UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000058638
受付番号 R000067055
科学的試験名 炭水化物摂取による唾液アミラーゼおよび血糖変動の関係の解明
一般公開日(本登録希望日) 2025/09/01
最終更新日 2025/07/29 20:06:04

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
炭水化物摂取による唾液アミラーゼおよび血糖変動の関係の解明


英語
The association between salivary amylase and blood glucose level after starch loading

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
唾液アミラーゼおよび血糖変動の関係の解明


英語
Salivary amylase and blood glucose level after starch loading

科学的試験名/Scientific Title

日本語
炭水化物摂取による唾液アミラーゼおよび血糖変動の関係の解明


英語
The association between salivary amylase and blood glucose level after starch loading

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
唾液アミラーゼおよび血糖変動の関係の解明


英語
Salivary amylase and blood glucose level after starch loading

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
糖代謝異常,糖尿病


英語
Glucose metabolism disorder, Diabetes

疾患区分1/Classification by specialty

内科学一般/Medicine in general 消化器内科学(肝・胆・膵)/Hepato-biliary-pancreatic medicine
呼吸器内科学/Pneumology 内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism
成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

はい/YES


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
唾液アミラーゼ遺伝子AMY1のコピー数多型,米飯負荷前後の唾液アミラーゼ活性および血清アミラーゼアイソザイムと,糖代謝関連因子として血糖値,HbA1c,インスリン,グルカゴン,インクレチン,および脂質代謝関連因子を維持肘窩採血によって測定し,それらの関係とメカニズムを明らかにする.


英語
The purpose is to investigate the association between salivary amylase gene (AMY1) copy number variation and salivary amylase activity and glucose and lipid metabolism after starch loading.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
健常若年女性における,米飯摂取後の唾液アミラーゼ活性と糖代謝関連因子との関連について解析を行う。


英語
Investigate the association between salivary amylase activity and glucose metabolism after starch loading in healthy young women.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

医薬品/Medicine 遺伝子/Gene

介入1/Interventions/Control_1

日本語
米飯150gを負荷し,負荷前後の唾液アミラーゼ活性および血清アミラーゼアイソザイムと,糖代謝関連因子として血糖値,HbA1c,インスリン,グルカゴン,インクレチン(GLP-1,GIP),および脂質代謝関連因子(トリグリセリド,リパーゼ)を維持肘窩採血によって測定する.また,空腹時に採取した全血を用いて,唾液アミラーゼ遺伝子AMY1のコピー数多型を解析する.


英語
150 g of cooked rice is immediately ingested. Subsequently, blood glucose, HbA1c, insulin, glucagon, incretin (GLP-1, GIP), triglyceride and lipase, salivary amylase activity, serum amylase isoenzymes are measured before and after the rice loading. Additionally, salivary amylase gene (AMY1) copy number variation are assessed.

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

29 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

女/Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
研究期間中、本学に在籍し、1)2)の両項目を満たす者を研究参加者とする。
1) 以下の条件をすべて満たす者。
① 20~29歳の女性
② BMIが30kg/m2未満
③ 過去1年間に耐糖能異常無し
④ 特別な食習慣(偏った菜食主義など)および過度な運動習慣が無い
⑤ 喫煙習慣および過度の飲酒習慣が無い
⑥ 医師である研究責任者中島による問診の結果,留置針による維持肘窩採血が可能であると判断された者
⑦ 過去1年間に貧血と診断されたことが無い
⑧ ヘパリンアレルギーが無い
⑨ 血栓形成傾向を引き起こす可能性のある疾患または薬の服用が無い者
⑩ 米飯を摂取可能
⑪ 唾液採取を受けることが可能
⑫ シェーグレン症候群や唾液量に影響のある薬を服用していない者
⑬ 血液型を聞かれても支障がない
2) 本研究の説明を受けて内容を理解でき、研究参加への同意を示した者


英語
Participants will be enrolled in the Japan Women's University during the study period and will fulfill both criteria 1) and 2).
1) Those who fulfill all the following conditions.
1. Women aged 20-29 years old
2. BMI less than 30kg/m2
3. No impaired glucose tolerance in the past year
4. No special eating habits (unbalanced vegetarianism, etc.) or excessive exercise habits
5. No smoking habits or excessive drinking habits
6. Those who were determined to be eligible for continuous blood sampling via antecubital vein using an indwelling needle, based on the results of a medical interview conducted by the principal investigator.
7. Those who have not been diagnosed with anemia in the past year
8. Those who are not allergic to heparin.
9. Those who do not have any diseases or are not taking any medications that may cause thrombosis.
10. Able to consume cooked rice
11. Able to self-measure blood glucose and undergo saliva sampling
12. Not taking medications for Sjogren's syndrome or that affect salivation
13. No problem with being asked about their blood type
2) Those who can understand the contents of this study after receiving an explanation of the study and have given their consent to participate in the study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
選択基準項目1)①-⑪あるいは項目2)を満さない者は研究参加から除外する。その他、研究責任者および実施者が不適当と判断した者も除外する(中等症または重症の基礎疾患があった場合など)。


英語
Those who do not fulfill the inclusion criteria 1)1-11 or 2) will be excluded. Additionally, those who are inappropriate by the study director and researchers will also be excluded (such as those with moderate to severe underlying diseases).

目標参加者数/Target sample size

45


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
中島


英語
Kei
ミドルネーム
Nakajima

所属組織/Organization

日本語
日本女子大学


英語
Japan Women's University

所属部署/Division name

日本語
食科学部栄養学科


英語
Dept. of Nutritional Science, Faculty of Food and Nutritional Sciences

郵便番号/Zip code

112-8681

住所/Address

日本語
東京都文京区目白台2-8-1


英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku

電話/TEL

03-5981-3427

Email/Email

nakajimak@fc.jwu.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
愛莉
ミドルネーム
関根


英語
Airi
ミドルネーム
Sekine

組織名/Organization

日本語
日本女子大学


英語
Japan Women's University

部署名/Division name

日本語
食科学部栄養学科


英語
Dept. of Nutritional Science, Faculty of Food and Nutritional Sciences

郵便番号/Zip code

112-8681

住所/Address

日本語
東京都文京区目白台2-8-1


英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku

電話/TEL

03-5981-3427

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

sekinea@fc.jwu.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
日本女子大学


英語
Japan Women's University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
文部科学省


英語
JSPS KAKENHI

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

日本の官庁/Japanese Governmental office

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
日本女子大学、人を対象とした実験研究に関する倫理審査委員会


英語
Ethical committee for experimental research involving human subjects, Japan Women's University

住所/Address

日本語
東京都文京区目白台2-8-1


英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku

電話/Tel

03-5981-3775

Email/Email

n-shien@atlas.jwu.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 09 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 12 31

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2026 02 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2026 09 30

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 07 29

最終更新日/Last modified on

2025 07 29



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