UMIN試験ID | UMIN000057994 |
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受付番号 | R000066283 |
科学的試験名 | 食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/05/29 |
最終更新日 | 2025/05/27 11:28:42 |
日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験
英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity
日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験
英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity
日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験
英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity
日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響の評価試験
英語
A study to evaluate the effects of food ingredients on taste sensitivity
日本/Japan |
日本語
なし
英語
None
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食品原料が味覚感受性に及ぼす影響を確認する
英語
To confirm the effects of food ingredients on taste sensitivity
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
介入開始から4週間目の味覚評価
英語
Taste evaluation after 4 weeks of intervention
日本語
VASによる味覚評価
舌苔量
刺激時唾液重量
血圧値
味覚状態・口腔状態アンケート
英語
Taste evaluation using VAS (Visual Analog Scale)
Amount of tongue coating
Salivary secretion volume during masticatory stimulation
Blood pressure
Questionnaire on taste and oral condition
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
その他/Other |
日本語
食品原料配合水溶液を1日2回、各3分間、4週間毎日口に含む
英語
Hold a solution containing food ingredients in the mouth twice a day, for 3 minutes each time, every day for 4 weeks.
日本語
対照水溶液を1日2回、各3分間、4週間毎日口に含む
英語
Hold a placebo solution in the mouth twice a day, for 3 minutes each time, every day for 4 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
25 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)25~64歳の男女である者
(2)味覚検査でいずれかの下位2番目の濃度が認知できない者
(3)試験への参加について、本人から自由意思による同意を文書で得られる者
英語
1.Males and females aged 25 to 64 years old
2.People who cannot recognize any of the second lowest concentrations in the taste test
3.People who have given informed consent to participate in the study of their own free will
日本語
(1)味覚障害と診断されている、又は過去に診断されたことがある者
(2)味覚障害、味覚異常を起こし得る医薬品を常用している、又は評価2週間前から評価開始までに摂取した者
(3)味覚改善作用が期待される亜鉛を含んだ医薬品・サプリメント・食品を日常的に摂取している、又は評価2週間前から評価開始までに摂取した者
(4)現在喫煙している者
(5)アルコール依存症と診断された者、又はその疑いのある者
(6)シェーグレン症候群又はドライマウスと診断されたことのある者
(7)脳梗塞、慢性中耳炎、慢性鼻炎、副鼻腔炎、胃切除術後、慢性腎不全、糖尿病、がんに罹患している者
(8)放射線治療を行っている者
(9)現在妊娠している、又は妊娠の可能性がある者
(10)舌に異常・病変を有する者、又は慢性的に舌に痛み等を感じる等、その疑いのある者
(11)スクロース(甘味成分)、塩化ナトリウム(塩味成分)、クエン酸(酸味成分)、キニーネ(苦味成分)を全く食べられない者
(12)被験食品原料に対するアレルギーを有すると診断された者、又は過去に被験食品原料を含有する食品、化粧品等で痒みや発疹を生じた等、その疑いのある者
(13)キニーネ に対するアレルギーを有すると診断された者、又は過去にキニーネを含有する食品等で痒みや発疹を生じた等、その疑いのある者
(14)過去に歯磨剤や洗口剤等の口腔用製品、化粧品等を使用してアレルギー反応(皮膚の痒みや発疹を含む)等の不具合を起こしたことがある者
(15)アルコール過敏症、又はアルコールに対するアレルギー(皮膚の痒みや発疹を含む)を有する者
(16)第三大臼歯以外に後天的な喪失歯がある者(過去の矯正治療における抜去、不慮の事故による抜去の場合を除く)
(17)歯科矯正器具を装着している者
(18)舌にピアスなどの装飾品や入れ墨などを施している者
(19)特定の食品に偏った、又は特定の食品を除外した極端な食生活を送る者(ハラル、ヴィーガン等)
(20)現在、口腔衛生や口腔機能関連、あるいは口腔内に介入を行う他の試験に参加している者、又は参加予定の者
(21)その他、研究担当責任者が被験者として不適と判断した者
英語
1.People diagnosed with or having a history of taste disorders
2.People who regularly use medications that can cause taste disorders or have taken them from two weeks before the test until the start of the test
3.People who regularly take medicines, supplements, or foods containing zinc that may improve taste, or have taken them from two weeks before the test until the start of the test
4.People who are currently smoking
5.People diagnosed with Sjogren's syndrome or dry mouth
6.People diagnosed with or having a history of Sjogren's syndrome or dry mouth
7.People with cerebral infarction, chronic ear infections, chronic runny nose, sinusitis, history of stomach surgery, chronic kidney disease, diabetes, or cancer
8.People receiving radiation therapy
9.People who are pregnant or might be pregnant
10.People with tongue problems or chronic tongue pain
11.People who cannot consume sucrose (sweet), sodium chloride (salty), citric acid (sour), or quinine (bitter) at all
12.People allergic to the test food ingredients or who get itchy or rashes from products with these ingredients
13.People allergic to quinine or who get itchy or rashes from foods with quinine
14.People who have had allergic reactions (including skin itchiness or rashes) or other issues from using dental products like toothpaste or mouthwash, or cosmetics
15.People who are sensitive or allergic to alcohol (like getting itchy or rashes)
16.People with tooth loss other than wisdom teeth, except when due to past orthodontic treatment or accidental injury
17.People wearing braces or other orthodontic devices
18.People with tongue piercings or tattoos
19.People with strict diets that favor or avoid certain foods (like Halal, vegan)
20.People taking part or planning to take part in other oral health or function studies
21.People considered unsuitable by the main researcher
24
日本語
名 | 啓 |
ミドルネーム | |
姓 | 栗田 |
英語
名 | Kei |
ミドルネーム | |
姓 | Kurita |
日本語
ライオン株式会社
英語
Lion corporation
日本語
口腔健康科学研究所
英語
Advanced oral health science research laboratories
132-0035
日本語
東京都江戸川区平井7-2-1
英語
7-2-1 Hirai, Edogawa-ku, Tokyo, Japan
03-3616-3796
kei-k@lion.co.jp
日本語
名 | 啓 |
ミドルネーム | |
姓 | 栗田 |
英語
名 | Kei |
ミドルネーム | |
姓 | Kurita |
日本語
ライオン株式会社
英語
Lion corporation
日本語
口腔健康科学研究所
英語
Advanced oral health science research laboratories
132-0035
日本語
東京都江戸川区平井7-2-1
英語
7-2-1 Hirai, Edogawa-ku, Tokyo, Japan
03-3616-3796
kei-k@lion.co.jp
日本語
その他
英語
LION corporation
日本語
ライオン株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
LION corporation
日本語
ライオン株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
ライオン株式会社 臨床審査委員会
英語
Institutional Review Board of Lion corporation
日本語
東京都台東区蔵前一丁目3番28号
英語
1-3-28, Kuramae, Taito-ku, Tokyo, Japan
03-6739-3711
mukkaz@lion.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 05 | 月 | 29 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
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英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 03 | 月 | 28 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 05 | 月 | 28 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066283
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066283