UMIN試験ID | UMIN000057742 |
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受付番号 | R000065982 |
科学的試験名 | 大豆由来植物性代替肉が耐糖能、血中脂質および食欲へ及ぼす影響の解明 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/04/30 |
最終更新日 | 2025/04/30 11:04:48 |
日本語
大豆由来植物性代替肉が耐糖能、血中脂質および食欲へ及ぼす影響の解明
英語
Effects of Soy-Based Plant Meat on Glucose Levels, Blood Lipids, and Appetite
日本語
大豆肉と血糖・脂質・食欲の研究
英語
SoyMeat, Glucose, Blood Lipids, and Appetite Study
日本語
大豆由来植物性代替肉が耐糖能、血中脂質および食欲へ及ぼす影響の解明
英語
Effects of Soy-Based Plant Meat on Glucose Levels, Blood Lipids, and Appetite
日本語
大豆肉と血糖・脂質・食欲の研究
英語
SoyMeat, Glucose, Blood Lipids, and Appetite Study
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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本研究は4週間に亘る大豆肉食の反復摂取が血糖・脂質動態、食欲および消化吸収時間へ及ぼす影響を解明することを目的とする。
英語
The aim of this study is to elucidate the effects of repeated consumption of soy-based meat over a four-week period on glucose and lipid metabolism, appetite regulation, and gastrointestinal transit time.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
摂取前、摂取4週後における体重、血液指標(中性脂肪、HDLコレステロール、LDLコレステロール、総コレステロール、遊離コレステロール、血糖値、インスリン、グリコアルブミン、遊離脂肪酸、AST、ALT、γ-GTP、レプチン、高感度CRP、IL-6)、耐糖能、消化吸収時間、食欲(試験食摂取後0から120分)
英語
Body weight and triglycerides, HDL cholesterol, LDL cholesterol, total cholesterol, free cholesterol, blood glucose, insulin, glycoalbumin, free fatty acids, AST, ALT, gamma GTP, leptin, highsensitivity CRP, and IL6 will be assessed before and after the 4 week intervention. Additional outcomes include glucose tolerance, gastrointestinal transit time, and appetite assessed at 0 to 120 minutes following test meal consumption.
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
大豆肉条件
大豆肉を平日を除く4週間摂取し、摂取前および摂取後4週間におけるアウトカム指標を評価する
英語
Soy-Based Meat Condition:
Participants will consume soy based meat over a 4 week period, excluding weekdays, and outcome measures will be assessed before and after the intervention period.
日本語
赤身肉条件
赤身肉を平日を除く4週間摂取し、摂取前および摂取後4週間におけるアウトカム指標を評価する
英語
Red Meat Condition:
Participants will consume red meat over a four-week period, excluding weekdays, and outcome measures will be assessed before and after the intervention period.
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英語
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
24 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
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BMI 18.5以上25未満
英語
Individuals with a BMI of 18.5 or higher and less than 25.
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代謝に影響を及ぼす可能性のある薬を服用している者または神経性無食欲症を有する者
英語
ndividuals taking medications that may affect metabolism or those with anorexia nervosa.
10
日本語
名 | 絵里 |
ミドルネーム | |
姓 | 田尻 |
英語
名 | Eri |
ミドルネーム | |
姓 | Tajiri |
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熊本県立大学
英語
Prefectural University of Kumamoto
日本語
環境共生学部
英語
Faculty of Environmental and Symbiotic Sciences
8628502
日本語
熊本県熊本市東区月出3丁目1番100号
英語
3-1-100 Tsukide, Higashi-ku, Kumamoto-shi, Kumamoto
0963216691
e-tajiri@pu-kumamoto.ac.jp
日本語
名 | 絵里 |
ミドルネーム | |
姓 | 田尻 |
英語
名 | Eri |
ミドルネーム | |
姓 | Tajiri |
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熊本県立大学
英語
Prefectural University of Kumamoto
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環境共生学部
英語
Faculty of Environmental and Symbiotic Sciences
8628502
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熊本県熊本市東区月出3丁目1番100号
英語
3-1-100 Tsukide, Higashi-ku, Kumamoto-shi, Kumamoto
0963216691
e-tajiri@pu-kumamoto.ac.jp
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熊本県立大学
英語
Prefectural University of Kumamoto
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英語
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科学技術振興機構
英語
Japan Science and Technology Agency
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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英語
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地域・研究連携センター研究支援部門
英語
Center for Community and Research Collaboration, Prefectural University of Kumamoto
日本語
熊本県熊本市東区月出3丁目1番100号
英語
3-1-100 Tsukide, Higashi-ku, Kumamoto City, Kumamoto
096-321-6612
puk-kenkyu@pu-kumamoto.ac.jp
いいえ/NO
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2025 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
一般募集中/Open public recruiting
2025 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 19 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
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英語
2025 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065982
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065982