UMIN試験ID | UMIN000057672 |
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受付番号 | R000065899 |
科学的試験名 | レモン果汁や食品摂取順序の食後血糖値への影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/04/21 |
最終更新日 | 2025/04/21 18:28:23 |
日本語
レモン果汁や食品摂取順序の食後血糖値への影響
英語
Effect of lemon juice intake and meal intake order on postprandial blood glucose levels
日本語
レモン果汁や食品摂取順序と食後血糖
英語
Lemon juice, meal intake order and postprandial blood glucose
日本語
レモン果汁や食品摂取順序の食後血糖値への影響
英語
Effect of lemon juice intake and meal intake order on postprandial blood glucose levels
日本語
レモン果汁や食品摂取順序と食後血糖
英語
Lemon juice, meal intake order and postprandial blood glucose
日本/Japan |
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健常人
英語
Healthy volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
レモン果汁の摂取が食後血糖値の上昇抑制に対して有効か、野菜と肉を白飯前に摂取することが食後血糖上昇抑制に有効か評価する。
英語
To evaluate whether consumption of lemon juice is effective in suppressing postprandial blood glucose elevation, and whether consumption of vegetables and meat before consumption of white rice is effective in suppressing postprandial blood glucose elevation.
その他/Others
日本語
生理学的反応
英語
Physiological response
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
皮下グルコース値(空腹時~食後180分、1分毎)
英語
Fasting and postprandial subcutaneous glucose levels (every minute up to 180 minutes after a meal)
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
各対象者が下記3種類の食事を3回の朝食で摂取する。
食事1:白飯150g+レモン水200mL(レモン果汁12g水溶液)
食事2:白飯150g+水200mL
食事3:白飯150g+酢水200mL(米酢15g水溶液)
また、他の3回の朝食において、試験食 a) 白飯 150g、b) 野菜170g+マヨネーズ 12g、c) サラダチキン 45gを下記3回の順序で摂取する。
順序1:a)(5分)→b)(5分)→c)(5分)
順序2:b)(5分)→c)(5分)→a)(5分)
順序3:a)b)c)同時 (15分)
英語
Each subject consumes the following three meals at three different breakfasts:
Meal 1: 150 g white rice with 200 mL lemon water (12 g lemon juice solution)
Meal 2: 150 g white rice with 200 mL water
Meal 3: 150 g white rice with 200 mL vinegar water (15 g rice vinegar solution)
Each subject further consumes the test meal of a) 150 g white rice, b) 170 g vegetables and 12 g mayonnaise, and c) 45 g salad chicken in another three different breakfasts in the following three orders:
Order 1: a) (5 min)-b) (5 min)-c) (5 min)
Order 2: b) (5 min)-c) (5 min)-a) (5 min)
Order 3: a), b), c) at the same time (15 minutes)
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
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新潟県立大学の学生と教員
英語
Students and faculty of the University of Niigata Prefecture
日本語
糖尿病、血糖値に影響する薬剤の服用、妊娠中、易出血性疾患
英語
Diabetes, medications that affect blood glucose levels, pregnancy and bleeding disorders
6
日本語
名 | 直仁 |
ミドルネーム | |
姓 | 田邊 |
英語
名 | Naohito |
ミドルネーム | |
姓 | Tanabe |
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新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
日本語
人間生活学部健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition, Faculty of Human Life Studies
950-8680
日本語
新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471 Ebigase, Higashi-ku, Niigata City, Niigata Prefecture, Japan
025-368-8240
tanabe@unii.ac.jp
日本語
名 | 直仁 |
ミドルネーム | |
姓 | 田邊 |
英語
名 | Naohito |
ミドルネーム | |
姓 | Tanabe |
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新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
日本語
人間生活学部健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition, Faculty of Human Life Studies
950-8680
日本語
新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471 Ebigase, Higashi-ku, Niigata City, Niigata Prefecture, Japan
025-368-8240
tanabe@unii.ac.jp
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新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
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人間生活学部健康栄養学科
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田邊 直仁
英語
Naohito Tanabe
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自己調達
英語
Self-funding
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自己調達/Self funding
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英語
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新潟県立大学倫理委員会
英語
Ethics Committee, University of Niigata Prefecture
日本語
新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471 Ebigase, Higashi-ku, Niigata City, Niigata Prefecture, Japan
025-270-1300
unp@unii.ac.jp
いいえ/NO
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2025 | 年 | 04 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
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限定募集中/Enrolling by invitation
2025 | 年 | 03 | 月 | 25 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 25 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 21 | 日 |
2025 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 04 | 月 | 21 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065899
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065899