UMIN試験ID | UMIN000058210 |
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受付番号 | R000066542 |
科学的試験名 | 研究食品の摂取による認知機能への影響の研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/23 |
最終更新日 | 2025/06/20 11:56:00 |
日本語
研究食品の摂取による認知機能への影響の研究
英語
Study of effects on cognitive function by the intake of research food
日本語
研究食品の摂取による認知機能への影響の研究
英語
Study of effects on cognitive function by the intake of research food
日本語
研究食品の摂取による認知機能への影響の研究
英語
Study of effects on cognitive function by the intake of research food
日本語
研究食品の摂取による認知機能への影響の研究
英語
Study of effects on cognitive function by the intake of research food
日本/Japan |
日本語
健康な成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
研究食品の8週間連続摂取時の認知機能への影響を、プラセボを対照として検討する
英語
Examine the effects of continuous intake of the research food for 8 weeks on cognitive function, using a placebo as a control
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
ミレボ、Cognitrax ロング
英語
MIREVO, Cognitrax long
日本語
OSA-MA、SMH、疲労感VAS、POMS2
英語
OSA-MA, SMH, Fatigue VAS, POMS2
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を1日1回1粒、8週間連続摂取
英語
Intake the research food once a day, 1 piece for 8 consecutive weeks
日本語
プラセボを1日1回1粒、8週間連続摂取
英語
Intake the placebo once a day, 1 piece for 8 consecutive weeks
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢20歳以上64歳以下の働く世代の男女
(2) 睡眠への不満や疲労感の自覚があり、日常生活においてパフォーマンス(集中力、注意力等)の低下を感じている者
(3) 事前検査時の Cognitraxの注意力に関するスコアが比較的低値の者
(4) 研究の目的、および内容について十分に理解した上で、自らの意思により研究への参加に同意する者
英語
(1) Working generation males and females of from 20 to 64 years of age
(2) Subjects who are dissatisfied with their sleep and aware of fatigue, and feel a decline in their performance (concentration, attention, etc.) in their daily lives
(3) Subjects who have relatively low Cognitrax attention scores at the pre-test.
(4) Subjects who fully understand the purpose and content of the study and voluntarily agree to participate in the study
日本語
(1) 色の識別が困難等、検査の実施に支障のある者
(2) 事前検査の結果から、認知症の疑いがある者
(3) 事前検査の結果から、認知機能検査の評価に支障がある者
(4) 事前検査の結果から、うつ病/大うつ病性障害の疑いがある者
(5) 睡眠自覚検査期間の就寝環境、就寝時刻および起床時刻が不規則な者
(6) 重量物運搬等の肉体労働に従事している者
(7) 夜間頻尿、前立腺肥大症、過活動膀胱を有する者、またはその疑いのある者
(8) 認知機能・睡眠・疲労感・集中力・注意力に影響を及ぼす可能性のある行為(通院や治療を含む)を実施している者
(9) 認知機能・睡眠・疲労感・集中力・注意力に影響を及ぼす可能性のある医薬品を処方されているか常用している者
(10) 認知機能・睡眠・疲労感・集中力・注意力に関連する特定保健用食品や機能性表示食品等の健康食品、サプリメント類を週1日以上摂取している者、研究期間中に摂取予定のある者
(11) 臨床検査値や心肺機能に異常がみられたことがあり、研究参加に問題があると判断された者
(12) 研究に関連してアレルギー発症のおそれがある者
(13) 常時投薬が必要な疾患がある者(外用・内服問わず)、治療中の疾患のある者(ドライアイ・う蝕治療を除く)、投薬治療を必要とした重篤な疾患既往歴のある者
(14) 摂取開始前の身体測定値、理学的検査値および臨床検査値に、基準範囲から著しく外れた値がみられる者
(15) 勤務日が不定期、交代制勤務、深夜勤務等、生活リズムが不規則な者
(16) 本研究開始の前1ヵ月以内に他の臨床研究や治験、ヒト試験に参加している者
(17) 研究期間中に妊娠、授乳の予定がある者
(18) 生活習慣アンケートの回答から、研究対象者(被験者)として不適当と判断された者
(19) その他、実施医師責任者が研究対象者(被験者)として不適当と判断した者
英語
(1) Subjects who have difficulty distinguishing colors
(2) Subjects who suspected of having dementia
(3) Subjects who have difficulty in evaluating cognitive function tests
(4) Subjects who suspected of having depression/major depressive disorder
(5) Subjects whose sleeping environment, bedtime, and wake-up time are irregular during the study period
(6) Subjects who engaged in manual labor such as transporting heavy objects
(7) Subjects who have nocturia, benign prostatic hyperplasia, or overactive bladder
(8) Subjects who engage in activities that affect cognitive function, sleep, fatigue, concentration, or attention
(9) Subjects who are using medicines that affect cognitive function, sleep, fatigue, concentration, and attention
(10) Subjects who are currently taking health foods related to cognitive function, sleep, fatigue, concentration, and attention, as well as those who plan to take them
(11) Subjects who have had abnormalities in clinical laboratory values or cardiopulmonary function, and are judged to have a problem participating in the study
(12) Subjects who may develop allergies in relation to the study
(13) Subjects who have a disease that requires constant medication, those who have a disease under treatment, those who have a history of serious disease that required medication, and those who are scheduled for surgery
(14) Subjects whose physical measurements, physical examination values, and clinical examination values before the start of intake were significantly out of the reference range
(15) Subjects who work in shifts, work late at night, and have an irregular daily rhythm
(16) Subjects who are participating in the other study at the start of this study
(17) Subjects who plan to become pregnant or breastfeed during the study period
(18) Subjects who are judged to be unsuitable as subjects based on the answers to the background survey
(19) Subjects who are judged as unsuitable for the study by the principal investigator for other reason
72
日本語
名 | 達治 |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 |
英語
名 | Tatsuji |
ミドルネーム | |
姓 | Takahashi |
日本語
一丸ファルコス株式会社
英語
ICHIMARU PHARCOS Co., Ltd.
日本語
開発部 フードテクノロジー課
英語
Research and Development Divison
501-0475
日本語
岐阜県本巣市浅木318番地1
英語
318-1 Asagi, Motosu-Shi, Gifu
058-320-1030
support@ichimaru.co.jp
日本語
名 | 梨緒 |
ミドルネーム | |
姓 | 藤原 |
英語
名 | Rio |
ミドルネーム | |
姓 | Fujiwara |
日本語
株式会社EPメディエイト
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
開発部 試験企画課
英語
Development Department Trial Planning Section
162-0814
日本語
東京都新宿区新小川町6番29 号アクロポリス東京
英語
Acropolis TOKYO, 6-29 Shin-ogawamachi, Shinjuku-ku, Tokyo,
07070798488
fujiwara.rio605@eps.co.jp
日本語
その他
英語
EP Mediate Co., Ltd.
日本語
株式会社EPメディエイト
日本語
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英語
日本語
その他
英語
ICHIMARU PHARCOS Co., Ltd.
日本語
一丸ファルコス株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
メディカルステーションクリニック倫理審査委員会
英語
Medical Station Clinic Research Ethics Committee
日本語
東京都目黒区鷹番3-12-8市川学芸大ビル3階
英語
3-12-8, Takaban, Meguro-ku, Tokyo
03-6452-2712
nakajima.megumi888@eps.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人社団 幸和会 幸和クリニック(東京都)
2025 | 年 | 06 | 月 | 23 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
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英語
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英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 05 | 月 | 22 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 22 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
日本語
勤労有無や検査スコア等における被験食品の効果の強さを確認する目的から、層別解析やサブグループ解析等、様々な統計解析を行う可能性がある。
英語
Various statistical analyses, such as stratified and subgroup analyses, may be performed for the purpose of confirming the strength of the effect of the research food on employment status, test scores, etc.
2025 | 年 | 06 | 月 | 18 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066542
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066542