UMIN試験ID | UMIN000058264 |
---|---|
受付番号 | R000066607 |
科学的試験名 | 希少糖アルロースを添加した水羊羹の食後血糖ならびにインスリン分泌抑制作用に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/24 |
最終更新日 | 2025/06/24 15:59:30 |
日本語
希少糖「アルロース」を含む水ようかんが食後の血糖値に与える影響に関する研究
英語
A study to investigate the effect of water jelly (Mizu-yokan) containing the rare sugar 'Allulose' on postprandial blood glucose levels
日本語
アルロースを含む水ようかんが食後の血糖値に与える影響に関する研究
英語
A study to investigate the effect of water jelly (Mizu-yokan) containing 'Allulose' on postprandial blood glucose levels
日本語
希少糖アルロースを添加した水羊羹の食後血糖ならびにインスリン分泌抑制作用に関する研究
英語
A study on the suppressive effects of water jelly (Mizu-yokan) containing the rare sugar allulose on postprandial blood glucose and insulin secretion
日本語
アルロース含有水羊羹の食後血糖ならびにインスリン分泌抑制作用に関する研究
英語
A study on the suppressive effects of water jelly (Mizu-yokan) containing allulose on postprandial blood glucose and insulin secretion
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
機能性和菓子として開発された「希少糖添加水羊羹」の食後血糖上昇抑制効果の検証に必要な、ヒトを対象としたデータを得ることを目的とする。 アルロース添加水羊羹が対照水羊羹と比較して食後血糖上昇を抑制するか否かを検証するために、データを蓄積する。
英語
The purpose of this study is to obtain data from human subjects to verify the suppressive effect on postprandial blood glucose of 'Mizu-yokan supplemented with rare sugar,' developed as a functional Japanese confectionery. The study aims to accumulate data to verify whether Mizu-yokan supplemented with allulose suppresses postprandial blood glucose elevation compared to a control Mizu-yokan.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食後血糖値ならびに血漿インスリン濃度(摂取前、摂取後30分、60分、90分、120分、150分、180分の計7回測定)
英語
Postprandial blood glucose levels and plasma insulin concentrations (measured a total of 7 times: before intake, and at 30, 60, 90, 120, 150, and 180 minutes after intake).
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
介入実施者・測定者がブラインド化されている単盲検/Single blind -investigator(s) and assessor(s) are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
甘味料としてアルロースを6 g添加した水羊羹(60 g/1個)を単回摂取する。
英語
Single intake of Mizu-yokan (60 g/piece) supplemented with 6g of allulose as a sweetener.
日本語
甘味料としてショ糖のみを使用した水羊羹(60 g/1個)を単回摂取する。
英語
Single intake of Mizu-yokan (60 g/piece) using only sucrose as a sweetener.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
中村学園大学に在学する成人男女学生
英語
Adult male and female students enrolled at Nakamura Gakuen University
日本語
糖尿病、糖代謝異常、呼吸器疾患、慢性の消化器疾患(炎症性腸疾患、過敏性腸症候群、機能性ディスペプシア等)、腹部の手術歴、便通異常、血液疾患、食物アレルギーのいずれかの既往歴がある者。 BMIが25.0以上の者。 喫煙者、過度の飲酒習慣を有する者、妊娠・授乳中の者。 試験結果に影響する可能性のある医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品を日常的に摂取している者
英語
Individuals with a history of diabetes, impaired glucose tolerance, respiratory diseases, chronic gastrointestinal diseases (inflammatory bowel disease, irritable bowel syndrome, functional dyspepsia, etc.), abdominal surgery, abnormal bowel movements, blood disorders, or food allergies. Individuals with a BMI of 25.0 or higher. Smokers, those with excessive alcohol consumption habits, and pregnant or lactating women. Individuals who routinely consume medications, Foods for Specified Health Uses (FOSHU), Foods with Function Claims, or health foods that may affect the study results
15
日本語
名 | 賢一 |
ミドルネーム | |
姓 | 田辺 |
英語
名 | Kenichi |
ミドルネーム | |
姓 | Tanabe |
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
栄養科学部 栄養科学科
英語
Department of Nutritional Sciences, Faculty of Nutritional Sciences
814-0198
日本語
福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1 Befu, Jonan-ku, Fukuoka
092-851-2598
tanabek@nakamura-u.ac.jp
日本語
名 | 賢一 |
ミドルネーム | |
姓 | 田辺 |
英語
名 | Kenichi |
ミドルネーム | |
姓 | Tanabe |
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
栄養科学部 栄養科学科
英語
Department of Nutritional Sciences, Faculty of Nutritional Sciences
814-0198
日本語
福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1 Befu, Jonan-ku, Fukuoka
092-851-2598
tanabek@nakamura-u.ac.jp
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
京都光華女子大学
英語
Kyoto Koka Women's University
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1 Befu, Jonan-ku, Fukuoka
092-851-2598
tanabek@nakamura-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
限定募集中/Enrolling by invitation
2025 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066607
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066607