UMIN試験ID | UMIN000057448 |
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受付番号 | R000065641 |
科学的試験名 | 食品の摂取による深部温度の低下が各種健康指標に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/03/30 |
最終更新日 | 2025/03/30 10:57:32 |
日本語
食品摂取がその後の深部体温に及ぼす影響
英語
The effect of food intake on subsequent core temperature
日本語
食品摂取が体温に及ぼす影響
英語
The effect of food intake on body temperature
日本語
食品の摂取による深部温度の低下が各種健康指標に及ぼす影響
英語
Effects of food intake-induced lowering of core temperature on various health-related parameters
日本語
食品摂取が深部体温に及ぼす影響
英語
The effect of food intake on core temperature
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常者な若年男性を対象に、食品が暑熱環境下における運動時の体温に及ぼす影響を検討する。
英語
To examine the effect of food intake on body temperature during exercise in a hot environment in healthy young men
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
深部体温
英語
Core temperature
日本語
皮膚温度、エネルギー代謝、主観的労度、炎症マーカー、心拍、温冷感、体内水分状態、主観的食欲
英語
Skin temperature, energy metabolism, ratings of perceived exertion, inflammatory markers, heart rate, thermal sensation, hydration status, subjective appetite
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
規定の試験食品1を暑熱環境下にて摂取する。暑熱環境下にて暑熱環境下にて30分の座位安静後、最大酸素摂取量の75%の強度でサイクリング運動を暑熱環境下にて行う。運動終了後は通常環境下にて30分の座位安静とする。主要及び副次アウトカム評価項目について、経時的に評価する。
英語
Participants consume the test foods 1 in a hot environment. After 30 minutes of sitting rest, in a hot environment, participants perform cycling exercise for 30 minutes at 75% of their maximal oxygen uptake in a hot environment. Participants rest for 30 minutes in a seated position in a normal environment. The primary and secondary outcomes are evaluated over the experimental period.
日本語
規定の試験食品2を暑熱環境下にて摂取する。暑熱環境下にて30分の座位安静後、最大酸素摂取量の75%の強度でサイクリング運動を暑熱環境下にて行う。運動終了後は通常環境下にて30分の座位安静とする。主要及び副次アウトカム評価項目について、経時的に評価する。
英語
Participants consume the test foods 2 in a hot environment. After 30 minutes of sitting rest in a hot environment, participants perform cycling exercise for 30 minutes at 75% of their maximal oxygen uptake in a hot environment. Participants rest for 30 minutes in a seated position in a normal environment. The primary and secondary outcomes are evaluated over the experimental period.
日本語
規定の試験食品3を暑熱環境下にて摂取する。暑熱環境下にて30分の座位安静後、最大酸素摂取量の75%の強度でサイクリング運動を暑熱環境下にて行う。運動終了後は通常環境下にて30分の座位安静とする。主要及び副次アウトカム評価項目について、経時的に評価する。
英語
Participants consume the test foods 3 in a hot environment. After 30 minutes of sitting rest in a hot environment, participants perform cycling exercise for 30 minutes at 75% of their maximal oxygen uptake in a hot environment. Participants rest for 30 minutes in a seated position in a normal environment. The primary and secondary outcomes are evaluated over the experimental period.
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
29 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
①年齢が18から29歳であること
②男性であること
③慢性疾患者でないこと
④服薬(サプリメントも含む)がないこと
⑤禁煙者であること
⑥過去3ヶ月以内に減量を行っていない者および研究期間内で減量を行わない者
⑦研究期間内に他の研究の対象者となっていないこと
⑧運動習慣のある者(週2回以上1回につき30分以上の運動を実施している者)
⑨実験にて摂取する食品にアレルギーがない者
英語
1. Participants who are aged 18-29 years old
2. Participants who are males
3. Participants who have not chronic diseases
4. Participants who are not having medication (including supplements)
5. Participants who are non-smoker
6. Participants who have not reduced weight in the past 3 months or who will not intend to lose weight within the examination period
7. Participants who are not participating another study
8. Participants who have exercise habit (at least twice a week for 30 min per bout)
9. Participants who have not allergy for the provided test foods
日本語
①年齢が18~29歳でないこと。
②女性であること
③慢性疾患者であること
④服薬(サプリメントも含む)があること。
⑤喫煙者であること
⑥過去3ヶ月以内に減量を行った者および研究期間内で減量を行おうと予定している者
⑦研究期間内に他の研究の対象者となる予定のある者および既に他の研究の対象者となっている者
⑧運動習慣のない者(週2回以上1回につき30分以上の運動を実施していない者)
⑨実験にて摂取する食品にアレルギーがある者
英語
1. Participants who are not aged 18-29 years old
2. Participants who are females
3. Participants who have chronic diseases
4. Participants who are having medication (including supplements)
5. Participants who are smoker
6. Participants who have reduced weight in the past 3 months or who will intend to lose weight within the examination period
7. Participants who are participating another study
8. Participants who have no exercise habit (at least twice a week for 30 min per bout)
9. Participants who have allergy for the provided test foods
15
日本語
名 | 政司 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮下 |
英語
名 | Masashi |
ミドルネーム | |
姓 | Miyashita |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
スポーツ科学学術院
英語
Faculty of Sport Sciences
359-1192
日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15
英語
2-579-15 Mikajima,Tokorozawa, Saitama
04-2947-6774
m.miyashita@waseda.jp
日本語
名 | 政司 |
ミドルネーム | |
姓 | 宮下 |
英語
名 | Masashi |
ミドルネーム | |
姓 | Miyashita |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
スポーツ科学学術院
英語
Faculty of Sport Sciences
359-1192
日本語
埼玉県所沢市三ヶ島2-579-15
英語
2-579-15 Mikajima,Tokorozawa, Saitama
04-2947-6774
m.miyashita@waseda.jp
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Lotte Co., Ltd.
日本語
株式会社ロッテ
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
東京都新宿区戸塚町1-104/
英語
1-104 Totsuka-cho, shinjuku-ku, Tokyo
03-5272-1639
rinri@list.waseda.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 07 | 日 |
2026 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065641
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065641