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UMIN試験ID UMIN000057884
受付番号 R000065958
科学的試験名 試験食品摂取が疲労感に与える効果の検討試験
一般公開日(本登録希望日) 2025/05/16
最終更新日 2025/05/16 09:08:14

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
試験食品摂取が疲労感に与える効果の検討試験


英語
Test to examine the effect of test food intake on fatigue

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
試験食品摂取が疲労感に与える効果の検討試験


英語
Test to examine the effect of test food intake on fatigue

科学的試験名/Scientific Title

日本語
試験食品摂取が疲労感に与える効果の検討試験


英語
Test to examine the effect of test food intake on fatigue

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
試験食品摂取が疲労感に与える効果の検討試験


英語
Test to examine the effect of test food intake on fatigue

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし


英語
No

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
本試験は、被験食品の8週間連続摂取による、疲労感に与える効果について検討することを目的とする。


英語
The purpose of this study is to examine the effect of the consumption of the test food on the feeling of fatigue after 8 consecutive weeks of consumption of the test food.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
疲労感VASアンケート
(摂取前、摂取4週後、摂取8週後)


英語
Fatigue VAS Survey
(Week 0, Week 4, Week 8)

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
*副次評価項目
1) VAS法を用いたアンケート調査(1)
2)チャルダー疲労尺度(Chalder Fatigue Scale)(1)
3) POMS2日本版(全項版)(1)

*安全性評価項目
1)血圧/脈拍測定(2)
2)体重/体脂肪率/BMI(2)
3)医師問診(2)
4)有害事象判定(3)
5)被験者日誌(4)

(1):摂取前、摂取4週後、摂取8週後
(2):摂取前、摂取8週後
(3):摂取8週後
(4):自宅調査開始から試験終了まで毎日記載


英語
* Secondary endpoints
1) Questionnaire survey using VAS method(1)
2) Chalder Fatigue Scale(1)
3) POMS2 Japan version (all terms version)(1)

* Safety Endpoints
1) Blood pressure, pulsation(2)
2) Weight, body fat percentage, BMI(2)
3) Doctor's questions(2)
4) Adverse events(3)
5) Subject's diary(4)

(1):Week 0, Week 4, Week 8
(2):Week 0, Week 8
(3):Week 8
(4):Listed daily from the start of the home survey to the end of the exam


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
被験食品の経口摂取(1日2本、8週間)


英語
Oral intake of the test food (2 bottles in a day; 8 weeks).

介入2/Interventions/Control_2

日本語
プラセボ食品の経口摂取(1日2本、8週間)


英語
Oral intake of the placebo food (2 bottles in a day; 8 weeks).

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

65 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1)試験参加の同意取得時点での年齢が20歳以上65歳未満の健康な男女
2)健康な者で、皮膚疾患を含む慢性身体疾患がない者
3)日常生活において、一過性な疲労感を有する者(仕事、家事、学業などの一過性な疲労感)
4)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
5)指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
6)試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者


英語
1) Men and women between 20 and 64 years of age at the time of obtaining consent to participate in the study.
2) Individuals who are healthy and have no chronic physical disease including skin disease.
3) Individuals with transient fatigue in daily life (transient fatigue from work, housework, schoolwork, etc.)
4) Individuals who have been fully informed of the purpose and content of the study, have the capacity to consent, understand the study well, voluntarily volunteer to participate, and are able to consent to participation in the study in writing.
5) Individuals who can come to the designated venue for this study and be inspected.
6) Individuals judged appropriate for the study by the principal.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1)慢性疾患がある者および何らかの疾患を患い治療を受けている者
2)慢性疲労症候群、精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、脂質異常症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
3)肝、腎、心、肺、血液、消化器管等の重篤な既往歴・現病歴のある者
4)高度の貧血がある者
5)過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬・塗布習慣のある者
6)BMI が30.0 kg/m2以上の者
7)試験食品含有成分にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品にアレルギー症状を起こす恐れのある者
8)現在、ならびに過去3ヶ月以内において、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品、サプリメント類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
9)日常的な飲酒量が純アルコール換算週平均にて、男性40 g/日、女性20 g/日を超える者
10)交代制勤務、夜間勤務等、生活が不規則な者
11)試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(海外出張、長期の旅行など)
12)現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
13)妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性および試験期間中に妊娠する意志のある者
14)本人または家族が健康・機能性食品および化粧品を開発・製造もしくは販売する企業の従事者
15)その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者


英語
1) Individuals with chronic illnesses and individuals undergoing treatment for any illness.
2) Individuals with a history or current history of chronic fatigue syndrome, mental illness, sleep disorders, hypertension, diabetes, dyslipidemia or serious illness.
3) Individuals with a history of serious or current illness in the liver, kidney, heart, lungs, blood, or gastrointestinal tract.
4) Individuals with serious anemia.
5) Individuals with a habit of taking or applying drugs for the purpose of disease treatment in the past month.
6) Individuals whose BMI is over 30 kg/m2.
7) Individuals who may develop allergic symptoms to any ingredient in the tested food, or to any other food or drug.
8) Individuals who are currently, or have been within the past 3 months, habitual consumers of food for specified health uses, functional foods, health foods, supplements, etc., or who plan to consume such foods during the study period.
9) Individuals whose daily alcohol consumption exceeds 40 g/day for men and 20 g/day for women on a weekly average of pure alcohol equivalent.
10) Individuals with irregular lifestyles, such as shift work, night work, etc.
11) Individuals with possible changes of life style during the test period.
12) Individuals who are currently participating in another human clinical trial or who have not yet completed 3 months of participation in another human clinical trial.
13) Individuals who are pregnant, lactating or can become pregnant and intend to become pregnant during the study period.
14) Individuals who work for companies that develop, manufacture or sell health and functional foods and cosmetics for themselves or their family members.
15) Individuals judged inappropriate for the study by the principal.

目標参加者数/Target sample size

72


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
修一
ミドルネーム
青木


英語
Shuichi
ミドルネーム
Aoki

所属組織/Organization

日本語
アサヒ飲料株式会社


英語
ASAHI SOFT DRINKS CO., LTD.

所属部署/Division name

日本語
マーケティング本部


英語
Marketing Division

郵便番号/Zip code

130-8602

住所/Address

日本語
東京都墨田区吾妻橋1-23-1


英語
1-23-1 Azumabashi, Sumida-ku, Tokyo

電話/TEL

0570-005-112

Email/Email

shuichi.aoki@asahiinryo.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
隆麿
ミドルネーム
清水


英語
Ryoma
ミドルネーム
Shimizu

組織名/Organization

日本語
株式会社TESホールディングス


英語
TES Holdings Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
臨床試験管理部


英語
Administrative Department of Clinical Trials

郵便番号/Zip code

110-0015

住所/Address

日本語
東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階


英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN

電話/TEL

+81-3-6801-8480

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

r.shimizu@tes-h.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
TES Holdings Co., Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社TESホールディングス


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
ASAHI SOFT DRINKS CO., LTD.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
アサヒ飲料株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
うえのあさがおクリニック倫理審査委員会


英語
Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee

住所/Address

日本語
110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階


英語
6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN

電話/Tel

+81-3-6240-1162

Email/Email

jimukyoku@tes-h.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 05 16


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 04 22

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2025 04 24

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 06 03

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 08 09

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 05 16

最終更新日/Last modified on

2025 05 16



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