UMIN試験ID | UMIN000057623 |
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受付番号 | R000065833 |
科学的試験名 | 米飯負荷後血糖におけるアカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/04/18 |
最終更新日 | 2025/04/15 18:38:14 |
日本語
米飯負荷後血糖におけるアカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響
英語
The effects of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on salivary amylase activity after starch loading
日本語
アカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響
英語
The effects of acarbose on salivary amylase activity after starch loading
日本語
米飯負荷後血糖におけるアカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響
英語
The effects of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on salivary amylase activity after starch loading
日本語
アカルボースによる唾液アミラーゼ阻害の影響
英語
The effects of acarbose on salivary amylase activity after starch loading
日本/Japan |
日本語
糖代謝異常,糖尿病
英語
Glucose metabolism disorder, Diabetes
内科学一般/Medicine in general | 消化器内科学(消化管)/Gastroenterology |
消化器内科学(肝・胆・膵)/Hepato-biliary-pancreatic medicine | 内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
α-アミラーゼ阻害薬(アカルボース)による唾液アミラーゼの阻害が糖代謝におよぼす影響を明らかにすることを目的とする.
英語
The purpose is to investigate the effects of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on glucose metabolism after starch loading.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
アカルボースの唾液アミラーゼ活性阻害作用による米飯摂取後2時間の血糖値変化について解析を行う.
英語
Analyze the effect of alpha-amylase inhibitor (acarbose) on salivary amylase activity and glucose metabolism 2hr after starch loading.
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
医薬品/Medicine |
日本語
カプセルに封入したオリゴ糖顆粒50mg(プラセボ)を直接口腔内で唾液と反応させ,速やかに米飯150gを負荷し,負荷前後の血糖,唾液アミラーゼ活性,血清アミラーゼアイソザイムを測定する.
英語
50 mg of oligosaccharide granules (placebo) enclosed in a capsule are reacted directly with saliva in their oral cavity, and 150 g of cooked rice is immediately ingested. Subsequently, blood glucose, salivary amylase activity, and serum amylase isoenzymes are measured before and after the rice loading.
日本語
カプセルに封入したアカルボース50mgを直接口腔内で唾液と反応させ,速やかに米飯150gを摂取し,介入1と同様の測定を行う.
英語
50 mg of acarbose encapsulated in a capsule is reacted with saliva directly in their oral cavity, and 150 g of cooked rice is immediately ingested. Subsequently, the same measurements as in Intervention 1 are performed.
日本語
カプセルに封入したアカルボース50mgを口腔内に留まらないように十分量(約100mL)の水で飲み込み,その後,米飯150gを摂取し,介入1と同様の測定を行う.
英語
Participants swallow a 50 mg capsule of acarbose with enough water (approximately 100 mL) so that no part of the capsule remained in their oral cavity. Subsequently, 150 g of cooked rice is ingested, and the same measurements as in Intervention 1 are performed.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
29 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
研究期間中、本学に在籍し、1)2)の両項目を満たす者を研究参加者とする。
1) 以下の条件をすべて満たす者。
① 20~29歳の女性
② BMIが30kg/m^2未満
③ 過去1年間に耐糖能異常無し
④ 特別な食習慣(偏った菜食主義など)および過度な運動習慣が無い
⑤ 喫煙習慣および過度の飲酒習慣が無い
⑥ 常習的な便秘・下痢等無し
⑦ 閉塞性の腸疾患の既往無し
⑧ 米飯を摂取可能
⑨ 自己血糖測定、唾液採取を受けることが可能
⑩ シェーグレン症候群や唾液量に影響のある薬の服用していない者
⑪ 血液型を聞かれても支障がない
2) 本研究の説明を受けて内容を理解でき、研究参加への同意を示した者
英語
Participants will be enrolled in the Japan Women's University during the study period and will fulfill both criteria 1) and 2).
1) Those who fulfill all the following conditions.
1. Women aged 20-29 years old
2. BMI less than 30kg/m^2
3. No impaired glucose tolerance in the past year
4. No special eating habits (unbalanced vegetarianism, etc.) or excessive exercise habits
5. No smoking habits or excessive drinking habits
6. No chronic constipation and diarrhea
7. No history of obstructive intestinal disease
8. Able to consume cooked rice
9. Able to self-measure blood glucose and undergo saliva sampling
10. Not taking medications for Sjogren's syndrome or that affect salivation *
11. No problem with being asked about their blood type
2) Those who can understand the contents of this study after receiving an explanation of the study and have given their consent to participate in the study.
日本語
選択基準項目1)①-⑪あるいは項目2)を満さない者は研究参加から除外する。その他、研究責任者および実施者が不適当と判断した者も除外する(中等症もしくは重症の基礎疾患があった場合など)。
英語
Those who do not fulfill the inclusion criteria 1)1-11 or 2) will be excluded. Additionally, those who are inappropriate by the study director and researchers will also be excluded (such as those with moderate to severe underlying diseases).
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日本語
名 | 啓 |
ミドルネーム | |
姓 | 中島 |
英語
名 | Kei |
ミドルネーム | |
姓 | Nakajima |
日本語
日本女子大学
英語
Japan Women's University
日本語
食科学部栄養学科
英語
Dept. of Nutritional Science, Faculty of Food and Nutritional Sciences
112-8681
日本語
東京都文京区目白台2-8-1
英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku
03-5981-3427
nakajimak@fc.jwu.ac.jp
日本語
名 | 愛莉 |
ミドルネーム | |
姓 | 関根 |
英語
名 | Airi |
ミドルネーム | |
姓 | Sekine |
日本語
日本女子大学
英語
Japan Women's University
日本語
食科学部栄養学科
英語
Dept. of Nutritional Science, Faculty of Food and Nutritional Sciences
112-8681
日本語
東京都文京区目白台2-8-1
英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku
03-5981-3427
nakajimak@fc.jwu.ac.jp
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日本女子大学
英語
Japan Women's University
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食科学部栄養学科
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中島 啓
英語
Kei Nakajima
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自己調達
英語
Self-funding
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
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英語
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英語
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日本女子大学 人を対象とした実験研究に関する倫理審査委員会
英語
Ethical committee for experimental research involving human subjects, Japan Women's University
日本語
東京都文京区目白台2-8-1
英語
2-8-1, Mejirodai, Bunkyo-ku
03-5981-3775
n-shien@atlas.jwu.ac.jp
いいえ/NO
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英語
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英語
2025 | 年 | 04 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 04 | 月 | 18 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 27 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065833
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065833