UMIN試験ID | UMIN000057846 |
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受付番号 | R000066120 |
科学的試験名 | 胃癌検診事業最適化のためのH. pylori未感染胃癌リスク層別・非侵襲的評価手法の開発 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/01 |
最終更新日 | 2025/05/13 06:18:16 |
日本語
胃癌検診事業最適化のためのH. pylori未感染胃癌リスク非侵襲的評価法の開発
英語
Development of a Non-Invasive Method for Assessing the Risk of H. pylori-Negative Gastric Cancer to Optimize Gastric Cancer Screening Programs
日本語
H. pylori未感染胃癌リスク評価のための人工知能開発
英語
Development of Artificial Intelligence for Risk Assessment of H. pylori-Negative Gastric Cancer
日本語
胃癌検診事業最適化のためのH. pylori未感染胃癌リスク層別・非侵襲的評価手法の開発
英語
Establishment of a Non-Invasive Risk Stratification Approach for Helicobacter pylori-Negative Gastric Cancer Aimed at Optimizing Population-Based Gastric Cancer Screening Programs
日本語
H. pylori未感染胃癌リスク評価のための人工知能開発および検証
英語
Artificial Intelligence-Based Risk Assessment of H. pylori-Negative Gastric Cancer: Development and Validation
日本/Japan |
日本語
胃癌
英語
Gastric cancer
消化器内科学(消化管)/Gastroenterology |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
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胃癌の早期発見および死亡率減少を目的とした対策型胃癌内視鏡検診は、H. pylori(以下ピロリ菌)陽性率が低下する将来ではその有効性が低下する可能性がある。ピロリ菌未感染者でも少ない頻度で胃癌が発生する可能性はあり、ピロリ菌未感染胃癌のリスクの予測は重要である。胃癌発生リスクを予測する試みとして、胃内視鏡検査を受けた受診者の年齢、基礎疾患、内視鏡所見、病理組織学的所見などを変数とした人工知能の開発が行われている。しかし、これらの報告はいずれも内視鏡検査の受検を前提としたリスク層別化手法である。将来的な社会実装を見据えると、内視鏡検査に依存しない情報のみで胃癌リスクを評価する手法の開発が必要である。本研究では、国内のピロリ菌未感染胃癌患者ならびに非胃癌患者の食事習慣や生活習慣、基礎疾患を横断的に調査し、内視鏡所見非依存的にピロリ菌未感染者の胃癌リスク層別化可能な人工知能を開発することを目的とする。
英語
Gastric cancer screening using endoscopy, implemented as a population-based measure to facilitate early detection and reduce mortality, may become less effective in the future as the prevalence of Helicobacter pylori (H. pylori) infection continues to decline. Although rare, gastric cancer can still occur in individuals uninfected with H. pylori, making risk prediction for H. pylori-negative gastric cancer an important public health concern.
Recent efforts have aimed to develop artificial intelligence (AI) models that predict the risk of gastric cancer using variables such as age, comorbidities, endoscopic findings, and histopathological data among individuals who have undergone upper gastrointestinal endoscopy. However, all of these approaches rely on endoscopic examination for risk stratification.
Considering future social implementation, there is a need to establish risk assessment methods that do not depend on endoscopic data. This study aims to develop an AI-based model capable of stratifying gastric cancer risk in H. pylori-negative individuals using non-endoscopic variables, such as dietary habits, lifestyle factors, and underlying health conditions, by conducting a cross-sectional survey of patients with and without gastric cancer.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
作成したピロリ菌未感染胃癌予測のための人工知能の精度(Accuracy)、適合率(Precision)、再現率(Recall)、ROC曲線 と AUC、二乗平均平方根誤差(RMSE)
英語
Accuracy, precision, recall, AUC of the ROC curve, and RMSE of the constructed AI.
日本語
ピロリ菌未感染胃癌症例と非胃癌症例の症例背景・病変特徴
英語
The background and lesion characteristics of H. pylori-naive gastric cancer cases and H. pylori-naive non-gastric cancer cases.
観察/Observational
日本語
英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
100 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
<ピロリ菌未感染胃癌症例>
対象期間中に治療されたピロリ菌未感染胃癌全てを対象とする。胃食道接合部癌のうちSiewert II型およびIII型、遺伝性びまん性胃癌患者、家族性大腸腺腫症患者に発生した胃癌、ならびにその他の遺伝性消化管癌に分類される胃癌も対象とする。
ピロリ菌未感染の定義は、(1) ピロリ菌の存在診断(血清抗ピロリ菌IgG抗体、尿素呼気試験、胃粘膜生検の直接鏡検など)が1項目以上陰性、(2) 内視鏡的に胃粘膜萎縮がない、(3) ピロリ菌除菌歴がない、の全てを満たすものとする。
<ピロリ菌未感染非胃癌症例>
保険診療で上部消化管内視鏡検査を受けて胃癌を認めず、ピロリ菌未感染と確定できた患者。内視鏡的にピロリ菌未感染と確定するためには、(1) Regular arrangement of collective venules (RAC)を視認できる、(2) 体部の櫛状発赤やヘマチン付着、(3) 胃底腺ポリープ、などの項目からピロリ菌未感染であることが推測され、かつ(1) 胃粘膜委縮を認めない、(2) びまん性発赤所見・粘液量増加・体部大彎襞の肥厚などピロリ菌現感染所見を認めないことから総合的に判定する。
英語
1. H. pylori-Negative Gastric Cancer Cases
All patients diagnosed and treated for Helicobacter pylori (H. pylori)-negative gastric cancer during the study period will be included. The target population also includes gastric cancers located at the esophagogastric junction classified as Siewert type II or III, as well as gastric cancers occurring in patients with hereditary diffuse gastric cancer (HDGC), familial adenomatous polyposis (FAP), and other hereditary gastrointestinal cancer syndromes.
H. pylori-negative status is defined as meeting all of the following criteria:
i) At least one negative result in H. pylori diagnostic tests (e.g., serum anti-H. pylori IgG antibody, urea breath test, or direct microscopic examination of gastric mucosal biopsy specimens),
ii) No endoscopic evidence of gastric mucosal atrophy,
iii) No history of H. pylori eradication therapy.
2. H. pylori-Negative Non-Gastric Cancer Cases
Patients confirmed to be H. pylori-negative and without evidence of gastric cancer on upper gastrointestinal endoscopy performed under the national health insurance system are eligible.
To confirm H. pylori-negative status endoscopically, the following criteria are used:
i) Presence of regular arrangement of collecting venules (RAC),
ii) Presence of foveolar-hyperplastic red streaks (linear red streaks), hematin adherence, or fundic gland polyps, which are indicative of an uninfected gastric mucosa,
iii) Absence of endoscopic atrophy, and
iv) Absence of active H. pylori infection findings such as diffuse redness, increased mucus secretion, or thickened folds of the greater curvature of the gastric body.
A comprehensive judgment is made based on these findings to confirm H. pylori-negative status.
日本語
最終病理診断が未確定の症例は除外する。また、ピロリ菌未感染胃腫瘍のうち、腺窩上皮型胃腫瘍(ラズベリー型、平坦型)はWHO分類第5版で腺腫に分類されるため除外する。
英語
Patients with an undetermined final pathological diagnosis will be excluded. In addition, H. pylori-negative gastric tumors classified as foveolar-type gastric adenomas -such as raspberry-type and flat-type lesions- will be excluded, as they are categorized as adenomas under the 5th edition of the WHO Classification of Tumors.
3000
日本語
名 | 史明 |
ミドルネーム | |
姓 | 石橋 |
英語
名 | Fumiaki |
ミドルネーム | |
姓 | Ishibashi |
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国際医療福祉大学市川病院
英語
International University of Health and Welfare Ichikawa Hospital
日本語
消化器内科
英語
Department of Gastroenterology
272-0827
日本語
千葉県市川市国府台6-1-14
英語
6-1-14, Konodai, Ichikawa-shi, Chiba
047-375-1111
ishibashi-gast@iuhw.ac.jp
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名 | 史明 |
ミドルネーム | |
姓 | 石橋 |
英語
名 | Fumiaki |
ミドルネーム | |
姓 | Ishibashi |
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国際医療福祉大学市川病院
英語
International University of Health and Welfare Ichikawa Hospital
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消化器内科
英語
Department of Gastroenterology
272-0827
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千葉県市川市国府台6-1-14
英語
6-1-14, Konodai, Ichikawa-shi, Chiba
047-375-1111
ishibashi-gast@iuhw.ac.jp
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その他
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International University of Health and Welfare Ichikawa Hospital
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国際医療福祉大学市川病院
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自己調達
英語
self-procurement
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自己調達/Self funding
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英語
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英語
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英語
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国際医療福祉大学千葉地区倫理審査委員会
英語
International University of Health and Welfare
日本語
千葉県成田市公津の杜4丁目3
英語
4-3, Kozunomori, Narita-shi, Chiba
0476-20-7708
rinri_md@iuhw.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 05 | 月 | 12 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2026 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
日本語
当該研究に用いる資料・情報:基本情報(研究協力機関の名称、氏名、生年月日、年齢、性別、出生地、前回内視鏡検査時の身長・体重、胃癌発見時点での喫煙歴・飲酒歴、2親等以内の胃癌家族歴、胃癌の既往歴、他臓器の癌の既往歴)、医療関連情報(胃癌発見時の基礎疾患(糖尿病、高血圧症、冠動脈疾患、慢性閉塞性肺疾患、慢性腎臓病、骨粗鬆症)、内服歴)、食事習慣関連情報(半定量食事頻度調査票)(朝食・昼食・夕食それぞれの主食および副菜(乳製品、豆類、魚介、卵、肉、油、野菜、茸、海藻)、果物、菓子、飲料の摂取内容と頻度)
収集スケジュール:倫理委員会承認後から1年間
英語
Basic Information:
Name of a participating institution, participant's name, date of birth, age, sex, place of birth, height and weight at the time of the most recent endoscopic examination, smoking and alcohol consumption history at the time of gastric cancer diagnosis, family history of gastric cancer within second-degree relatives, personal history of gastric cancer, and history of other malignancies.
Medical Information:
Presence of comorbidities at the time of gastric cancer diagnosis (including diabetes mellitus, hypertension, coronary artery disease, chronic obstructive pulmonary disease, chronic kidney disease, osteoporosis) and history of medication use.
Dietary Habits:
Data collected using a semi-quantitative food frequency questionnaire, covering the intake frequency and content of staple and side dishes (dairy products, legumes, seafood, eggs, meat, oils, vegetables, mushrooms, seaweed), fruits, snacks, and beverages for breakfast, lunch, and dinner.
Data Collection Schedule:
Data will be collected over a one-year period following approval by the ethics committee.
2025 | 年 | 05 | 月 | 13 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 13 | 日 |
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https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066120
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