UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000058148
受付番号 R000066461
科学的試験名 機能性関与成分「シーベリー果実由来ウルソール酸」による健康な成人の排尿改善の機能性に関するシステマティック・レビュー
一般公開日(本登録希望日) 2025/06/11
最終更新日 2025/06/11 10:22:07

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
機能性関与成分「シーベリー果実由来ウルソール酸」による健康な成人の排尿改善の機能性に関するシステマティック・レビュー


英語
A systematic review of the functionality of "Ursolic acid from sea berry fruit" for improving urination in healthy adults.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
機能性関与成分「シーベリー果実由来ウルソール酸」による健康な成人の排尿改善の機能性に関するシステマティック・レビュー


英語
A systematic review of the functionality of "Ursolic acid from sea berry fruit" for improving urination in healthy adults.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
機能性関与成分「シーベリー果実由来ウルソール酸」による健康な成人の排尿改善の機能性に関するシステマティック・レビュー


英語
A systematic review of the functionality of "Ursolic acid from sea berry fruit" for improving urination in healthy adults.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
機能性関与成分「シーベリー果実由来ウルソール酸」による健康な成人の排尿改善の機能性に関するシステマティック・レビュー


英語
A systematic review of the functionality of "Ursolic acid from sea berry fruit" for improving urination in healthy adults.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健康な成人


英語
Healthy adults

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
健康な成人を対象に、シーベリー果実由来ウルソール酸の摂取が排尿を改善する機能があるかについて検証することを目的とする。


英語
The objective of this study is to investigate whether the intake of ursolic acid from sea berry fruit improves urination in healthy adults.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

その他/Others

試験の性質2/Trial characteristics_2

その他/Others

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
排尿回数


英語
Urination frequency

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
キング健康調査票


英語
King's Health Questionnaire


基本事項/Base

試験の種類/Study type

その他・メタアナリシス等/Others,meta-analysis etc


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design


ランダム化/Randomization


ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding


コントロール/Control


層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms


介入の目的/Purpose of intervention


介入の種類/Type of intervention


介入1/Interventions/Control_1

日本語


英語

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
P-Participant:参加者
対象は健康な成人男女(未成年者、妊産婦(妊娠を計画している者を含む)及び授乳婦を除いた者)とする。

I-intervention:介入(食品)特性
介入条件は、シーベリー果実由来ウルソール酸を含有する食品の摂取とし、摂取量、摂取期間、追跡期間は無制限とする。

C-Comparison:比較対照
プラセボ(プラセボの配合内容は問わない)の摂取とする。

O-Outcome:評価項目
主要アウトカム:排尿回数の評価
副次アウトカム:キング健康調査票

S-Study design:研究デザイン
ランダム化並行群間比較試験またはランダム化クロスオーバー試験


英語
P-Participant: Participant
The subjects were healthy adults (those who are not suffering from any diseases, excluding those under 18 years old, pregnant women, and lactating women)

I-intervention: Intervention (food) characteristics
Continuous intake of ursolic acid from sea berry fruit, Unlimited dosage forms, period and follow-up period.

C-Comparison: Comparison
Placebo (The placebo's formulation is not specified)

O-Outcome: Outcome
The primary outcome: urination frequency
The secondary outcome: King's Health Questionnaire

S-Study design: Study design
Randomized parallel group controlled trials or randomized crossover trials

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
PICOSに適さないもの、原著論文ではない学会発表抄録(会議録)などの記述内容が十分ではないと考えられる発表形態のものは除外する。


英語
The literature which does not meet PICOS, such as conference abstracts (conference proceedings) that are not original articles will be excluded.

目標参加者数/Target sample size



責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
稔仁
ミドルネーム
清水


英語
Norihito
ミドルネーム
Shimizu

所属組織/Organization

日本語
オリザ油化株式会社


英語
Oryza Oil and Fat Chemical Co., Ltd.

所属部署/Division name

日本語
新商品開発部


英語
New Products Development Dept. R&D Center

郵便番号/Zip code

493-8001

住所/Address

日本語
愛知県一宮市北方町沼田1


英語
1 Aza Numata Kitagata, Kitagata-cho, Ichinomiya-city, Aichi-pref.

電話/TEL

0586-86-5141

Email/Email

kaihatsu@mri.biglobe.ne.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
麻里奈
ミドルネーム
平野


英語
Marina
ミドルネーム
Hirano

組織名/Organization

日本語
オリザ油化株式会社


英語
Oryza Oil and Fat Chemical Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
企画・ソリューション開発部


英語
Planning & Solution Development Department Section

郵便番号/Zip code

493-8001

住所/Address

日本語
愛知県一宮市北方町沼田1


英語
1 Aza Numata Kitagata, Kitagata-cho, Ichinomiya-city, Aichi-pref.

電話/TEL

0586-86-5141

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

kaihatsu@mri.biglobe.ne.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Oryza Oil and Fat Chemical Co., Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
オリザ油化株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Oryza Oil and Fat Chemical Co., Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
オリザ油化株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
該当なし


英語
Not applicable

住所/Address

日本語
該当なし


英語
Not applicable

電話/Tel

0586-86-5141

Email/Email

kaihatsu@mri.boglobe.ne.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 06 11


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 06 09

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 06 11

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 07 10

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
【文献検索】
8のデータベースおよびハンドサーチとして消費者庁 機能性表示食品検索サイト、薬理と治療、Functional food in health and disease から検索をする。検索はレビューワーAが実施する。

【文献選択とデータ抽出】
適格基準に基づきレビューワーA、Bが独立して文献のスクリーニング、データの抽出を実施する。

【バイアスリスク評価】
選択バイアス(ランダム化、割り付けの隠蔵)、盲検性バイアス(参加者、アウトカム評価者)、症例減少バイアス(ITT/FAS/PPS、不完全アウトカムデータ)、選択的アウトカム報告、その他のバイアス、まとめ、および個別の研究の非直接性について行う。それぞれ「高」、「中/疑い」、「低」で評価する。

【確実性の評価】
アウトカムごとにバイアスリスク、非直接性、不精確、非一貫性、その他(出版バイアスなど)の評価を行い、これらを総合してエビデンス総体の確実性の評価とする。
バイアスリスク、非直接性、不精確、非一貫性、その他(出版バイアスなど)については「高」、「中/疑い」、「低」の3段階で評価する。確実性についてはA(強)、B(中)、C(弱)、D(とても弱い)の4段階のグレードで評価する。


英語
[Literature search]
Search across 8 databases, and search across Foods with Functional Claims search site (Consumer Affairs Agency), Japanese Pharmacology & Therapeutics and Functional food in health and disease as a hand search. The search will be conducted by reviewer A.

[Literature selection and data extraction]
Reviewer A and B will independently screen the literature and extract data based on the eligibility criteria.

[Bias risk assessment]
Evaluation selection bias (randomization, allocation concealment), blinding bias (participants, outcome assessors), attrition bias (ITT/FAS/PPS, incomplete outcome data), selective outcome reporting, other bias, summary and non-directness of individual studies. Assess the risk as "high", "medium/suspected", or "low".

[Certainty Assessment]
Evaluate the risk of bias, indirectness, imprecision, inconsistency, and other factors (such as publication bias) for each outcome. These evaluations will be combined to assess the overall certainty of the evidence. The risk of bias, indirectness, imprecision, inconsistency, and other factors (such as publication bias) will be assessed in three levels: "high", "medium/suspected", and "low". Certainty will be graded in four levels: A (strong), B (moderate), C (weak), D (very weak).


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 06 11

最終更新日/Last modified on

2025 06 11



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