UMIN試験ID | UMIN000058278 |
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受付番号 | R000066620 |
科学的試験名 | ビフィズス菌BB536(B.longum)、ビフィズス菌B-3(B.breve)、N-アセチルグルコサミンによる体組成や腹部脂肪への影響に関する機能についてのシステマティックレビュー(2021年実施からの更新版) |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/26 |
最終更新日 | 2025/06/25 15:21:13 |
日本語
ビフィズス菌BB536(B.longum)、ビフィズス菌B-3(B.breve)、N-アセチルグルコサミンによる体組成や腹部脂肪への影響に関する機能についてのシステマティックレビュー(2021年実施からの更新版)
英語
A systematic review of function of Bifidobacterium BB536 (B. longum), Bifidobacterium B-3 (B. breve), and N-acetylglucosamine on body composition and abdominal fat (updated version from 2021).
日本語
ビフィズス菌BB536(B.longum)、ビフィズス菌B-3(B.breve)、N-アセチルグルコサミンによる体組成や腹部脂肪への影響に関する機能についてのシステマティックレビュー(2021年実施からの更新版)
英語
A systematic review of function of Bifidobacterium BB536 (B. longum), Bifidobacterium B-3 (B. breve), and N-acetylglucosamine on body composition and abdominal fat (updated version from 2021).
日本語
ビフィズス菌BB536(B.longum)、ビフィズス菌B-3(B.breve)、N-アセチルグルコサミンによる体組成や腹部脂肪への影響に関する機能についてのシステマティックレビュー(2021年実施からの更新版)
英語
A systematic review of function of Bifidobacterium BB536 (B. longum), Bifidobacterium B-3 (B. breve), and N-acetylglucosamine on body composition and abdominal fat (updated version from 2021).
日本語
ビフィズス菌BB536(B.longum)、ビフィズス菌B-3(B.breve)、N-アセチルグルコサミンによる体組成や腹部脂肪への影響に関する機能についてのシステマティックレビュー(2021年実施からの更新版)
英語
A systematic review of function of Bifidobacterium BB536 (B. longum), Bifidobacterium B-3 (B. breve), and N-acetylglucosamine on body composition and abdominal fat (updated version from 2021).
日本/Japan |
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健康な成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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本研究の目的は、ビフィズス菌BB536 (B.longum)、ビフィズス菌B-3(B.breve)、N-アセチルグルコサミンには体組成、腹部脂肪を減らす機能、高めのBMIを改善する機能があるか否かを検証することである。
英語
The objective of this study is to verify whether Bifidobacterium BB536 (B. longum), Bifidobacterium B-3 (B. breve), and N-acetylglucosamine have the function of reduceing body composition and abdominal fat, and of improving high BMI.
有効性/Efficacy
日本語
英語
その他/Others
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
体組成(体重、体脂肪率、BMI)
英語
Body composition (weight, body fat percentage, BMI)
日本語
腹部脂肪(腹部総脂肪面積、内臓脂肪面積、皮下脂肪面積)
英語
Abdominal fat (total abdominal fat area, visceral fat area, subcutaneous fat area)
その他・メタアナリシス等/Others,meta-analysis etc
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
P-Participant:参加者
対象は、健康な者(18歳未満、妊産婦、授乳婦を除く)及び、特定保健用食品の試験対象者の範囲(※)を超えない者とした。※ 肥満度が肥満1度(BMI 25以上30未満)の者または正常高値(BMI 23以上25未満)の者
I-Intervention:介入(食品)特性
介入条件は、ビフィズス菌BB536(B.longum)、ビフィズス菌B-3(B.breve)、N-アセチルグルコサミンを含む食品の摂取とし、摂取量、摂取期間、追跡期間は無制限とした。
C-Comparison:比較対照群
プラセボとした
O-Outcome:評価項目
主要アウトカム: 体組成(体重、体脂肪率、BMI)
副次アウトカム: 腹部脂肪(腹部総脂肪面積、内臓脂肪面積、皮下脂肪面積)
本SRには、各文献において定めた評価時点での値を採用する。ただし、定めがない場合や不明な場合は、多重性の問題を生じないように最終介入時点の値を採用することとする。
S-Study design:研究デザイン
採用する文献の研究デザインは、ランダム化並行群間比較試験(RCTP)、ランダム化クロスオーバー試験(RCTCO)、準ランダム化比較試験(準RCT)とした。また、発表の言語は日本語及び英語で記載された文献とした。発表年については制限せず、各データベースに収載されている最初の時点から各検索日までとした。発表形態は、原則として原著論文とし、短報や報告という種類の論文も内容の特定が可能な場合は採用することとした。学会発表抄録(会議録)は、記述内容が十分ではないと考えられるため除外した。掲載雑誌の査読の有無は問わなかった。出版バイアスの回避のために、臨床試験公開データベースに掲載された結果を含む研究も対象とした。グレー文献については、博士論文や政府機関(官庁)、シンクタンクなどの報告書で詳細な内容を特定できるものは採用することとする。
英語
P-Participant: Participant
The subjects were healthy individuals (excluding those under 18 years of age, pregnant women, and lactating women) and individuals not exceeding the range of subjects for testing of foods for specified health uses (*). * Individuals with a degree of obesity of 1st grade (BMI 25 to 30) or those with a high normal BMI (BMI 23 to 25)
I-Intervention: Intervention (food) characteristics
The intervention condition was intake of foods containing Bifidobacterium BB536 (B. longum), Bifidobacterium B-3 (B. breve), and N-acetylglucosamine, with no restrictions on intake amount, intake period, or follow-up period.
C-Comparison: Comparison group
Placebo
O-Outcome: Evaluation items
Primary outcome: Body composition (weight, body fat percentage, BMI)
Secondary outcome: Abdominal fat (total abdominal fat area, visceral fat area, subcutaneous fat area)
S-Study design: Research design
The research designs used in the literature were randomized parallel group controlled trials (RCTPs), randomized crossover trials (RCTCOs), and quasi-randomized controlled trials (quasi-RCTs). In addition, the languages of presentation were documents written in Japanese and English. As a general rule, the presentation format will be an original paper, and papers in the form of short reports or summaries will also be accepted if the content can be specified. Abstracts of academic conference presentations (conference minutes) were excluded because their descriptive content was considered insufficient. There was no question as to whether or not the journal in which the article was published had been peer-reviewed. To avoid publication bias, we also included studies with results published in clinical trial registry databases. Regarding gray literature, we decided to use doctoral theses, reports from government agencies, think tanks, etc. whose detailed contents could be identified.
日本語
選択基準を満たさない研究は除外する。
英語
The literature which does not meet the key inclusion criteria will be excluded.
日本語
名 | 衣里日 |
ミドルネーム | |
姓 | 小野 |
英語
名 | Erika |
ミドルネーム | |
姓 | Ono |
日本語
株式会社ファンケル
英語
FANCL Corporation
日本語
機能性食品研究所
英語
Functional Food Research Institute
244-0806
日本語
神奈川県横浜市戸塚区上品濃12-13
英語
12-13, Kamishinano, Totsuka-ku, Yokohama, Kanagawa
045-820-3525
gakujutsu_sdi@fancl.co.jp
日本語
名 | 正和 |
ミドルネーム | |
姓 | 勝 |
英語
名 | Masakazu |
ミドルネーム | |
姓 | Katsu |
日本語
株式会社ファンケル
英語
FANCL Corporation
日本語
機能性食品研究所
英語
Functional Food Research Institute
231-8528
日本語
神奈川県横浜市中区山下町89-1
英語
89-1, Yamashita-cho, Naka-ku, Yokohama, Kanagawa
045-226-1392
gakujutsu_sdi@fancl.co.jp
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その他
英語
FANCL Corporation
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株式会社ファンケル
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日本語
英語
日本語
その他
英語
FANCL Corporation
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株式会社ファンケル
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
日本語
該当なし
英語
N/A
日本語
該当なし
英語
N/A
045-226-1392
gakujutsu_sdi@fancl.co.jp
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 06 | 月 | 10 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
【文献検索】
13のデータベースから検索する。開設あるいは搭載されている最初の時点から各検索日までに公表された研究を検索対象とする。検索は研究者Eが実施する。
【文献選択とデータ抽出】
適格基準に基づき3名の研究者(A、B、C)が独立して文献のスクリーニング、データの抽出を実施する。
【研究の質評価】
2名の研究者(AとB)が独立してバイアスリスク及び非直接性の評価を実施する。
【非一貫性の評価】
非一貫性の評価は、前述の一致率が、50.0%~59.9%の場合を高(-2)、60.0%~79.9%の場合を中(-1)、80.0%~100%の場合を低(0)、と設定する。もし、報告数が 1 編のみの場合には、高(-2)とあらかじめ設定する。メタアナリシスを実施できる場合は、異質性の検定とI2値とで評価する。
【不精確の評価】
対象とする研究の全サンプル数が100例以上の場合には「精確(低(0))」、40例以上100例未満の場合には「やや不精確(中(-1))」、40例未満の場合には「不精確(高(-2))」と評価する。
【メタ分析】
採用文献が複数で、異質性がない場合には、社内担当者A及びBがRevMan5または、EZRを用いてメタアナリシスを実施する。フォレストプロットとともに異質性の検定をし、統合における出版バイアスについて、ファンネルプロットより明らかにすることとする。
英語
[Literature search] Search across 13 databases. The search targets studies published from the time the site was first established or installed up to the date of each search. The search will be conducted by researcher E.
[Literature selection and data extraction] Three researchers (A, B, C) will independently screen the literature and extract data based on the eligibility criteria.
[Research quality evaluation] Two researchers (A and B) will independently assess risk of bias and indirectness.
[Incosistency evaluation] The inconsistency is evaluated as high (-2) when the agreement rate is between 50.0% and 59.9%, medium (-1) when it is between 60.0% and 79.9%, and low(0) when it is between 80.0% and 100%. If the number of reports is only one, set it to high (-2) by default.If meta-analysis is possible, it will be assessed using tests of heterogeneity and I2 values.
[Evaluation of imprecision] If the total sample size of the included studies is 100 or more, it is rated as "precise (low (0))", if it is between 40 and 100, it is rated as "slightly imprecise (medium (-1))", and if it is less than 40, it is rated as "inprecise (high (-2))".
[Meta-analysis]If there are multiple references and no heterogeneity is detected, A and B will conduct a meta-analysis using the free software RevMan5 or EZR. Forest plots will be used to test for heterogeneity, and funnel plots will be employed to clarify publication bias in the synthesis.
2025 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066620
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066620