UMIN試験ID | UMIN000058633 |
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受付番号 | R000067048 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による消化器症状に対する効果についての検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/07/29 |
最終更新日 | 2025/07/29 13:50:21 |
日本語
試験食品摂取による消化器症状に対する効果についての検証試験
英語
Verification study of the effect of test food intake on gastrointestinal symptoms
日本語
試験食品摂取による消化器症状に対する効果についての検証試験
英語
Verification study of the effect of test food intake on gastrointestinal symptoms
日本語
試験食品摂取による消化器症状に対する効果についての検証試験
英語
Verification study of the effect of test food intake on gastrointestinal symptoms
日本語
試験食品摂取による消化器症状に対する効果についての検証試験
英語
Verification study of the effect of test food intake on gastrointestinal symptoms
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
お腹(胃腸)の調子が気になる健常成人男女の方に乳酸菌含有食品が、実際に腸内環境に対して有効であるかどうかを検討する。
英語
Examine whether foods containing lactic acid bacteria are actually effective for improving the intestinal environment in healthy adult men and women who are concerned about their stomach (gastrointestinal) condition.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
腸内細菌検査およびおなかの調子に関するアンケートによる排便状況(排便回数および便性状等)
英語
Fecal bacterial flora, bowel movements (frequency of bowel movements, stool characteristics, etc.) based on stomach conditions questionnaires
日本語
気分および生活習慣に関するアンケート
英語
Mood and lifestyle questionnaire
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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1日1回2粒を、水またはぬるま湯とともに8週間摂取する
英語
Intake 2 tablets once a day with water or lukewarm water for 8 weeks.
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 年齢18歳以上75歳未満の男女
2. 胃や腸に係る疾病に罹患しておらず(疾病とは診断されない)、お腹(胃や腸)の調子が気になるが直ちに治療の必要はないと判断された方
3. 試験の目的、および内容について十分に理解した上で、自らの意思により研究への参加に同意する方
英語
1. Persons who are male or female and aged 18 to 74
2. Persons who are not suffering from any illness related to the stomach or intestines (have not been diagnosed with any illness) and are concerned about their stomach (stomach or intestines) but have been determined not to require immediate treatment
3. Persons who fully understand the purpose and content of the study and voluntarily agree to participate in the study
日本語
1. 乳酸菌(FM8株)など乳酸菌を含む素材により腹痛を発症する可能性のある方
2. 消化器疾患と診断された方、これまでに消化器の手術を行ったことがある方、今後、消化器の手術が必要な方
3. 乳酸菌(FM8株)のような乳酸菌製品を常用(週3日以上)している方、および事前検査前の3ヶ月以内に常用していた方
4. 悪性腫瘍の診断を受けている方、脳神経、心臓病、腎臓病、糖尿病、甲状腺機能障害を治療中の方、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴のある方。ただし、高血圧治療など、実施責任者が本研究の評価に影響がないと判断した疾患は除きます。
5. アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキーダブル180 mL程度のいずれかに該当する場合)
6. 研究食品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
7. 生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断された方
8. 本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
9. その他、実施責任者が被験者として不適当と判断した方
英語
1. Persons who may experience stomach pain when eating foods containing lactobacillus products such as lactobacillus (FM8 strain)
2. Persons who have been diagnosed with a digestive disease, previously undergone digestive surgery, and will require digestive surgery in the future
3. Persons who regularly use lactobacillus products such as lactobacillus (FM8 strain) (3 days or more per week) and those who have regularly used lactobacillus products within the 3 months prior to the pre-test.
4. Persons who have been diagnosed with malignant tumors, currently receiving treatment for cranial nerve, heart, kidney, diabetes, or thyroid dysfunction, and with a history of serious illnesses such as liver disease, excluding illnesses like hypertension, which principal investigator determined will not affect the evaluation of the research.
5. Persons who drink a large amount of alcohol (60 g or more of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 cups of sake, or 180 mL of double-sized whiskey)
6. Persons who are at risk of developing allergies related to the test foods
7. Persons who are deemed unsuitable as research subjects based on their responses to a background survey
8. Persons who have participated in other research during one month prior to the start of this research, or plan to participate in other research after consenting to this research.
9. Persons who are judged to be ineligible by the principal investigator
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名 | 学之 |
ミドルネーム | |
姓 | 朝比奈 |
英語
名 | Takayuki |
ミドルネーム | |
姓 | Asahina |
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アスパック企業株式会社
英語
ASPAC KIGYO K.K
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代表取締役
英語
CEO
104-0044
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東京都中央区明石町11番15号
英語
11-15 Akashicho, Chuo-ku, Tokyo, JAPAN
03-6278-8890
takayuki.asahina@gmail.com
日本語
名 | 巧 |
ミドルネーム | |
姓 | 栃尾 |
英語
名 | Takumi |
ミドルネーム | |
姓 | Tochio |
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株式会社バイオシスラボ
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
日本語
代表取締役
英語
CEO
470-1101
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愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1番地98 11号館506
英語
Room 506, Building No. 11, 1-98 Dengakugakubo, Kutsukake-cho, Toyoake, Aichi, JAPAN
090-6904-6772
takumitochiobiz@gmail.com
日本語
その他
英語
ASPAC KIGYO K.K
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アスパック企業株式会社
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英語
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自己調達
英語
ASPAC KIGYO K.K
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アスパック企業株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee
日本語
東京都練馬区三原台1-18-26-204
英語
1-18-26-204 Miharadai, Nerima-ku, Tokyo
080-7385-7987
iwahori@okutoeru.com
いいえ/NO
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英語
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英語
2025 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
未公表/Unpublished
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一般募集中/Open public recruiting
2024 | 年 | 11 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 02 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
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英語
2025 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000067048
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000067048