UMIN試験ID | UMIN000058205 |
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受付番号 | R000066521 |
科学的試験名 | 乳酸菌を含む食品摂取による健常者の肥満低減に対する有効性検証試験 (長期安全性評価を含む) |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/17 |
最終更新日 | 2025/06/17 12:26:04 |
日本語
乳酸菌を含む食品摂取による健常者の肥満低減に対する有効性検証試験 (長期安全性評価を含む)
英語
A study to evaluate the effectiveness of foods containing lactic acid bacteria in reducing obesity in healthy participants(including a long-term safety assessment)
日本語
乳酸菌を含む食品摂取による健常者の肥満低減に対する有効性検証試験 (長期安全性評価を含む)
英語
A study to evaluate the effectiveness of foods containing lactic acid bacteria in reducing obesity in healthy participants(including a long-term safety assessment)
日本語
乳酸菌を含む食品摂取による健常者の肥満低減に対する有効性検証試験 (長期安全性評価を含む)
英語
A study to evaluate the effectiveness of foods containing lactic acid bacteria in reducing obesity in healthy participants(including a long-term safety assessment)
日本語
乳酸菌を含む食品摂取による健常者の肥満低減に対する有効性検証試験 (長期安全性評価を含む)
英語
A study to evaluate the effectiveness of foods containing lactic acid bacteria in reducing obesity in healthy participants(including a long-term safety assessment)
日本/Japan |
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該当せず
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
乳酸菌を含む食品摂取を12週間連続摂取させた際の内臓脂肪面積に与える影響について検討する
英語
To evaluate the effect of consuming foods containing lactic acid bacteria for 12 consecutive weeks on visceral fat area
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
内臓脂肪面積
英語
Visceral fat area
日本語
1) 総脂肪面積
2) 皮下脂肪面積
3) 体重
4) BMI
5) 体脂肪量
6) 体脂肪率
7) ウエスト周囲径
8) ヒップ周囲径
9) 中性脂肪
10) 総コレステロール
11) LDL-コレステロール
12) HDL-コレステロール
13) SNAQ-JE
14) GLP-1
15) インスリン
16) グルコース
17) HOMA-IR
18) 満腹感 VAS
19) BITE(大食症自己評価尺度)
20) 腸内細菌の門および科の割合
英語
1) Total fat area
2) Subcutaneous fat area
3) Body weight
4) BMI
5) Body fat mass
6) Body fat percentage
7) Waist circumference
8) Hip circumference
9) Triglycerides
10) Total cholesterol
11) LDL-cholesterol
12) HDL-cholesterol
13) SNAQ-JE
14) GLP-1
15) Insulin
16) Glucose
17) HOMA-IR
18) Satiety VAS
19) BITE(Binge Eating Illness Self Evaluation Scale)
20) Relative abundance of gut microbiota at the phylum and family levels
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を12週間連続摂取
英語
Ingestion of the test food for 12 consecutive weeks
日本語
プラセボ食品を12週間連続摂取
英語
Ingestion of placebo (control food) for 12 consecutive weeks
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 同意取得時の年齢20歳以上64歳以下の日本人男女
2) 正常高値(BMI23以上25未満)、肥満度Ⅰ(BMI25以上30未満)の者 単位:kg/m^2
3) 過食傾向を自覚するが、医師により健常と判断された者
4) 試験の目的や内容について十分な説明を受け、試験開始前に同意書に署名した者
英語
1) Japanese males and females aged between 20 and 64 years,inclusive,at the time of informed consent.
2) participants with high-normal BMI (>=23 and <25) or class I obesity (>=25 and <30), measured in kg/m^2.
3) participants who are aware of their tendency to overeat but have been assessed as healthy by a physician.
4) participants who have received a full explanation of the purpose and procedures of the study and have signed the informed consent form prior to study initiation.
日本語
1) 本試験食品の関与成分(乳酸菌やビフィズス菌)を強化した健康食品、特定保健用食品、機能性表示食品を週1回以上継続的に摂取している者
2) 糖代謝、食欲など試験結果に影響を及ぼす可能性がある成分を含む医薬品、健康食品、特定保健用食品、機能性表示食品を週1回以上継続的に摂取している者
3) 普段から過度な運動を行っている者
4) 欠食が週1回以上ある者
5) 適正飲酒{1日の平均飲酒量が純アルコールで約20 g程度の飲酒(ビール中瓶で1本500 mL、清酒で1合180 mL、ウィスキー・ブランデー(ダブル)で1杯60 mL、ワインで約1.5杯180 mL、缶チューハイで約1.5缶500 mL)} を超えた飲酒を常に行っている者
6) 乳酸菌を多く含む食品(乳酸菌飲料、ヨーグルト、キムチなど)や乳酸菌製剤を週2回以上摂取する習慣がある者
7) BITE(大食症自己評価尺度)で大食症に該当した者
8) 糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患等の重篤な疾患のある者およびその既往症を有する者
9) 治療中の疾患がある者、あるいは投薬治療を必要とした重篤な疾患既往症を有する者
10) 試験に関連してアレルギー発症のおそれがある者
11) スクリーニング検査前3ヶ月以内に全血200 mLまたは400 mL献血あるいは輸血を行った者
12) スクリーニング検査の臨床検査値および計測値から、試験参加者として不適当と判断される者
13) 本試験への参加同意取得1ヶ月以内に他の臨床試験に参加していた者、あるいは本試験への参加同意取得後に他の臨床試験に参加予定の者
14) 慢性便秘症と診断された者
15) 妊娠、授乳中あるいは試験期間中に妊娠、授乳の予定がある者
16) その他、試験責任医師が本試験の参加者として不適当と判断した者
英語
1) Participants who consume health foods, FOSHU, or functional foods containing lactobacilli or bifidobacteria at least once a week
2) Participants who regularly consume, at least weekly, products (medicines, health foods, FOSHU, or functional foods) with ingredients affecting glucose metabolism or appetite
3) Participants who engage in excessive regular physical exercise
4) Participants who skip meals at least once a week
5) Participants who habitually consume over 20g of pure alcohol daily
6) Participants who consume lactobacillus-rich foods (e.g., fermented milk drinks, yogurt, kimchi) or supplements at least twice a week
7) Participants diagnosed with binge eating disorder based on the BITE
8) Participants with serious conditions (e.g., diabetes, liver, kidney, or heart disease) or relevant medical history
9) Participants currently under treatment or with a history of serious illness requiring pharmacological intervention
10) Participants at risk of allergic reactions to the study intervention
11) Participants who donated 200/400 mL of blood or received a transfusion within 3 months before screening
12) Participants deemed unsuitable based on screening lab results or physical measurements
13) Participants who joined another clinical trial within 1 month before consent or plan to during the study
14) Participants diagnosed with chronic constipation
15) Participants who are pregnant, breastfeeding, or planning to during the study
16) Participants who are otherwise deemed unsuitable for participation in the study by the principal investigator
200
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名 | 匡憲 |
ミドルネーム | |
姓 | 深尾 |
英語
名 | Masanori |
ミドルネーム | |
姓 | Fukao |
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日清ヨーク株式会社
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
開発研究所
英語
Development Laboratories
348-8549
日本語
埼玉県羽生市上村君堤根272
英語
272, Tsutsumine, Kamimurakimi, Hanyu-shi, Saitama, 348-8549, Japan
048-565-4686
masanori.fukao@nissin.com
日本語
名 | 実咲 |
ミドルネーム | |
姓 | 坂田 |
英語
名 | Misaki |
ミドルネーム | |
姓 | Sakata |
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アポプラスステーション株式会社
英語
APO PLUS STATION CO., LTD.
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CRO事業部 クリニカルオペレーション部
英語
Clinical Operations Dept., CRO Business div.
103-0027
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東京都中央区日本橋2-14-1
英語
2-14-1, Nihonbashi, Chuo-ku, Tokyo, 103-0027, Japan
03-6777-7789
food-contact@apoplus.co.jp
日本語
その他
英語
APO PLUS STATION CO., LTD.
日本語
アポプラスステーション株式会社
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英語
日本語
その他
英語
NISSIN YORK CO., LTD.
日本語
日清ヨーク株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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医療法人公雄会こぶな整形外科医院倫理審査委員会
英語
Ethical Committee of Kobuna Orthopedics Clinic
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群馬県前橋市後閑町 311-2
英語
311-2, Gokammachi, Maebashi-Shi, Gumma, 371-0813, Japan
027-212-5608
sagawa@mc-connect.co.jp
いいえ/NO
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英語
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医療法人 前橋北病院 / Maebashi North Hospital
2025 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 12 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 29 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
日本語
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英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066521