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UMIN試験ID UMIN000057623
受付番号 R000065833
科学的試験名 米飯負荷後血糖におけるアカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響
一般公開日(本登録希望日) 2025/04/18
最終更新日 2025/04/15 18:38:14

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
米飯負荷後血糖におけるアカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響


英語
The effects of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on salivary amylase activity after starch loading

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
アカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響


英語
The effects of acarbose on salivary amylase activity after starch loading

科学的試験名/Scientific Title

日本語
米飯負荷後血糖におけるアカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響


英語
The effects of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on salivary amylase activity after starch loading

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
アカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響


英語
The effects of acarbose on salivary amylase activity after starch loading

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
糖代謝異常,糖尿病


英語
Glucose metabolism disorder, Diabetes

疾患区分1/Classification by specialty

内科学一般/Medicine in general 消化器内科学(消化管)/Gastroenterology
消化器内科学(肝・胆・膵)/Hepato-biliary-pancreatic medicine 内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism
成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
α-アミラーゼ阻害薬(アカルボース)による唾液アミラーゼの阻害が糖代謝におよぼす影響を明らかにすることを目的とする.


英語
The purpose is to investigate the effects of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on glucose metabolism after starch loading.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
アカルボースの唾液アミラーゼ活性阻害作用による米飯摂取後2時間の血糖値変化について解析を行う.


英語
Analyze the effect of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on salivary amylase activity and glucose metabolism 2hr after starch loading.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

3

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

医薬品/Medicine

介入1/Interventions/Control_1

日本語
カプセルに封入したオリゴ糖顆粒50mg(プラセボ)を直接口腔内で唾液と反応させ,速やかに米飯150gを負荷し,負荷前後の血糖,唾液アミラーゼ活性,血清アミラーゼアイソザイムを測定する.


英語
50 mg of oligosaccharide granules (placebo) enclosed in a capsule are reacted directly with saliva in their oral cavity, and 150 g of cooked rice is immediately ingested. Subsequently, blood glucose, salivary amylase activity, and serum amylase isoenzymes are measured before and after the rice loading.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
カプセルに封入したアカルボース50mgを直接口腔内で唾液と反応させ,速やかに米飯150gを摂取し,介入1と同様の測定を行う.


英語
50 mg of acarbose encapsulated in a capsule is reacted with saliva directly in their oral cavity, and 150 g of cooked rice is immediately ingested. Subsequently, the same measurements as in Intervention 1 are performed.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
カプセルに封入したアカルボース50mgを口腔内に留まらないように十分量(約100mL)の水で飲み込み,その後,米飯150gを摂取し,介入1と同様の測定を行う.


英語
Participants swallow a 50 mg capsule of acarbose with enough water (approximately 100 mL) so that no part of the capsule remained in their oral cavity. Subsequently, 150 g of cooked rice is ingested, and the same measurements as in Intervention 1 are performed.

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

29 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

女/Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
研究期間中、本学に在籍し、1)2)の両項目を満たす者を研究参加者とする。
1) 以下の条件をすべて満たす者。
① 20~29歳の女性
② BMIが30kg/m^2未満
③ 過去1年間に耐糖能異常無し
④ 特別な食習慣(偏った菜食主義など)および過度な運動習慣が無い
⑤ 喫煙習慣および過度の飲酒習慣が無い
⑥ 常習的な便秘・下痢等無し
⑦ 閉塞性の腸疾患の既往無し
⑧ 米飯を摂取可能
⑨ 自己血糖測定、唾液採取を受けることが可能
⑩ シェーグレン症候群や唾液量に影響のある薬の服用していない者
⑪ 血液型を聞かれても支障がない

2) 本研究の説明を受けて内容を理解でき、研究参加への同意を示した者


英語
Participants will be enrolled in the Japan Women's University during the study period and will fulfill both criteria 1) and 2).
1) Those who fulfill all the following conditions.
1. Women aged 20-29 years old
2. BMI less than 30kg/m^2
3. No impaired glucose tolerance in the past year
4. No special eating habits (unbalanced vegetarianism, etc.) or excessive exercise habits
5. No smoking habits or excessive drinking habits
6. No chronic constipation and diarrhea
7. No history of obstructive intestinal disease
8. Able to consume cooked rice
9. Able to self-measure blood glucose and undergo saliva sampling
10. Not taking medications for Sjogren's syndrome or that affect salivation *
11. No problem with being asked about their blood type
2) Those who can understand the contents of this study after receiving an explanation of the study and have given their consent to participate in the study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
選択基準項目1)①-⑪あるいは項目2)を満さない者は研究参加から除外する。その他、研究責任者および実施者が不適当と判断した者も除外する(中等症もしくは重症の基礎疾患があった場合など)。


英語
Those who do not fulfill the inclusion criteria 1)1-11 or 2) will be excluded. Additionally, those who are inappropriate by the study director and researchers will also be excluded (such as those with moderate to severe underlying diseases).

目標参加者数/Target sample size

15


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
中島


英語
Kei
ミドルネーム
Nakajima

所属組織/Organization

日本語
日本女子大学


英語
Japan Women's University

所属部署/Division name

日本語
食科学部栄養学科


英語
Dept. of Nutritional Science, Faculty of Food and Nutritional Sciences

郵便番号/Zip code

112-8681

住所/Address

日本語
東京都文京区目白台2-8-1


英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku

電話/TEL

03-5981-3427

Email/Email

nakajimak@fc.jwu.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
愛莉
ミドルネーム
関根


英語
Airi
ミドルネーム
Sekine

組織名/Organization

日本語
日本女子大学


英語
Japan Women's University

部署名/Division name

日本語
食科学部栄養学科


英語
Dept. of Nutritional Science, Faculty of Food and Nutritional Sciences

郵便番号/Zip code

112-8681

住所/Address

日本語
東京都文京区目白台2-8-1


英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku

電話/TEL

03-5981-3427

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

nakajimak@fc.jwu.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
日本女子大学


英語
Japan Women's University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語
食科学部栄養学科


個人名/Personal name

日本語
中島 啓


英語
Kei Nakajima


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
Self-funding

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
日本女子大学 人を対象とした実験研究に関する倫理審査委員会


英語
Ethical committee for experimental research involving human subjects, Japan Women's University

住所/Address

日本語
東京都文京区目白台2-8-1


英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku

電話/Tel

03-5981-3775

Email/Email

n-shien@atlas.jwu.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 04 18


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 04 18

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2025 03 27

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 04 30

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 09 30

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 04 15

最終更新日/Last modified on

2025 04 15



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