UMIN試験ID | UMIN000058822 |
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受付番号 | R000067077 |
科学的試験名 | 食事性成分の継続摂取が便通・腸内環境に与える影響:ランダム化プラセボ対照二重盲検パラレル比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/08/18 |
最終更新日 | 2025/08/01 20:29:52 |
日本語
食事性成分の継続摂取が便通・腸内環境に与える影響:ランダム化プラセボ対照二重盲検パラレル比較試験
英語
Effects of daily ingestion of the dietary ingredient on bowel movement and the intestinal environment: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group trial
日本語
食事性成分の継続摂取が便通・腸内環境に与える影響:ランダム化プラセボ対照二重盲検パラレル比較試験
英語
Effects of daily ingestion of the dietary ingredient on bowel movement and the intestinal environment: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group trial
日本語
食事性成分の継続摂取が便通・腸内環境に与える影響:ランダム化プラセボ対照二重盲検パラレル比較試験
英語
Effects of daily ingestion of the dietary ingredient on bowel movement and the intestinal environment: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group trial
日本語
食事性成分の継続摂取が便通・腸内環境に与える影響:ランダム化プラセボ対照二重盲検パラレル比較試験
英語
Effects of daily ingestion of the dietary ingredient on bowel movement and the intestinal environment: a randomized, placebo-controlled, double-blind, parallel-group trial
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
20歳以上70歳未満の健常男女を対象に、食事性成分を継続摂取させることにより、便通・腸内環境に与える影響を検討する。
英語
To investigate the effects of continuous consumption of dietary ingredient on bowel movements and the intestinal environment in healthy adult men and women aged 20 to less than 70 years.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
排便頻度(排便回数・排便日数)
英語
Defecation frequency and number of days with defecation
日本語
(副次評価項目)
腸内細菌叢、排便状況(排便量、便性状、便の色、便臭、排便後の感覚)、お腹の調子の程度等に関するVAS、POMS2(成人用短縮版)、糞便中短鎖脂肪酸濃度、糞便中胆汁酸濃度、便中代謝物、糞便サンプルを用いたIn vitro便培養試験、評価指標とSNPsとの関連解析
(安全性評価項目)
バイタルサイン、身体測定(体重・BMI)、血液生化学的検査、血液学的検査、有害事象
英語
(Secondary outcomes)
Gut microbiota, Bowel habits(stool volume, stool consistency,stool color, stool odor, stool smell, and post-defecation sensation), VAS assessment of abdominal symptoms, POMS 2-A short, fecal short-chain fatty acid (SCFA) concentrations, fecal bile acid concentrations, fecal metabolites, in vitro fecal culture assay using stool samples,association analysis between evaluation parameters and single nucleotide polymorphisms (SNPs)
(Safety evaluation)
Vital signs, physical measurements (body weight and BMI), blood biochemical examination, hematologic test, adverse events
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品1を4週間継続摂取
英語
Continuous ingestion of the test food 1 for 4 weeks
日本語
被験食品2を4週間継続摂取
英語
Continuous ingestion of the test food 2 for 4 weeks
日本語
対照食品を4週間継続摂取
英語
Continuous ingestion of the placebo food for 4 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.書面による同意取得時の年齢が、20歳以上70歳未満の健常日本人男性及び女性
2.スクリーニング期間における週の排便回数が3回~5回の者
3.BMI が30 kg/m2未満の者
4.日常的に規則的な食生活を送っており、試験期間中も概ね1日3回の食事をとることが可能な者
5.研究の目的・内容の十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に試験への参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
1.Healthy Japanese males and females who are aged 20 to under 70 years at the time of written informed consent.
2.Subjects who defecate three to five times per week at screening period.
3.Subjects whose BMI is less than 30 kg/m2.
4.Subjects who have regular eating habits every day and are able to generally eat three meals a day during the study.
5.Subjects who have been fully informed the purpose and details of the study, have the ability to consent, are volunteering to participate in the study with a full understanding of the explanation, and have consented to participate in the study in writing.
日本語
1.医師により、便秘症と診断されている者、又は便通に大きく影響を与えると考えられる疾病に罹患している者
2.脳疾患、悪性腫瘍、免疫疾患、糖尿病、肝疾患(肝炎)、腎疾患、心疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患等の重篤な現病又は既往歴を有する者
3.現在、何らかの重篤な疾患により投薬治療又は通院治療を行っている者
4.現在、医師の管理下において、運動又は食事療法を行っている者
5.薬物依存、アルコール依存の現病又は既往歴のある者
6.精神障害(うつ病等)や睡眠障害(不眠症、睡眠時無呼吸症候群等)で通院中、又は過去に精神疾患の既往歴がある者
7.抗生物質など腸内細菌叢に影響を与える薬剤を服用している者又は試験期間中服用する予定がある者
8.整腸作用のある医薬品(漢方薬を含む)、医薬部外品(整腸剤や便秘薬(下剤を含む)など)、健康食品、サプリメントを常用している者、又は使用を控えることができない者
9.過去3ヵ月に遡って、評価対象となる食成分を強化する可能性のある健康オイル(ココナッツオイルやMCTオイル等)を週4日以上摂取していた者、又は現在摂取中の者
10.便通に影響を及ぼす可能性のある成分を多く含む食品、または研究領域に影響を及ぼす可能性のある成分を多く含む食品(ヨーグルト、乳酸菌飲料、食物繊維やオリゴ糖を強化した食品、牛乳、バター、アイスクリーム、チーズ、乳脂肪を多く含む食品、その他発酵食品、グラノーラ、プルーン等)を週に4日以上摂取している者
11.試験食品の原材料等により、アレルギー発症のおそれがある者
12.夜間勤務やシフト勤務等により生活リズムが不規則な者
英語
1.Subjects diagnosed with constipated by a physician or have diseases that may substantially affect bowel movement.
2.Subjects with current or previous history of a brain disease, malignancy, immunological disease, diabetes mellitus, hepatic disease (hepatitis), renal disease, cardiac disease, thyroid disease, adrenal disease, metabolic disease, or other serious diseases.
3.Subjects receiving medication or outpatient treatment for a serious disease.
4.Subjects receiving exercise or diet therapy under the supervision of a physician.
5.Subjects with current or previous history of drug dependence or alcohol dependence.
6.Subjects who are currently seeing a doctor for the treatment of a psychiatric disorder (e.g., depression) and/or sleep disorder (e.g., insomnia, sleep apnea syndrome) or have previous history of a psychiatric disorder.
7.Subjects who are taking antibiotics or other medications that affect the gut microbiome or who plan to take these during the study.
8.Subjects who regularly use bowel-regulating drugs (including traditional Chinese medicines), quasi-drugs (e.g., probiotics, constipation medicines including laxatives), health foods, or supplements or who cannot avoid using them.
9.Subjects who were consuming health oils (e.g., coconut oil, MCT oil) that may increase the effects of the food components to be evaluated 4 days or more each week during the past three months or who are consuming such oils.
10.Subjects who are consuming foods rich in components that may affect bowel movements, or foods rich in components that may affect the research area (e.g., yogurt, lactic acid bacteria beverages, fiber- or oligosaccharide-enriched foods, milk, butter, ice cream, cheese, foods rich in milk fat, other fermented foods, granola, prunes) 4 days or more each week.
11.Subjects who are at risk of developing allergic reactions due to the ingredients of the test food's or other factors.
12.Night or shift workers with irregular life patterns.
150
日本語
名 | 博之 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮澤 |
英語
名 | Hiroyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Miyazawa |
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株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
108-0023
日本語
東京都港区芝浦4-11-17 中野スプリングビル5階
英語
NAKANO SPRING Bldg 5F, 4-11-17 Shibaura, Minato-ku, Tokyo Japan
03-3431-1260
rd@huma-rd.co.jp
日本語
名 | 博之 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮澤 |
英語
名 | Hiroyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Miyazawa |
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株式会社ヒューマR&D
英語
HUMA R&D CORP
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
108-0023
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東京都港区芝浦4-11-17 中野スプリングビル5階
英語
NAKANO SPRING Bldg 5F, 4-11-17 Shibaura, Minato-ku, Tokyo 108-0023 Japan
03-3431-1260
rd@huma-rd.co.jp
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その他
英語
HUMA R&D CORP
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株式会社ヒューマR&D
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英語
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その他
英語
The Nisshin OilliO Group, Ltd.
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日清オイリオグループ株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
日本語
英語
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英語
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東京新宿クリニック倫理審査委員会
英語
Tokyo Shinjuku Clinic Ethical Review Board
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東京都新宿区歌舞伎町2丁目46-3 SIL新宿ビル5階
英語
5F,SIL Shinjuku-building,2-46-3,Kabukicho,Shinjuku-ku,Tokyo,160-0021,Japan
03-6709-6071
tokyoshinjuku@taifukukai.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 08 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 11 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 19 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 17 | 日 |
日本語
(除外基準続き)
13.1週間に合計して10時間以上の肉体労働を行っている者
14.体力の維持・向上を目的とした運動を週に2回、30分/回以上行っている者
15.喫煙している者、または同意取得日の1年以内に禁煙を始めた者
16.アルコール多飲者(週平均純アルコール摂取量が約30g/日以上)
17.食事、睡眠等の生活習慣が極度に不規則な者
18.極端な偏食をしている者
19.食事の代わりにお菓子や栄養ゼリーなどで済ませてしまうことがある者
20.試験期間中に運動習慣や生活習慣、食生活を変更する予定がある者
21.2ヵ月以内に体重の変動が±5kg以上ある者
22.試験期間中に家庭環境や仕事環境などに大きな変化やストレスの多い状況(転職、引越し、結婚、乳幼児の養育、介護、同居家族の受験、日常的でない宿泊を伴う外出等)が見込まれる者
23.同意取得日から遡って3ヵ月以内に他の臨床試験(研究)に参加していた者、あるいは試験期間中に他の臨床試験(研究)に参加する計画がある者
24.同意取得日から遡って1ヵ月以内に200 mLあるいは3ヵ月以内に400 mLを超える採血、成分献血を行った者
25.現在、妊娠又は授乳をしている者、又は試験期間中にその可能性がある者
26.各種調査票への記録遵守が困難な者
27.SCR時の臨床検査値又は各種検査結果から、被験者として不適当と判断された者
28.その他、研究分担者(試験責任医師)が被験者として不適当と判断した者
英語
(Exclusion criteria continued)
13.Subjects doing physical work for 10 hours or more per week.
14.Subjects doing exercise to maintain or improve strength for 30 minutes or more twice a week.
15.Smoking subjects or those who have stopped smoking within 1 years before the date of informed consent.
16.Heavy users of alcohol (the mean consumption of average weekly pure alcohol is 30 g/day or more).
17.Subjects whose eating, sleeping, and other habits are extremely irregular.
18.Subjects who are having a very unbalanced diet.
19.Subjects who sometimes substitute sweets or nutritional jellies for meals.
20.Subjects who plan to change their exercise lifestyle, lifestyle or eating habits during the study.
21.Subjects whose body weight increased or decreased by 5 kg or more in the last 2 months.
22.Subjects anticipating a significant change in the family or work environment or stressful circumstances (e.g., job change, moving house, marriage, infant feeding, nursing care, having a co-resident family member who will be taking a school/university entrance examination soon, going out on an unusual occasion involving an overnight stay) during the study.
23.Subjects who participated in another clinical study/research within 3 months before the date of informed consent or who plan to participate in another clinical study/research during the study period.
24.Subjects who donated more than 200 mL of whole blood, plasma, or platelets within 1 month before the date of informed consent or 400 mL within 3 months before the date of informed consent.
25.Female who are currently pregnant or breastfeeding, or may become pregnant or start breastfeeding during the study period.
26.Subjects who have difficulty complying with recording of each survey form.
27.Subjects whose laboratory test values or various test results at screening indicate their ineligibility to participate in the study.
28.Other Subjects who are considered ineligible for participation in the study by the investigator.
2025 | 年 | 08 | 月 | 18 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067077
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