UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000057994
受付番号 R000066283
科学的試験名 食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験
一般公開日(本登録希望日) 2025/05/29
最終更新日 2025/05/27 11:28:42

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験


英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験


英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity

科学的試験名/Scientific Title

日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験


英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験


英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし


英語
None

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響を確認する


英語
To confirm the effects of food ingredients on taste sensitivity

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
介入開始から4週間目の味覚評価


英語
Taste evaluation after 4 weeks of intervention

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
VASによる味覚評価
舌苔量  
刺激時唾液重量
血圧値
味覚状態・口腔状態アンケート


英語
Taste evaluation using VAS (Visual Analog Scale)
Amount of tongue coating
Salivary secretion volume during masticatory stimulation
Blood pressure
Questionnaire on taste and oral condition


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

その他/Other

介入1/Interventions/Control_1

日本語
食品原料配合水溶液を1日2回、各3分間、4週間毎日口に含む


英語
Hold a solution containing food ingredients in the mouth twice a day, for 3 minutes each time, every day for 4 weeks.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
対照水溶液を1日2回、各3分間、4週間毎日口に含む


英語
Hold a placebo solution in the mouth twice a day, for 3 minutes each time, every day for 4 weeks.

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

25 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

64 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
(1)25~64歳の男女である者
(2)味覚検査でいずれかの下位2番目の濃度が認知できない者
(3)試験への参加について、本人から自由意思による同意を文書で得られる者


英語
1.Males and females aged 25 to 64 years old
2.People who cannot recognize any of the second lowest concentrations in the taste test
3.People who have given informed consent to participate in the study of their own free will

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
(1)味覚障害と診断されている、又は過去に診断されたことがある者
(2)味覚障害、味覚異常を起こし得る医薬品を常用している、又は評価2週間前から評価開始までに摂取した者
(3)味覚改善作用が期待される亜鉛を含んだ医薬品・サプリメント・食品を日常的に摂取している、又は評価2週間前から評価開始までに摂取した者
(4)現在喫煙している者
(5)アルコール依存症と診断された者、又はその疑いのある者
(6)シェーグレン症候群又はドライマウスと診断されたことのある者
(7)脳梗塞、慢性中耳炎、慢性鼻炎、副鼻腔炎、胃切除術後、慢性腎不全、糖尿病、がんに罹患している者
(8)放射線治療を行っている者
(9)現在妊娠している、又は妊娠の可能性がある者
(10)舌に異常・病変を有する者、又は慢性的に舌に痛み等を感じる等、その疑いのある者
(11)スクロース(甘味成分)、塩化ナトリウム(塩味成分)、クエン酸(酸味成分)、キニーネ(苦味成分)を全く食べられない者
(12)被験食品原料に対するアレルギーを有すると診断された者、又は過去に被験食品原料を含有する食品、化粧品等で痒みや発疹を生じた等、その疑いのある者
(13)キニーネ に対するアレルギーを有すると診断された者、又は過去にキニーネを含有する食品等で痒みや発疹を生じた等、その疑いのある者
(14)過去に歯磨剤や洗口剤等の口腔用製品、化粧品等を使用してアレルギー反応(皮膚の痒みや発疹を含む)等の不具合を起こしたことがある者
(15)アルコール過敏症、又はアルコールに対するアレルギー(皮膚の痒みや発疹を含む)を有する者
(16)第三大臼歯以外に後天的な喪失歯がある者(過去の矯正治療における抜去、不慮の事故による抜去の場合を除く)
(17)歯科矯正器具を装着している者
(18)舌にピアスなどの装飾品や入れ墨などを施している者
(19)特定の食品に偏った、又は特定の食品を除外した極端な食生活を送る者(ハラル、ヴィーガン等)
(20)現在、口腔衛生や口腔機能関連、あるいは口腔内に介入を行う他の試験に参加している者、又は参加予定の者
(21)その他、研究担当責任者が被験者として不適と判断した者


英語
1.People diagnosed with or having a history of taste disorders
2.People who regularly use medications that can cause taste disorders or have taken them from two weeks before the test until the start of the test
3.People who regularly take medicines, supplements, or foods containing zinc that may improve taste, or have taken them from two weeks before the test until the start of the test
4.People who are currently smoking
5.People diagnosed with Sjogren's syndrome or dry mouth
6.People diagnosed with or having a history of Sjogren's syndrome or dry mouth
7.People with cerebral infarction, chronic ear infections, chronic runny nose, sinusitis, history of stomach surgery, chronic kidney disease, diabetes, or cancer
8.People receiving radiation therapy
9.People who are pregnant or might be pregnant
10.People with tongue problems or chronic tongue pain
11.People who cannot consume sucrose (sweet), sodium chloride (salty), citric acid (sour), or quinine (bitter) at all
12.People allergic to the test food ingredients or who get itchy or rashes from products with these ingredients
13.People allergic to quinine or who get itchy or rashes from foods with quinine
14.People who have had allergic reactions (including skin itchiness or rashes) or other issues from using dental products like toothpaste or mouthwash, or cosmetics
15.People who are sensitive or allergic to alcohol (like getting itchy or rashes)
16.People with tooth loss other than wisdom teeth, except when due to past orthodontic treatment or accidental injury
17.People wearing braces or other orthodontic devices
18.People with tongue piercings or tattoos
19.People with strict diets that favor or avoid certain foods (like Halal, vegan)
20.People taking part or planning to take part in other oral health or function studies
21.People considered unsuitable by the main researcher

目標参加者数/Target sample size

24


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
栗田


英語
Kei
ミドルネーム
Kurita

所属組織/Organization

日本語
ライオン株式会社


英語
Lion corporation

所属部署/Division name

日本語
口腔健康科学研究所


英語
Advanced oral health science research laboratories

郵便番号/Zip code

132-0035

住所/Address

日本語
東京都江戸川区平井7-2-1


英語
7-2-1 Hirai, Edogawa-ku, Tokyo, Japan

電話/TEL

03-3616-3796

Email/Email

kei-k@lion.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
栗田


英語
Kei
ミドルネーム
Kurita

組織名/Organization

日本語
ライオン株式会社


英語
Lion corporation

部署名/Division name

日本語
口腔健康科学研究所


英語
Advanced oral health science research laboratories

郵便番号/Zip code

132-0035

住所/Address

日本語
東京都江戸川区平井7-2-1


英語
7-2-1 Hirai, Edogawa-ku, Tokyo, Japan

電話/TEL

03-3616-3796

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

kei-k@lion.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
LION corporation

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
ライオン株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
LION corporation

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
ライオン株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
ライオン株式会社 臨床審査委員会


英語
Institutional Review Board of Lion corporation

住所/Address

日本語
東京都台東区蔵前一丁目3番28号


英語
1-3-28, Kuramae, Taito-ku, Tokyo, Japan

電話/Tel

03-6739-3711

Email/Email

mukkaz@lion.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 05 29


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 03 28

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 05 30

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 07 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 05 28

最終更新日/Last modified on

2025 05 27



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