UMIN試験ID | UMIN000057408 |
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受付番号 | R000065595 |
科学的試験名 | AI搭載摂食支援サイトを用いた胃癌術後のQuality of Lifeに関するランダム化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/03/26 |
最終更新日 | 2025/03/26 15:38:05 |
日本語
AI搭載摂食支援サイトを用いた胃癌術後のQuality of Lifeに関するランダム化比較試験
英語
A Multicenter Randomized Open-Label Study evaluating AI-powered applications for dietary intake in gastric cancer patients who receive curative treatment
日本語
AI搭載摂食支援サイトを用いた胃癌術後のQuality of Lifeに関するランダム化比較試験
英語
A Multicenter Randomized Open-Label Study evaluating AI-powered applications for dietary intake in gastric cancer patients who receive curative treatment
日本語
AI搭載摂食支援サイトを用いた胃癌術後のQuality of Lifeに関するランダム化比較試験
英語
A Multicenter Randomized Open-Label Study evaluating AI-powered applications for dietary intake in gastric cancer patients who receive curative treatment
日本語
AI搭載摂食支援サイトを用いた胃癌術後のQuality of Lifeに関するランダム化比較試験
英語
A Multicenter Randomized Open-Label Study evaluating AI-powered applications for dietary intake in gastric cancer patients who receive curative treatment
日本/Japan |
日本語
胃癌
英語
Gastric Cancer
外科学一般/Surgery in general | 消化器外科(消化管)/Gastrointestinal surgery |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
日本語
本研究の目的は,胃癌根治切除後の患者に対して,AI搭載摂食支援サイト(ReTabell,以下,本サイト)を導入し,患者自身による日々の食欲・味覚・嗜好等の摂食行動変化に対応する食事検索の仕組みが,胃癌術後2か月後の患者のQOLスコアを改善させるかを,ランダム比較研究で検証することである.
英語
This randomized controlled trial evaluates AI-powered applications for dietary intake and confirmed usefulness and improve the dietary intake and QOL after gastrectomy.
安全性/Safety
日本語
英語
探索的/Exploratory
日本語
術後1か月から術後2か月のMOS 36-Item Short-Form Health Surveyの3コンポーネントサマリースコアのうち精神的側面の変化
英語
The primary endpoint was changes QOL score using Short Form-36 Health Survey (SF-36) during 4 weeks after registration.
日本語
・ 主要評価項目以外の,術後1か月から術後2か月のMOS 36-Item Short-Form Health Surveyの各項目の変化
下位尺度の各項目(身体機能,日常役割機能[身体],体の痛み,全体的健康感,活力,社会生活機能,日常役割機能[精神],心の健康),3コンポーネント各サマリースコア(身体的側面,役割社会的側面),2コンポーネントサマリースコア(身体的側面,精神的側面)
・ 術後2か月の術後1か月からの体重変化
・ 術後2か月の術後1か月からの血液検査での炎症栄養指標の変化
・ 術後2か月の術後1か月からの食事摂取頻度調査票(FFQW82)を用いた食事摂取量の変化
英語
The secondary endpoints were changes of oral dietary intake, body composition changes, and laboratory data during 4 weeks after registration.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
治療・ケア/Treatment
医薬品/Medicine |
日本語
ReRabellを用いた術後食事検索サポート
英語
AI-powered applications support
日本語
ReRabellを用いない通常の術後食事検索サポート
英語
no AI-powered applications support
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
90 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 年齢18歳以上
2. 胃癌に対して根治切除を施行した症例
3. 退院後に自宅で調理可能環境かつ経口摂取ができる症例
4. インターネット環境に接続でき, かつ本サイトを利用可能なデバイスを本人が所有していること
5. 試験参加について患者本人から文書で同意が得られている症例
英語
1. age 18 years and over
2. patients who have undergone radical resection for gastric cancer
3. patients who can cook at home and take food orally after being discharged from hospital.
4. the patient must be able to access the internet environment and own a device that can use this website.
5. the patient's written consent to participate in the study has been obtained.
日本語
1. インターネット環境に接続できない方,または本サイトを利用可能なデバイスを有していない症例
2. 認知機能および身体機能の低下や障害により本サイトを使用できない症例
3. 自宅での調理環境がないまたは経口摂取ができない症例
4. ReTabellをすでに登録時に使用している症例もしくは利用規約および同意書への同意を撤回された症例
5. 研究責任者または分担者が研究への組み入れを不適切と判断した症例
英語
1.Patient who do not have access to the Internet environment or do not have a device capable of using the Site.
2.Patients who are unable to use the Site due to cognitive or physical impairment or disability.
3.Patients who do not have access to a cooking environment at home or who are unable to take food orally.
4.Patients who are already using ReTabell at the time of registration or have withdrawn their consent to the Terms of Use and Agreement.
5.Patients deemed inappropriate for inclusion in the study by the principal investigator or co-principal investigator.
76
日本語
名 | 青山 |
ミドルネーム | |
姓 | 徹 |
英語
名 | Aoyama |
ミドルネーム | |
姓 | Toru |
日本語
横浜市立大学
英語
Yokohama City University
日本語
医学部外科治療学
英語
Department of Surgery
2360004
日本語
横浜市金沢区福浦3-9
英語
3-9 Fukuura Kanazawa0ku Yokohama
0457872800
t-aoyama@lilac.plala.or.jp
日本語
名 | 橋本 |
ミドルネーム | |
姓 | 至 |
英語
名 | Hashimoto |
ミドルネーム | |
姓 | Itaru |
日本語
横浜市立大学
英語
Yokohama City University
日本語
医学部外科治療学
英語
Department of Surgery
236-0004
日本語
横浜市金沢区福浦3-9
英語
3-9 Fukuura Kanazawa0ku Yokohama
0457972800
itarum1n1@hotmail.com
日本語
その他
英語
Yokohama City University
日本語
横浜市立大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc.
Daiichi Sankyo Company, Limited
日本語
味の素株式会社、第一三共株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
横浜市立大学
英語
Yokohama City University
日本語
横浜市金沢区福浦3-9
英語
3-9 Fukuura kanazawa-ku Yokohama
0457872800
rinri@yokohama-cu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 26 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 03 | 月 | 06 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2026 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 26 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065595
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065595