UMIN試験ID | UMIN000058497 |
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受付番号 | R000066840 |
科学的試験名 | 2種類のビフィズス菌の腸内環境改善効果を比較したクロスオーバーオープン試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/07/17 |
最終更新日 | 2025/07/17 10:25:28 |
日本語
2種類のビフィズス菌の腸内環境改善効果を比較したクロスオーバーオープン試験
英語
A crossover open-label study comparing the gut environment improving effects of two strains of Bifidobacterium
日本語
2種類のビフィズス菌の腸内環境改善効果を比較したクロスオーバーオープン試験
英語
A crossover open-label study comparing the gut environment improving effects of two strains of Bifidobacterium
日本語
2種類のビフィズス菌の腸内環境改善効果を比較したクロスオーバーオープン試験
英語
A crossover open-label study comparing the gut environment improving effects of two strains of Bifidobacterium
日本語
2種類のビフィズス菌の腸内環境改善効果を比較したクロスオーバーオープン試験
英語
A crossover open-label study comparing the gut environment improving effects of two strains of Bifidobacterium
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ビフィズス菌含有サプリメント(死菌)および乳飲料(生菌)を4週間摂取した際の腸内環境への効果を探索的に評価すること
菌株の異なる2種のビフィズス菌を同じ研究対象者にクロスオーバーで介入し、菌株および食品形状の違いを評価すること
英語
The purpose of this study is to exploratory evaluate the effects on the intestinal environment of taking a bifidobacteria-containing supplement (dead bacteria) and a milk drink (live bacteria) for four weeks.
Two different strains of bifidobacteria will be administered to the same study subjects in a crossover manner, and differences in the strains and food form will be evaluated.
安全性/Safety
日本語
英語
日本語
各被験食品摂取前後の便中短鎖脂肪酸濃度
英語
Fecal short-chain fatty acid concentrations before and after ingestion of each test food
日本語
各被験食品摂取前後の腸内細菌叢解析
各被験食品摂取前後の1週間の排便状況(排便回数、排便量、便性状、出方、爽快感)
各被験食品摂取前後の各ビフィズス菌の存在量
英語
Gut microbiota before and after ingestion of each test food
Bow down status (frequency, amount, stool characteristics, defecation condition, feeling of refreshment) for one week before and after ingestion of each test food
Amount of each Bifidobacterium before and after ingestion of each test food
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
用量対照/Dose comparison
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品(サプリメントA)を4週間摂取、ウォッシュアウト後に別の被験食品(サプリメントB)を4週間摂取
英語
Intake the test food (supplement A) for 4 weeks, then take another test food (supplement B) for 4 weeks after washout.
日本語
被験食品(乳飲料A)を4週間摂取、ウォッシュアウト後に別の被験食品(乳飲料B)を4週間摂取
英語
Intake of test food (dairy drink A) for 4 weeks, then take another test food (dairy drink B) for 4 weeks after washout.
日本語
被験食品(サプリメントB)を4週間摂取、ウォッシュアウト後に別の被験食品(サプリメントA)を4週間摂取
英語
Intake the test food (supplement B) for 4 weeks, then take another test food (supplement A) for 4 weeks after washout.
日本語
被験食品(乳飲料B)を4週間摂取、ウォッシュアウト後に別の被験食品(乳飲料A)を4週間摂取
英語
Intake of test food (dairy drink B) for 4 weeks, then take another test food (dairy drink A) for 4 weeks after washout.
日本語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時20歳以上65歳未満であること
2. 本研究参加に際し事前に当該研究の説明を受け、その内容が理解でき、趣旨に賛同できる者、また、研究対象者本人による自由意志による同意が得られる者
英語
1. Subjects aged 20 to 65 at the time of obtaining consent
2. Subjects receiving a sufficient briefing of the objective and content of the present study, fully understanding and agreeing to voluntarily participate in the study and being able to personally sign a written informed consent
日本語
1. 重篤な心血管障害、肝機能障害、腎機能障害、呼吸器障害、内分泌障害、代謝障害に罹患している者、またはこれらの既往歴がある者
2. 消化器系の疾病で治療を受けている者、又は消化器系の手術歴のある者
3. 便通に影響を与えると考えられる疾患に罹患している者、又は既往症がある者
4. 整腸剤など腸内環境に影響を与える医薬品・医薬部外品を常用している者
5. 過去1ヶ月以内に抗生物質を使用した者
6. 過去3ヶ月以内に継続的にビフィズス菌を含む食品を摂取していた者
7. 試験期間中、生活習慣(食事、睡眠、運動等)を大きく変える予定のある者
8. 喫煙習慣のある者
9. 夜勤等で生活習慣が不規則な者
10. 試験食品にアレルギーのある者
11. 妊娠中もしくは授乳中の者、または妊娠の予定のある者
12. 過去3ヶ月以内に他の臨床試験に参加した者、および現在他の臨床試験に参加中の者
13. その他、研究責任者が不適当と判断した者
英語
1.Subjects with serious cardio-vascular, hepatic, renal, respiratory, endocrine or metabolic disorders or having a medical history of these disorders
2.Subjects receiving treatment for a gastrointestinal disease currently or those who have had gastrointestinal surgery
3.Subjects who are suffering from or have a history of a disease that may affect defecation
4.Subjects who take regularly pharmaceuticals or quasi-drugs which having the efficacy for microbiome such as intestinal regulator
5.Subjects who have used antibiotics within the past month
6. Subjects who have continuously consumed foods containing bifidobacterium within the past 3 months
7.Subjects who plan to make significant changes to their lifestyle (e.g., diet, sleep, exercise) during the study period
8. Subjects with smoking habits
9. Subjects with irregular lifestyles due to night shifts
10. Subjects who have allergies to the test food
11.Female subjects who are pregnant or lactating, or intending to become pregnant during the study
12.Subjects who took part in another study within 3 months prior to the start of the present study or who is currently taking part in another study
13. Subjects deemed unsuitable by the investigator
24
日本語
名 | 匡憲 |
ミドルネーム | |
姓 | 深尾 |
英語
名 | Masanori |
ミドルネーム | |
姓 | Fukao |
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日清ヨーク株式会社
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
開発研究所
英語
Development Laboratories
348-8549
日本語
埼玉県羽生市上村君堤根272
英語
272, Kamimurakimi Tsutsumine, Hanyu City, Saitama Prefecture
048-565-4686
masanori.fukao@nissin.com
日本語
名 | 青波 |
ミドルネーム | |
姓 | 西田 |
英語
名 | Senami |
ミドルネーム | |
姓 | Nishida |
日本語
日清ヨーク株式会社
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
開発研究所
英語
Development Laboratories
348-8549
日本語
埼玉県羽生市上村君堤根272
英語
272, Kamimurakimi Tsutsumine, Hanyu City, Saitama Prefecture
048-565-4686
senami.nishida@nissin.com
日本語
その他
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
日清ヨーク株式会社
日本語
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英語
日本語
その他
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
日清ヨーク株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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うえのあさがおクリニック倫理審査委員会
英語
Ueno Asagao Clinic Ethics Review Committee
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東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階
英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
03-6240-1162
jimukyoku@tes-h.co.jp
いいえ/NO
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2025 | 年 | 07 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
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限定募集中/Enrolling by invitation
2025 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 23 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 07 | 月 | 17 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066840
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066840