UMIN試験ID | UMIN000058255 |
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受付番号 | R000066085 |
科学的試験名 | 多施設ランダム化比較試験 胃癌術後患者における超高濃度栄養食(SED ONS)アップリードミニの有用性の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/06/23 |
最終更新日 | 2025/06/13 14:55:59 |
日本語
多施設ランダム化比較試験 胃癌術後患者における超高濃度栄養食(SED ONS)アップリードミニの有用性の検討
英語
A multicenter randomized controlled trial to evaluate the efficacy of Super Energy-dense oral nutritional supplementation (UpLead Mini) in postoperative gastric cancer patients.
日本語
多施設ランダム化比較試験 胃癌術後患者におけるSED ONSの有用性の検討
英語
RCT to evaluate the efficacy of SED ONS in postoperative gastric cancer patients.
日本語
多施設ランダム化比較試験 胃癌術後患者における超高濃度栄養食(SED ONS)アップリードミニの有用性の検討
英語
A multicenter randomized controlled trial to evaluate the efficacy of Super Energy-dense oral nutritional supplementation (UpLead Mini) in postoperative gastric cancer patients.
日本語
多施設ランダム化比較試験 胃癌術後患者におけるSED ONSの有用性の検討
英語
A multicenter randomized controlled trial to evaluate the efficacy of Super Energy-dense oral nutritional supplementation (UpLead Mini) in postoperative gastric cancer patients.
日本/Japan |
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胃癌
英語
gastric cancer
消化器外科(消化管)/Gastrointestinal surgery |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
日本語
胃癌に対して胃切除術を施行された患者を2群にランダム化割付して、超高濃度栄養食(SED ONS)を12週間継続することが、通常診療のみと比較して術後体重減少抑制効果において優越することをオープンラベルの前向きランダム化試験にて検証すること
英語
This study aims to verify, through an open-label, prospective randomized trial, that administering a high-calorie enteral nutrition regimen (SED ONS) for 12 weeks to patients who underwent gastrectomy for gastric cancer, randomized into two groups, is superior to standard care alone in terms of suppressing postoperative weight loss.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
手術前体重を基準としたDay84(退院後12週時点)の体重の変化率
英語
Percentage change in weight at Day 84 (12 weeks after discharge) based on preoperative weight
日本語
① 手術前体重を基準とした割付後開始前, Day28, Day56, Day182, Day365時の体重変化率
② 割付後開始前体重を基準としたDay28, Day56, Day84, Day182, Day365時の体重変化率
③ 一日食事摂取量(術前比5段階自己評価 日誌)の変化率
④ 栄養剤の摂取量(栄養剤日誌)
⑤ 一日食事摂取量(摂取エネルギー量) 術前を基準とした割付後開始前、Day28, Day56,およびDay84時の変化率(割付後開始前は温度板情報、他は栄養指導)
⑥ QOL評価 PGSAS-37(Postgastrectomy Syndrome Assessment Scale)8 割付後開始前, Day84
⑦ 化学療法の遂行率および有害事象評価(化学療法実施症例のみ) Day84, Day182, Day365
⑧ 栄養学的血液検査値(総リンパ球数、総蛋白、アルブミン、総コレステロール、プレアルブミン、コリンエステラーゼ) 手術前, 割付後開始前, Day28, Day56, Day84, Day182, Day365
⑨ 体組成(インピーダンス法) 筋肉量、体脂肪量、体脂肪率、骨格筋量、SMIについて手術前を基準とした、割付後開始前、Day28, Day56,Day84, Day182, Day365時の変化率。ただしペースメーカー患者については測定しない。
⑩ 握力の変化量および変化率 手術前、Day84時
英語
1.Body weight change rate at baseline (pre-surgery weight), before the start of the intervention, Day 28, Day 56, Day 182, and Day 365
2.Body weight change rate at Day 28, Day 56, Day 84, Day 182, and Day 365 relative to the weight before the start of the intervention
3.Change rate in daily food intake (5-point self-assessment compared to pre-surgery, recorded in a diary)
4.Nutritional supplement intake (nutritional supplement diary)
5.Daily food intake (energy intake) relative to preoperative levels at the start of the study, Day 28, Day 56, and Day 84 (temperature plate information at the start of the study, and nutritional guidance for other periods)
6.Quality of life assessment: PGSAS-37 (Postgastrectomy Syndrome Assessment Scale)8 before allocation, Day 84
7.Chemotherapy completion rate and adverse event assessment (only in cases where chemotherapy was administered) Day 84, Day 182, Day 365
8.Nutritional blood test values (total lymphocyte count, total protein, albumin, total cholesterol, prealbumin, cholinesterase) Pre-surgery, pre-randomization, Day 28, Day 56, Day 84, Day 182, Day 365
9.Body composition (impedance method) Changes in muscle mass, body fat mass, body fat percentage, skeletal muscle mass, and SMI from baseline (pre-surgery) to pre-randomization, Day 28, Day 56, Day 84, Day 182, and Day 365. However, measurements are not performed in patients with pacemakers.
10.Changes in grip strength and change rate Pre-surgery, Day 84
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
はい/YES
中央登録/Central registration
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
A群(SED ONS実施)の参加者は院予定日の1日前よりSED ONSの摂取を開始する。SED ONSは1日当たり400kcal/100mlを提供する。A群の参加者には退院前に栄養指導を行い、退院後の適切な食事について説明する。退院前に体重、体組成の測定、QOL評価を行う。一日食事摂取量の自己評価について、自記式の日誌に術前の標準的食事量に対する比率を記載する。さらにSED ONSの摂取方法と日誌への記録方法を説明する。
退院後は外来でDay28, Day56, Day84時点に体重および体組成測定を行う。またDay84時点では握力測定、QOL評価を併せて行う。血液検査は診療として実施されたものを記録する。さらにDay182、Day365時点において体重、体組成を測定する。
英語
Participants in Group A (SED ONS implementation) will begin taking SED ONS one day prior to the scheduled hospital admission date. SED ONS provides 400 kcal per 100 ml per day. Nutritional counseling will be provided to participants in Group A prior to discharge, and instructions on appropriate post-discharge meals will be explained.Prior to discharge, weight, body composition measurements, and QOL assessments will be conducted. Participants will self-assess their daily food intake by recording the ratio of their actual intake to the standard preoperative meal intake in a self-report diary. Additionally, instructions on how to take SED ONS and record intake in the diary will be provided.
After discharge, weight and body composition measurements will be conducted at outpatient visits on Days 28, 56, and 84. On Day 84, grip strength measurement and QOL assessment will also be performed. Blood tests will be recorded as part of routine clinical care. Weight and body composition measurements will be conducted again on Days 182 and 365.
日本語
B群(対照群)の参加者は、退院前に栄養指導を受け、退院後の適切な食事について説明されます。退院前に体重、体組成測定、およびQOL評価を実施します。参加者は、自己報告日記に術前標準食事摂取量に対する摂取量の比率を記録することで、毎日の食事摂取量を自己評価します。
退院後、外来受診時に28日、56日、84日に体重と体組成測定を実施します。84日目には握力測定とQOL評価も実施します。血液検査は、通常の臨床ケアの一環として記録されます。さらに、体重と体組成測定は、182日目と365日目にも実施されます。
グループBにおいて、84日目時点で体重が術前体重の92%未満の場合、その時点からSED ONSを開始します。1日あたりの摂取量と摂取時間は、グループAと同様とします。
英語
Participants in Group B (control group) will receive nutritional counseling prior to discharge and be instructed on appropriate post-discharge diets. Weight, body composition measurements, and QOL assessments will be conducted prior to discharge. Participants will self-assess their daily food intake by recording the ratio of their intake to the preoperative standard dietary intake in a self-report diary.
After discharge, weight and body composition measurements will be conducted at outpatient visits on days 28, 56, and 84. On day 84, grip strength measurements and QOL assessments will also be conducted. Blood tests will be recorded as part of routine clinical care.Additionally, weight and body composition measurements will be conducted at 182 days and 365 days.
In Group B, if weight is less than 92% of preoperative weight at 84 days, SED ONS will be initiated from that point. The daily intake amount and timing will be the same as in Group A.
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18 | 歳/years-old | 以上/<= |
90 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.胃癌に対して根治手術を行った患者
2.術前のECOG Performance Status:0-2
3.経口摂取可能患者
4.試験食を管理し、摂取記録が記載できる患者
5.本研究の参加について同意をしている患者
英語
1. Patients who underwent curative surgery for gastric cancer
2. Preoperative ECOG Performance Status: 0-2
3. Patients capable of oral intake
4. Patients capable of managing test meals and recording intake
5. Patients who have provided informed consent to participate in this study
日本語
① 乳・ゼラチンアレルギー患者
② 手術前の時点でONSによる栄養補給を必要としていた患者
③ 非治癒切除患者
④ 手術後合併症により28日以上の禁食を要した患者
⑤ 活動性の重複癌患者
⑥ 退院後もインスリン注射の治療が必要な糖尿病患者
⑦ 人工透析中の患者
⑧ そのほか担当医が研究参加に不適切と判断した患者
英語
1.Patients with milk or gelatin allergies
2.Patients who required nutritional supplementation with ONS prior to surgery
3.Patients who underwent non-curative resection
4.Patients who required fasting for 28 days or longer due to postoperative complications
5.Patients with active concurrent cancer
6.Patients with diabetes who require insulin injections even after discharge
7.Patients undergoing hemodialysis
8.Other patients deemed inappropriate for study participation by the attending physician
130
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名 | 畑尾 |
ミドルネーム | |
姓 | 史彦 |
英語
名 | Fumihiko |
ミドルネーム | |
姓 | Hatao |
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地方独立行政法人東京都立病院機構 東京都立多摩総合医療センター
英語
Tokyo Metropolitan Tama Medical Center
日本語
消化器・一般外科
英語
Department of Surgery
183-8524
日本語
東京都府中市武蔵台2-8-29
英語
2-8-29 Musashidai, Fuchu-shi, Tokyo
0423235111
fchobi@gmail.com
日本語
名 | 畑尾 |
ミドルネーム | |
姓 | 史彦 |
英語
名 | Fumihiko |
ミドルネーム | |
姓 | Hatao |
日本語
地方独立行政法人東京都立病院機構 東京都立多摩総合医療センター
英語
Tokyo Metropolitan Tama Medical Center
日本語
消化器・一般外科
英語
Department of Surgery
183-8524
日本語
消化器・一般外科
英語
Department of Surgery
0423235111
fchobi@gmail.com
日本語
地方独立行政法人東京都立病院機構東京都立多摩総合医療センター(臨床研究・教育研修センター臨床研究部)
英語
Tokyo Metropolitan Tama Medical Center
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地方独立行政法人東京都立病院機構東京都立多摩総合医療センター(臨床研究・教育研修センター臨床研究部)
英語
Tokyo Metropolitan Tama Medical Center
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地方自治体/Local Government
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地方独立行政法人東京都立病院機構東京都立小児総合医療センター
英語
Tokyo Metropolitan Children's Medical Center
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東京都府中市武蔵台2-8-29
英語
2-8-29, Musashidai, Fuchu-shi, Tokyo
042-300-5111
sn_erb@tmhp.jp
はい/YES
2024b-149
日本語
地方独立行政法人東京都立病院機構東京都立小児総合医療センター
英語
Tokyo Metropolitan Children's Medical Center
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2025 | 年 | 06 | 月 | 23 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 03 | 月 | 28 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 23 | 日 |
2028 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
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英語
2025 | 年 | 06 | 月 | 23 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 13 | 日 |
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https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000066085
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000066085