10.体格指数(BMI)が30を超える者
11.試験に影響を及ぼす健康食品、サプリメント、及び医薬品を使用している者
12.同意取得日から遡って3ヵ月以内に他の臨床試験(研究)に参加していた者、あるいは試験期間中に他の臨床試験(研究)に参加する計画がある者
13.同意取得日から遡って1ヵ月以内に200 mLあるいは3ヵ月以内に400 mLを超える採血、成分献血を行った者
14.現在、妊娠又は授乳をしている者、又は試験期間中にその可能性がある者
15.SCR時の臨床検査値及び計測値から、被験者として不適当と判断された者
16.その他、研究機関責任者が被験者として不適当と判断した者
英語
1.Subjects who are taking medication or under medical treatment.
2.Subjects who are under exercise therapy or dietetic therapy.
3.Subjects who have developed allergies as for the foods test.
4.Subjects with current or history of drug dependence or alcohol dependence.
5.Subjects who are hospitalized for mental disorders (depression, etc.) or sleep disorders(insomnia, sleep apnea, etc.), or have a history of mental disorders in the past.
6.Subjects with irregular life rhythms due to night shifts or shift work.
7.Subjects with extremely irregular lifestyle habits such as eating and sleeping.
8.Subjects who have an extremely unbalanced diet.
9.Subjects who have or have had serious diseases such as brain diseases, malignant tumors, immune diseases, diabetes, diabetes mellitus, liver diseases (hepatitis), kidney diseases, heart diseases, etc., thyroid diseases, adrenal diseases, and other metabolic diseases.
10.Subjects with a body mass index (BMI) exceeding 30.
11.Subjects who use health foods and medicines that contain ingredients that affect the trial
12.Subjects who have participated in other clinical trials (research) within 3 months retrospectively from the date of obtaining consent, or those who have plans to participate in other clinical trials (research) during the study period.
13.Subjects who have collected more than 200 mL of blood within 1 month or 400 mL within 3 months prior to the date of obtaining consent.
14.Subjects who are currently pregnant or breastfeeding. or who are likely to become so during the study period.
15.Subjects who are judged to be inappropriate as subjects based on clinical laboratory test values and measured values at the time of SCR.
16.Subjects who are considered as an inappropriate candidate by the doctor in charge.
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名 | 剛優 |
ミドルネーム | |
姓 | 山本 |
英語
名 | Takamasa |
ミドルネーム | |
姓 | Yamamoto |
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ジャパンフリトレー株式会社
英語
Japan Frito-Lay Ltd.
日本語
M&S本部 開発部
英語
Development Division, M&S Headquarters
306-0221
日本語
茨城県古河市北利根819-3
英語
819-3 Kitatone, Koga-shi, Ibaraki , Japan
070-2497-5636
t.yamamoto@fritolay.co.jp
日本語
名 | 夏菜 |
ミドルネーム | |
姓 | 竹澤 |
英語
名 | Natsuna |
ミドルネーム | |
姓 | Takezawa |
日本語
ジャパンフリトレー株式会社
英語
Japan Frito-Lay Ltd.
日本語
M&S本部 開発部
英語
Development Division, M&S Headquarters
306-0221
日本語
茨城県古河市北利根819-3
英語
819-3 Kitatone, Koga-shi, Ibaraki , Japan
07048407264
n.takezawa@fritolay.co.jp
日本語
その他
英語
Other
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ジャパンフリトレー株式会社
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英語
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無し
英語
None
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営利企業/Profit organization
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英語
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医療法人社団 高橋内科クリニック臨床研究倫理審査委員会
英語
Ethics Review Committee, Takahashi Internal Medicine Clinic
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東京都国分寺市東恋ヶ窪6丁目2番6号チサカ第1ビル101号
英語
101 Chisaka Daiichi Building, 6-2-6 Higashikoi-kubo, Kokubunji-shi,Tokyo,Japan
03-6869-4145
jimukyoku@medireco.co.jp
いいえ/NO
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英語
2025 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 17 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
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英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 06 | 日 |
日本語
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英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067130