UMIN試験ID | UMIN000057939 |
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受付番号 | R000066244 |
科学的試験名 | よさこいが腸内環境に及ぼす効果の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/05/23 |
最終更新日 | 2025/05/23 09:23:42 |
日本語
よさこいが腸内環境に及ぼす効果の検討
英語
Investigation of the effects of Yosakoi on the intestinal environment
日本語
よさこいが腸内環境に及ぼす効果の検討
英語
Investigation of the effects of Yosakoi on the intestinal environment
日本語
よさこいが腸内環境に及ぼす効果の検討
英語
Investigation of the effects of Yosakoi on the intestinal environment
日本語
よさこいが腸内環境に及ぼす効果の検討
英語
Investigation of the effects of Yosakoi on the intestinal environment
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
よさこい及びケストースが健常人の腸内環境へ与える効果について、探索的に評価する。
英語
An exploratory evaluation of the effects of Yosakoi and kestose on the intestinal environment of healthy individuals
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
摂取8週後の糞便中の細菌叢
英語
Fecal microbiota after 8 weeks of intake
日本語
摂取8週後のQOLアンケート
英語
Quality of Life (QOL) questionnaires after 8 weeks of intake
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
無治療対照/No treatment
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
よさこいの練習
英語
Yosakoi practice for 8 weeks
日本語
よさこいの練習+ケストース3 gを1日1回毎日8週間摂取
英語
Yosakoi and 3 g of kestose intake once a day for 8 weeks
日本語
介入なし
英語
No intervention
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本研究の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、参加に同意した方
2. 同意取得時の年齢が18歳以上の男女
3. よさこいの練習ができる方
4. 腸に係る疾病に罹患していない(直ちに治療の必要はないと判断された方を含む)方
英語
1. Persons who received a sufficient explanation of the purpose and contents of the research, have the capacity to consent, applied with free will with sufficient understanding, and agreed to participate
2. Persons who are male or female and 18 years old or more at the time of obtaining consent
3. Persons who are able to participate in Yosakoi practice
4. Persons who do not have intestinal diseases (including those who are judged not to require immediate treatment)
日本語
1. オリゴ糖を含む素材により腹痛を発症する可能性のある方
2. 現在、消化器疾患(炎症性腸疾患(IBD)を始めとした消化器の炎症を伴う消化器疾患)と診断された方、これまでに消化器の手術を行ったことがある方、今後、消化器の手術が必要な方
3. オリゴ糖を含む素材を常用(週3日以上)している方および事前検査前の1ヶ月以内に常用していた方
4. 悪性腫瘍の診断を受けている方、脳神経、心臓病、腎臓病、糖尿病、甲状腺機能障害を治療中の方、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴のある方や循環器系にリスクのある方。ただし、研究代表者が本研究の評価に影響がないと判断した疾患は除く。
5. アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキーダブル180 mL程度のいずれかに該当する場合)
6. 試験食品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
7. 背景調査への回答から、研究対象者として不適当と判断された方
8. 本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
9. その他、研究代表者が被験者として不適当と判断した方
英語
1. Persons who may experience stomach pain when eating foods containing oligosaccharides
2. Persons who have been diagnosed with a digestive disease (digestive diseases accompanied by digestive inflammation, including inflammatory bowel disease (IBD)), previously undergone digestive surgery, and will require digestive surgery in the future
3. Persons who regularly use materials containing oligosaccharides (3 days or more per week) or have regularly used them within one month prior to the pre-test
4. Persons who have been diagnosed with malignant tumors, currently receiving treatment for cranial nerve, heart, kidney, diabetes, or thyroid dysfunction, and with a history of serious illnesses such as liver disease, at risk for cardiovascular disease, excluding illnesses which principal investigator determined will not affect the evaluation of the research.
5. Persons who drink a large amount of alcohol (60 g or more of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 cups of sake, or 180 mL of double-sized whiskey)
6. Persons who are at risk of developing allergies related to the test foods
7. Persons who are judged unsuitable as research subjects based on their responses to a background survey
8. Persons who have participated in other research during one month prior to the start of this research, or plan to participate in other research after consenting to this research.
9. Persons who are judged to be ineligible by the principal investigator
90
日本語
名 | 巧 |
ミドルネーム | |
姓 | 栃尾 |
英語
名 | Takumi |
ミドルネーム | |
姓 | Tochio |
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株式会社バイオシスラボ
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
日本語
代表取締役
英語
CEO
470-1101
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1番地98 11号館506
英語
Room 506, Building No. 11, 1-98 Dengakugakubo, Kutsukake-cho, Toyoake, Aichi, JAPAN
090-6904-6772
takumitochiobiz@gmail.com
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名 | 巧 |
ミドルネーム | |
姓 | 栃尾 |
英語
名 | Takumi |
ミドルネーム | |
姓 | Tochio |
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株式会社バイオシスラボ
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
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代表取締役
英語
CEO
470-1101
日本語
愛知県豊明市沓掛町田楽ヶ窪1番地98 11号館506
英語
Room 506, Building No. 11, 1-98 Dengakugakubo, Kutsukake-cho, Toyoake, Aichi, JAPAN
090-6904-6772
takumitochiobiz@gmail.com
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その他
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
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株式会社バイオシスラボ
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英語
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自己調達
英語
BIOSIS Lab. Co., Ltd.
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株式会社バイオシスラボ
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自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
有限会社ほにや
英語
Honiya Co., Ltd.
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株式会社ミルテル
英語
MiRTeL Co., Ltd.
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ヘルスケアシステムズ倫理審査委員会
英語
The Ethics Committee of Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
愛知県名古屋市昭和区白金1-14-18
英語
1-14-18, Shirakane, Showa-ku, Nagoya, Aichi, JAPAN
03-6809-2722
soumu@hc-sys.jp
いいえ/NO
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2025 | 年 | 05 | 月 | 23 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 05 | 月 | 22 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 22 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 26 | 日 |
2025 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 05 | 月 | 23 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 23 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066244
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066244