UMIN試験ID | UMIN000058404 |
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受付番号 | R000066641 |
科学的試験名 | 軽度肥満成人を対象とした研究食品継続摂取による体組成に与える影響の検討試験-ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/07/09 |
最終更新日 | 2025/07/09 19:11:53 |
日本語
軽度肥満成人を対象とした研究食品継続摂取による体組成に与える影響の検討試験-ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Consumption of a Test Supplement on Body Composition in Adults with Mild Obesity: A Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Comparison Trial
日本語
軽度肥満成人を対象とした研究食品継続摂取による体組成に与える影響の検討試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Consumption of a Test Supplement on Body Composition in Adults with Mild Obesity
日本語
軽度肥満成人を対象とした研究食品継続摂取による体組成に与える影響の検討試験-ランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Consumption of a Test Supplement on Body Composition in Adults with Mild Obesity: A Randomized, Double-blind, Placebo-Controlled, Parallel-Group Comparison Trial
日本語
軽度肥満成人を対象とした研究食品継続摂取による体組成に与える影響の検討試験
英語
A Study on the Effects of Continuous Consumption of a Test Supplement on Body Composition in Adults with Mild Obesity
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
年齢が20歳以上、60歳未満で、BMIが25.0kg/m2以上30.0kg/m2未満の男性及び女性を対象に研究食品を12週間継続摂取させることにより、体組成に与える影響を検討することを目的とする。
英語
To investigate the effects of 12 weeks of continuous consumption of a test supplement on body composition in men and women aged 20 to under 60 years with a BMI between 25.0 kg/m^2 and 30.0 kg/m^2.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
・DXA法による体脂肪量の12週変化量
英語
Change in body fat mass over 12 weeks, measured using the DXA method.
日本語
・全身の除脂肪量(LBM)の12週変化量
・体重およびBMIの12週変化量
・ウエスト周囲径の12週変化量
・DXA法による各領域(腕、脚、胴、腹部(Android)、臀部(Gynoid))の脂肪量、脂肪率、および除脂肪量の12週変化量
・血液マーカー(レプチン、アディポネクチン、T-cho、HDL-C、LDL-C、TG)の12週変化量
英語
- Change in lean body mass (LBM) over 12 weeks.
- Change in body weight and BMI over 12 weeks.
- Change in waist circumference over 12 weeks.
- Changes in fat mass, fat percentage, and lean body mass in specific regions (arms, legs, trunk, abdomen [Android], and hips [Gynoid]) over 12 weeks, measured using the DXA method.
- Changes in blood markers (leptin, adiponectin, T-cho, HDL-C, LDL-C, TG) over 12 weeks.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
1回/日10カプセルを、朝食後に毎日水又はぬるま湯で摂取する(プラセボ食品)。
英語
Placebo group: 10 capsules taken once daily with water or lukewarm water after breakfast.
日本語
1回/日10カプセルを、朝食後に毎日水又はぬるま湯で摂取する(被験食品)。
英語
Test supplement group: 10 capsules taken once daily with water or lukewarm water after breakfast.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 年齢:20歳以上、60歳未満
2. 性別:日本人男性及び女性
3. BMIが25.0kg/m^2以上30.0kg/m^2未満
4. スマートフォン・PCにより電子日誌の入力が可能な者
5. 研究の目的・内容について十分な説明を受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した者
英語
1. Age: 20 to under 60 years.
2. Gender: Japanese men and women.
3. BMI: Between 25.0 kg/m^2 and 30.0 kg/m^2.
4. Ability to input electronic diaries via smartphone or PC.
5. Individuals who have received a sufficient explanation about the study's objectives and content, fully understand them, voluntarily wish to participate and provide written consent for participation.
日本語
1. 現在、何らかの疾病で通院、または薬剤および漢方で治療を行っている者(頓用可能)
2. 医師の管理下で食事療法、運動療法を行っている者
3. 重篤な疾患の現病もしくは既往のある者
4. 消化吸収に影響を与える消化器疾患又は消化器の手術歴がある者(ただし、虫垂炎は可とする)
5. 過去1年以内に肥満手術の手術歴がある、または手術を受ける予定の者
6. 肥満、血糖、脂質代謝に影響を及ぼす可能性がある健康食品やサプリメント(特定保健用食品、機能性表示食品を含む)の摂取している者(ただし、同意取得以降やめることができるものは参加可とする)
7. 薬物アレルギー、食物アレルギーの現病および既往のある者
8. 夜勤勤務、交代制勤務等で生活が不規則な者
9. 研究期間中、生活習慣(食事、睡眠、運動等)を大きく変える予定のある者
10. アルコール多飲者
11. 研究期間中、海外旅行等、海外への渡航を予定している者
12. 妊娠中、授乳中もしくは研究期間中に妊娠を希望する者
13. スクリーニング前1か月以内に200 mL、または3か月以内に400 mLを超える採血を受けた者
14. 同意取得前1か月以内に他の臨床研究に参加していた者または現在参加している者、または研究期間中に参加予定の者
15. 整形外科用金属装置が埋め込まれている者
16. 研究責任医師により本研究の参加にふさわしくないと判断された者
英語
1. Currently undergoing treatment for any disease with medication or herbal remedies (occasional use permitted).
2. Individuals under dietary or exercise therapy supervised by a physician.
3. Individuals with a history or current presence of severe diseases.
4. Individuals with gastrointestinal disorders or a history of gastrointestinal surgery affecting digestion and absorption (appendicitis excluded).
5. Individuals who have undergone obesity surgery within the past year or are scheduled for such surgery.
6. Individuals consuming healthy foods or supplements that may affect obesity, blood sugar, or lipid metabolism (including foods with specific health claims or functional labeling; participation allowed if discontinued after consent).
7. History or presence of drug or food allergies.
8. Individuals with irregular lifestyles due to night shifts or rotating work schedules.
9. Individuals planning significant lifestyle changes (diet, sleep, exercise, etc.) during the study period.
10. Heavy alcohol consumers.
11. Individuals planning overseas travel during the study period.
12. Pregnant, breastfeeding, or planning to become pregnant during the study period.
13. Individuals who have undergone blood collection exceeding 200 mL within the past month or 400 mL within the past three months.
14. Individuals who participated in other clinical studies within the past month or are currently participating/planning to participate during the study period.
15. Individuals with implanted orthopedic metal devices.
16. Individuals considered unsuitable for participation by the principal investigator.
80
日本語
名 | 由至 |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 |
英語
名 | Yoshiyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Takahashi |
日本語
医療法人社団浩央会 東小金井さくらクリニック
英語
Medical corporation Hirookai HigashiKoganei Sakura Clinic
日本語
院長
英語
Hospital director
184-0011
日本語
東京都小金井市東町4-37-26
英語
4-37-26 Higashicho, Koganei-shi, Tokyo
042-382-3888
clinical-trial@imeqrd.co.jp
日本語
名 | 義忠 |
ミドルネーム | |
姓 | 比良 |
英語
名 | Yoshitada |
ミドルネーム | |
姓 | Hira |
日本語
株式会社アイメックRD
英語
IMEQRD Co., Ltd.
日本語
企画営業部
英語
Planning and Sales Department
104-0061
日本語
東京都中央区銀座6-2-1 Daiwa銀座ビル3F
英語
Daiwa Ginza Bld. 3F, 6-2-1, Ginza, Chuo-ku, Tokyo, Japan
0367045968
clinical-trial@imeqrd.co.jp
日本語
その他
英語
IMEQRD Co., Ltd.
日本語
株式会社アイメックRD
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
JY Globalfoods Co.Ltd.
日本語
株式会社ジェイワイグローバルフード
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団 白水会 須田クリニック治験審査委員会
英語
Suda Clinic institutional review board
日本語
東京都新宿区高田馬場2-8-14
英語
2-8-14,Takadanobaba,Shinjyuku,Tokyo
0367045968
jimukyoku@imeqrd.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 07 | 月 | 08 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066641
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066641