UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000058632
受付番号 R000067043
科学的試験名 小学校給食における配食量の現状と自由意思による喫食量調節に関する研究
一般公開日(本登録希望日) 2025/08/01
最終更新日 2025/07/29 12:02:47

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※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
小学校給食における配食量の現状と自由意思による喫食量調節に関する研究


英語
A Study on Current Serving Sizes in Elementary School Lunches and Voluntary Adjustment of Food Intake

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
小学校給食における配食量の現状と自由意思による喫食量調節に関する研究


英語
A Study on Current Serving Sizes in Elementary School Lunches and Voluntary Adjustment of Food Intake

科学的試験名/Scientific Title

日本語
小学校給食における配食量の現状と自由意思による喫食量調節に関する研究


英語
A Study on Current Serving Sizes in Elementary School Lunches and Voluntary Adjustment of Food Intake

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
小学校給食における配食量に関する研究


英語
Research on food distribution in elementary school meals

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
対象疾患無し


英語
No target disease

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 小児/Child

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
 日本の学校給食は学校給食摂取基準に基づいて児童の健康や生活活動を考慮してつくられており、均等に配食することで児童1人当たりの必要量が摂取できるようになっている。しかし、配食担当が児童であること、配食後に児童が自由に量を調整することなどから、児童の給食摂取状況にばらつきがあることが問題となっている。給食摂取状況にばらつきがあることは児童の栄養摂取の過不足を発生させ、成長や健康に影響を及ぼす。研究協力機関である小学校においても同様の課題がある可能性があるが、実態ならびに効果的な配食指導方法は明らかでない。そこで、本研究は2つの目的で行う。(研究1)1つ目は、研究協力機関である小学校児童の配食量と摂食量の現状と、児童が喫食前にお増やしお減らしを行う理由について明らかにする。(研究2)2つ目は、均等配食指導ならびに、喫食前のお増やしお減らしの可否の群分けを行い、実践後に介入の効果を比較する。以上によって、現状が明らかになり、現状に応じた配食指導が可能となる。また、今後の給食指導につなげることができ、将来的には児童の成長の一助となることが期待される。


英語
School meals in Japan are prepared based on school meal intake standards, taking into consideration the health and daily activities of children, and are distributed evenly so that each child can consume the necessary amount. However, issues have arisen due to the fact that children are responsible for distributing the meals and can freely adjust the amount after distribution, resulting in inconsistencies in children's meal intake. Variations in meal consumption can lead to imbalances in nutrient intake, affecting growth and health. Similar issues may exist at the elementary school collaborating in this study, but the actual situation and effective meal distribution guidance methods are unclear. Therefore, this study aims to achieve two objectives. (Study1) The first objective is to clarify the current state of meal distribution and consumption quantities among elementary school students at the collaborating school, as well as the reasons why students adjust their portions before eating. (Study2) The second objective is to compare the effects of the intervention by dividing the children into groups based on whether they are provided with equal portions and whether they are allowed to adjust their portions before eating. Through this, the current situation will be clarified, enabling meal distribution guidance tailored to the current situation. Additionally, this will contribute to future meal guidance and is expected to support children's growth in the long term.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
配膳量、摂食量の実態、児童が配膳後に量を調整する理由を明らかにする。有効的な配膳指導、摂食指導の検討を行う。


英語
Clarify the actual serving and consumption amounts, as well as the reasons why children adjust the amount after being served. Consider effective serving and eating guidance.

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
・児童別配膳量
・児童別摂食量


英語
Individual portion sizes for children
Individual child's food intake

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training

介入の種類/Type of intervention

その他/Other

介入1/Interventions/Control_1

日本語
実態把握後の介入期間は16日間とする。均等配膳指導+配膳後の調整可能群、均等配膳指導+配膳後の調整をしない群、に分け、16日間実施する。配膳等の指導は学級担任が行う。


英語
The intervention period after assessing the actual situation will be 16 days. Participants will be divided into two groups: one group will receive guidance on equal distribution of meals and be allowed to make adjustments after meal distribution, while the other group will receive guidance on equal distribution of meals but will not be allowed to make adjustments after meal distribution. Both groups will participate in the program for 16 days. Guidance on meal distribution will be provided by the homeroom teacher.

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

8 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

12 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
普通給食を喫食している3年生以上の児童とする。


英語
This applies to children in the third grade or above who eat regular school meals.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
給食の内容や量に特別の配慮が必要な児童。


英語
Children who require special consideration regarding the content and quantity of school meals.

目標参加者数/Target sample size

300


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
星野
ミドルネーム
芙美


英語
Hoshino
ミドルネーム
Fumi

所属組織/Organization

日本語
新潟医療福祉大学 


英語
Niigata University of Health and Welfare

所属部署/Division name

日本語
健康栄養学科


英語
Health and Nutrition

郵便番号/Zip code

9503198

住所/Address

日本語
新潟市北区島見町1398


英語
1398 Shimami, Kita-ku, Niigata, 950-3198 JAPAN

電話/TEL

0252574417

Email/Email

fumi-h@nuhw.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
星野
ミドルネーム
芙美


英語
Hoshino
ミドルネーム
Fumi

組織名/Organization

日本語
新潟医療福祉大学 


英語
Niigata University of Health and Welfare

部署名/Division name

日本語
健康栄養学科


英語
Health and Nutrition

郵便番号/Zip code

9503198

住所/Address

日本語
新潟市北区島見町1398


英語
1398 Shimami, Kita-ku, Niigata, 950-3198 JAPAN

電話/TEL

0252574417

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

fumi-h@nuhw.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
新潟医療福祉大学


英語
Niigata University of Health and Welfare

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
新潟医療福祉大学


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
新潟医療福祉大学


英語
Niigata University of Health and Welfare

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
新潟医療福祉大学


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
新潟医療福祉大学


英語
Niigata University of Health and Welfare

住所/Address

日本語
新潟市北区島見町1398


英語
1398 Shimami, Kita-ku, Niigata, 950-3198 JAPAN

電話/Tel

0252574417

Email/Email

fumi-h@nuhw.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW

新潟県


試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 08 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 08 01

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 08 25

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 10 08

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 07 29

最終更新日/Last modified on

2025 07 29



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