UMIN試験ID | UMIN000058095 |
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受付番号 | R000066376 |
科学的試験名 | 二重盲検プラセボ対照比較試験によるBifidobacterium animalis subsp. lactis LKM512およびアルギニン含有食品摂取が血管内皮機能および血圧に及ぼす効果の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/08 |
最終更新日 | 2025/06/05 17:37:01 |
日本語
ビフィズス菌LKM512およびアルギニン含有食品摂取が血管内皮機能および血圧に及ぼす効果の検証試験
英語
A study on the effects of food containing the probiotic Bifidobacterium LKM512 and arginine on vascular endothelial function and blood pressure
日本語
ビフィズス菌LKM512およびアルギニン含有食品摂取が血管内皮機能および血圧に及ぼす効果の検証試験
英語
A study on the effects of food containing the probiotic Bifidobacterium LKM512 and arginine on vascular endothelial function and blood pressure
日本語
二重盲検プラセボ対照比較試験によるBifidobacterium animalis subsp. lactis LKM512およびアルギニン含有食品摂取が血管内皮機能および血圧に及ぼす効果の検証
英語
A double-blind, placebo-controlled study to evaluate the effects of a food containing Bifidobacterium animalis subsp. lactis LKM512 and arginine on vascular endothelial function and blood pressure.
日本語
二重盲検プラセボ対照比較試験によるビフィズス菌LKM512およびアルギニン含有食品摂取が血管内皮機能および血圧に及ぼす効果の検証
英語
A double-blind, placebo-controlled study to evaluate the effects of a food containing Bifidobacterium LKM512 and arginine on vascular endothelial function and blood pressure.
日本/Japan |
日本語
動脈硬化症(予備軍)
英語
Arteriosclerosis (Subclinical stage)
循環器内科学/Cardiology |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ビフィズス菌LKM512およびアルギニン含有食品の経口摂取が動脈硬化予備軍の血管内皮機能および血圧に及ぼす影響を検証する
英語
To evaluate the efficacy of oral administration of a food containing probiotic Bifidobacterium LKM512 and arginine on vascular endothelial function in individuals at a subclinical stage of arteriosclerosis
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
日本語
FMD値
血圧
英語
Flow-mediated dilation (FMD) value
Blood pressure
日本語
血液生化学データ
糞便マイクロバイオームおよび代謝産物データ
血液代謝産物データ
BMI
腹囲
英語
Blood biochemical data
Fecal microbiome and metabolome data
Blood plasma metabolome
BMI
Waist circumference
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
ビフィズス菌LKM512を生菌10億個程度と600 mgのアルギニンを含む食品3 gを1日1回、16週間摂取する。
英語
Participants receive a 16-week daily intake of 3 g of a food product containing Bifidobacterium LKM512 (approximately 1 billion viable bacterial cells) and 600 mg of arginine.
日本語
ビフィズス菌LKM512およびアルギニンを含まない食品3gを、1日1回、16週間摂取する(プラセボ群)。
英語
Participants in the placebo group receive a 16-week daily intake of 3 g of a food product that contains neither Bifidobacterium LKM512 nor arginine.
日本語
英語
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英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 35歳以上、65歳未満の日本人男女
2. Body-mass index (BMI)が25.0kg/m2以上
3. 研究の目的・内容について十分な説明を受け、よく理解した上で自発的に参加を志願し、文書で研究参加に同意した者
英語
1. Japanese men and women aged between 35 and 64 years
2. Body-mass index (BMI) >=25.0 kg/m2
3. Individuals who voluntarily agreed to participate in the study after receiving sufficient explanation and providing written informed consent
日本語
1. 現在、医薬品の服用を必要とする方、通院を必要とする者
2. 医師の管理下で食事療法、運動療法を行っている者
3. 重篤な疾患の現病もしくは既往のある者
4. 日常的に市販の医薬品及び医薬部外品、サプリメントや特定保健用食品及び機能性表示食品を摂取している者(同意取得後、摂取をやめることが出来る方は参加可)
5. 薬剤または食物アレルギーを持っている方
6. 本試験開始1カ月以内に成分献血あるいは全血200 ml献血を行った者
7. 本試験開始4ヶ月以内に全血400 ml献血を行った者
8. 同意取得前1か月以内に他の臨床試験や臨床研究に参加していた者または現在参加している者、または試験期間中に参加予定の者
9. 現在、妊娠中もしくは授乳中の方、または試験期間中に妊娠を希望する者
10. 日常的にアルコールを多飲している方(アルコール換算で60 g/日)
11. 食生活が極端に不規則な方、交代制勤務の方、深夜勤務の方など、生活リズムが不規則な者
12. 喫煙習慣がある方
13. 試験責任医師が本試験の参加にふさわしくないと判断された者
英語
1. Individuals who currently require medication or regular medical visits
2. Individuals undergoing dietary or exercise therapy under medical supervision
3. Individuals with current or past history of serious diseases
4. Individuals who regularly consume over-the-counter medications, quasi-drugs, dietary supplements, or foods with health claims such as Foods for Specified Health Uses (FOSHU) or Foods with Functional Claims (FFC); however, those who are able to discontinue such use after giving consent may be eligible to participate.
5. Individuals with drug or food allergies
6. Individuals who have donated blood components or 200 mL of whole blood within one month prior to the start of the study
7. Individuals who have donated 400 mL of whole blood within four months prior to the start of the study
8. Individuals who have participated in other clinical trials or clinical studies within one month prior to obtaining informed consent, are currently participating, or plan to participate during the study period.
9. Women who are currently pregnant or breastfeeding, or who plan to become pregnant during the study period.
10. Individuals with habitual excessive alcohol consumption (>=60 grams of ethanol per day)
11. Individuals with irregular lifestyles, including those with highly irregular eating habits, shift work, or night shifts
12. Individuals with a smoking habit
13. Individuals judged by the principal medical doctor to be inappropriate for participation in the study
80
日本語
名 | 光晴 |
ミドルネーム | |
姓 | 松本 |
英語
名 | Mitsuharu |
ミドルネーム | |
姓 | Matsumoto |
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協同乳業株式会社
英語
Kyodo Milk Industry Co., Ltd.
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研究所
英語
Research Laboratories
190-0182
日本語
東京都西多摩郡日の出町平井20-1
英語
20-1 Hirai, Hinode-machi, Nishitama-gun, Tokyo
042-597-5911
m-matumoto@metio.co.jp
日本語
名 | 高濱 |
ミドルネーム | |
姓 | 幹 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Takahama |
日本語
成守会クリニック
英語
Seishukai Clinic
日本語
治験事務局
英語
Clinical trial office
111-0036
日本語
東京都台東区松が谷3-18-5
英語
3-18-5 Matsugaya, Taito-ku, Tokyo
080-4410-9269
t-takahama@seishukai.or.jp
日本語
協同乳業株式会社研究所
英語
Kyodo Milk Industry Co. Ltd., Research Laboratories
日本語
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英語
日本語
協同乳業株式会社研究所
英語
Kyodo Milk Industry Co. Ltd., Research Laboratories
日本語
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営利企業/Profit organization
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英語
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東京大学医科学研究所
英語
The University of Tokyo, Institute of Medical Science
日本語
英語
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成守会クリニック 治験審査委員会
英語
Seishukai Clinic Institutional Review Board
日本語
東京都台東区松が谷3-18-5
英語
3-18-5 Matsugaya, Taito-ku, Tokyo
080-4410-9269
t-takahama@seishukai.or.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 08 | 日 |
未公表/Unpublished
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一般募集中/Open public recruiting
2025 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 19 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 11 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066376
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066376