UMIN試験ID | UMIN000057752 |
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受付番号 | R000065999 |
科学的試験名 | 食物繊維による呼気中アルコール濃度への影響検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/05/01 |
最終更新日 | 2025/05/01 16:19:43 |
日本語
食物繊維による呼気中アルコール濃度への影響検討
英語
A study on the influence of dietary fiber on breath alcohol concentration
日本語
食物繊維による呼気中アルコール濃度への影響検討
英語
A study on the influence of dietary fiber on breath alcohol concentration
日本語
食物繊維による呼気中アルコール濃度への影響検討
英語
A study on the influence of dietary fiber on breath alcohol concentration
日本語
食物繊維による呼気中アルコール濃度への影響検討
英語
A study on the influence of dietary fiber on breath alcohol concentration
日本/Japan |
日本語
健康な成人
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
飲酒時の被験食品の摂取が、健常者の呼気中アルコール濃度へ及ぼす影響を調べる。
英語
To verify the effect of consumption of the test food while drinking on breath alcohol concentration.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
呼気中アルコール濃度曲線下面積
英語
Area under the breath alcohol concentration curve
日本語
フラッシング反応アンケート
酔いの感覚スコア
英語
A questionnaire on the subjective scores for flush reaction
A questionnaire on the subjective scores for drunkenness symptoms
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
対照食品(1回摂取)
英語
Control food (Single intake)
日本語
被験食品①(1回摂取)
英語
Test food 1 (Single intake)
日本語
被験食品②(1回摂取)
英語
Test food 2 (Single intake)
日本語
被験食品③(1回摂取)
英語
Test food 3 (Single intake)
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
49 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1. 同意取得時の年齢が20代から40代で健常な江崎グリコ株式会社歌島オフィスで勤務する男性社員
2. BMIが18.5 kg/m^2以上25.0 kg/m^2未満の者
3. 食事を通常1日3食、規則正しく摂取している者
4. 試験に伴う飲酒の1日前からの禁酒が可能な者
5. 当試験について説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
1. Healthy men who are 20 years of age to 49 years of age at the time consent is obtained and work at the Utajima office of Ezaki Glico Co., Ltd.
2. Subjects whose BMI is 18.5 kg/m^2 or more and less than 25.0 kg/m^2
3. Subjects who usually eat three meals a day on a regular basis.
4. Subjects who could stop drinking alcohol from one day prior to the test.
5. Subjects who, after receiving a sufficient explanation of the research participation, fully understand it and consent to participate in the research in writing.
日本語
1. 体質的にアルコールを摂取できず、空腹時に25 g程度の純アルコールの摂取が難しい者
2. 試験に伴い飲酒を行った当日、および翌日午前中に、自動車・自転車等の車両の運転、飲酒後に操作が禁止されている機械の操作等の可能性がある者
3. 現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
4. 消化器官、肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
5. 試験食品にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
6. 試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(長期の旅行など)
7. 不整脈のある者
8. 他の食品の摂取や薬剤を使用する試験に参加中の者
9. BMI18.5 kg/m^2未満、もしくは、BMI25.0 kg/m^2以上の者
10. 過度な飲酒の習慣がある者(毎日飲酒、飲酒量が1日平均純アルコール量として40 gを超える者)
11. 悪酔い、二日酔いに影響するサプリメントやドリンク(ウコンなど)を常用している者
英語
1. Subjects who are unable to consume alcohol due to their constitution and have difficulty consuming about 25 g of pure alcohol on an empty stomach.
2. Subjects who may drive a car, bicycle, or operate machinery that is prohibited to be operated after drinking alcohol on the day of or the morning of the following day that they drank alcohol for the clinical test.
3. Subjects currently suffering from any illness and receiving drug treatment.
4. Subjects with a history or current medical history of serious disorders of the digestive organs, liver, kidneys, heart, lungs, blood, etc.
5. Subjects who may develop allergic symptoms to the test food, or those who may develop serious allergic symptoms to other foods or medicines.
6. Subjects who may change their lifestyle during the test period (long trips, etc.)
7. Subjects with arrhythmia.
8. Subjects participating in another clinical trial that involves the consumption of other foods or drugs.
9. Subjects with a BMI of less than 18.5 kg/m^2 or a BMI of 25.0 kg/m^2 or higher
10. Subjects with a habit of excessive drinking (Subjects who drink alcohol every day, and whose average daily alcohol intake exceeds 40 g of pure alcohol).
11. Subjects who regularly use supplements or drinks (such as turmeric) that can affect drunkenness or hangovers
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日本語
名 | 康彰 |
ミドルネーム | |
姓 | 中西 |
英語
名 | Yasuaki |
ミドルネーム | |
姓 | Nakanishi |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
栄養菓子・補食事業部
英語
Nutritious Confectionery Supplement Business Division
555-8502
日本語
大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka, Japan
080-8519-1271
yasuaki.nakanishi@glico.com
日本語
名 | 博守 |
ミドルネーム | |
姓 | 根本 |
英語
名 | Hiromori |
ミドルネーム | |
姓 | Nemoto |
日本語
江崎グリコ株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
栄養菓子・補食事業部
英語
Nutritious Confectionery Supplement Business Division
555-8502
日本語
大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka, Japan
050-1746-2607
hiromori.nemoto@glico.com
日本語
その他
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
Ezaki Glico Co., Ltd.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
グリコグループ研究倫理委員会
英語
The Institutional Review Board of Glico Group
日本語
大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima, Nishi-Yodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka, Japan
06-6477-8352
kazunori.nishi@glico.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
江崎グリコ株式会社(大阪府)
2025 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 07 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065999
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065999