UMIN試験ID | UMIN000058705 |
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受付番号 | R000067119 |
科学的試験名 | 高アミロース玄米の血糖への影響ならびに継続摂取の可能性を検討する探索的介入試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/08/05 |
最終更新日 | 2025/08/05 19:16:57 |
日本語
高アミロース玄米の血糖への影響ならびに継続摂取の可能性を検討する探索的介入試験
英語
An intervention study investigating the effect of high-amylose brown rice consumption on blood glucose levels and its long-term feasibility.
日本語
高アミロース玄米の血糖への影響ならびに継続摂取の可能性を検討する探索的介入試験
英語
An intervention study investigating the effect of high-amylose brown rice consumption on blood glucose levels and its long-term feasibility.
日本語
高アミロース玄米の血糖への影響ならびに継続摂取の可能性を検討する探索的介入試験
英語
An intervention study investigating the effect of high-amylose brown rice consumption on blood glucose levels and its long-term feasibility.
日本語
高アミロース玄米の血糖への影響ならびに継続摂取の可能性を検討する介入試験
英語
An intervention study investigating the effect of high-amylose brown rice consumption on blood glucose levels and its long-term feasibility.
日本/Japan |
日本語
高血糖
英語
glucose abnormality
内科学一般/Medicine in general | 内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
玄米や高アミロース米は、血糖への良好な影響も考えられている。しかしながらこれまで高アミロース米の玄米の血糖への影響を見た研究はない。また玄米は水浸透性、消化性が悪くなり、自動炊飯器を使って精白米と同じような方法で炊飯すると、吸水・糊化が充分行われないため硬くて粘らず、また消化吸収が悪くなる可能性が十分考えられる。多くの食品は習慣的な摂取によってその健康機能を示す。そこで、炊飯については被験者所有の自動炊飯器等、被験者自身の食環境の中で自主性・自由性に任せてより日常生活の状況下で継続的な摂取を行ってもらい、受け入れやすい調理方法や食べ方を調査し、食されやすい条件としたうえで、今回の研究では、高アミロース米玄米を用いて、血糖に及ぼす影響ならびに食しやすい食べ方を合わせて検討する。
英語
Brown rice and high-amylose rice are thought to have beneficial effects on blood glucose levels.
However, no studies have specifically investigated the effects of high-amylose brown rice on blood glucose.
Brown rice tends to absorb water poorly and is harder to digest compared to white rice.
When cooked in a regular rice cooker using the same method as for white rice, brown rice may not absorb enough water or gelatinize properly. This can make it harder and less sticky, and may also reduce its digestibility.
Many foods show their health benefits only when eaten regularly over time.
Therefore, in this study, participants were asked to cook and eat the rice in their usual home environment, using their own rice cookers and preferred methods.
This approach allowed us to observe how people naturally prepared and ate the rice, and to identify cooking and eating methods that made the rice easier to consume.
Based on this, the study aimed to examine the effects of high-amylose brown rice on blood glucose levels, and to explore how to make it more acceptable and easier to eat in daily life.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
日本語
血糖値、HbA1c
英語
blood glucose levels, HbA1c
日本語
便通・排便状況
英語
Bowel movement frequency and stool characteristics
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
いいえ/NO
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
高アミロース米ホシニシキの玄米(1日1食以上)を4週間
英語
Daily consumption (equal to or more than 1 serving/day) of high-amylose brown rice (Hoshinishiki) for four weeks
日本語
非介入群
英語
Control
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
74 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
40歳以上74歳までで、かつ直近1年以内の健診の結果、HbA1cが5.6%以上6.5%未満の高血糖者
英語
The persons aged 40-74 with HbA1c levels between 5.6% and 6.4%, based on a health checkup within the past year.
日本語
1. 糖尿病治療中の者
2. 定期通院している者でかつ医師からの了解が得られなかった者
3. 米のアレルギーがある者
4. その他、試験責任者または研究協力医が適切ではないと判断した者
英語
1. Under treatment for diabetes
2. Regularly visiting a doctor without physician's approval
3. Rice allergy
4. Deemed unsuitable by the principal investigator or collaborating physician
30
日本語
名 | 広達 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Koutatsu |
ミドルネーム | |
姓 | Maruyama |
日本語
愛媛大学
英語
Ehime University
日本語
大学院農学研究科
英語
Graduate School of Agriculture
790-8566
日本語
愛媛県松山市樽味3-5-7
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
kenkyu_madoguchi@ehimechn.org
日本語
名 | 広達 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Koutatsu |
ミドルネーム | |
姓 | Maruyama |
日本語
愛媛大学
英語
Ehime University
日本語
大学院農学研究科
英語
Graduate School of Agriculture
790-8566
日本語
愛媛県松山市樽味3-5-7
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
kenkyu_madoguchi@ehimechn.org
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愛媛大学
英語
Ehime University
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大学院農学研究科
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丸山広達
英語
Koutatsu Maruyama
日本語
自己調達
英語
Self funding
日本語
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自己調達/Self funding
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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愛媛大学医学部附属病院臨床研究倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board,Ehime University Hospital
日本語
愛媛県東温市志津川454
英語
454 Shitsukawa, Toon, Ehime
089-960-5172
rinri@m.ehime-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 05 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
一般募集中/Open public recruiting
2025 | 年 | 04 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 28 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 05 | 日 |
2028 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 05 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067119
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067119