UMIN試験ID | UMIN000057380 |
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受付番号 | R000065569 |
科学的試験名 | 成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖介入による口腔環境に関する試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/03/24 |
最終更新日 | 2025/03/24 17:20:07 |
日本語
成人男女を対象とした研究食品成分介入による口腔環境に関する試験
英語
Study on the intervention of research food components on the oral environment in adult male and female subjects
日本語
成人男女を対象とした研究食品成分介入による口腔環境に関する試験
英語
Study on the intervention of research food components on the oral environment in adult male and female subjects
日本語
成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖介入による口腔環境に関する試験
英語
Study on the intervention of agarooligosaccharides on the oral environment in adult male and female subjects
日本語
成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖介入による口腔環境に関する試験
英語
Study on the intervention of agarooligosaccharides on the oral environment in adult male and female subjects
日本/Japan |
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健常な成人
英語
Healthy adult
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
研究食品成分(アガロオリゴ糖またはエリスリトール併用)を配合した洗口液の口腔内環境への影響をプラセボ洗口液と比較して評価する。
英語
To evaluate the effects on the oral environment of mouthrinse containing research food component (agarooligosaccharides or combination with erythritol) as compared to the placebo mouthrinse.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
研究食品成分介入時とプラセボ介入時の、口腔内の細菌の変化および変化量
英語
Changes in microbiota composition and diversity in the oral cavity between research-food-component-containing-mouthrinse intervention and placebo
日本語
研究食品成分介入時とプラセボ介入時の、各種アンケート項目についての変化および変化量
英語
Change in questionnaires responses between research-component-containing-mouthrinse intervention and placebo
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
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予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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対象品で洗口する。
英語
Mouth-rinsing using research-food-component-non-containing-mouthrinse.
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被験品で洗口する。
英語
Mouth-rinsing using research-food-component-cointaining-mouthrinse.
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被験品で洗口する。
英語
Mouth-rinsing using research-food-component-cointaining-mouthrinse.
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被験品で洗口する。
英語
Mouth-rinsing using research-food-component-cointaining-mouthrinse.
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 年齢18歳以上70歳未満の男女
(2) 口腔内や歯、歯茎に係る疾病に罹患しておらず(歯槽膿漏や歯周病とは診断されない)、口腔内が気になるが直ちに治療の必要はないと判断された方
(3) 試験の目的、および内容について十分に理解した上で、自らの意思により研究への参加に同意する方
英語
(1) Individuals aged 18 to under 70.
(2) Individuals who do not have any oral, dental, or gum diseases (not diagnosed with periodontitis or periodontal disease) and are concerned about their oral condition but do not require immediate treatment.
(3) Individuals who fully understand the purpose and content of the study and voluntarily consent to participate in the research.
日本語
(1) 歯槽膿漏や歯周病を始めとする口腔内の疾患と診断された方、実施日に歯科治療を予定している方。
(2) アガロ(寒天)オリゴ糖などのオリゴ糖を含む製品を常用(週3日以上)している方および事前検査前の3ヶ月以内に常用していた方
(3) 悪性腫瘍の診断を受けている方、脳神経、心臓病、腎臓病、糖尿病、甲状腺機能障害を治療中の方、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴のある方。ただし、高血圧治療など、実施責任者が本研究の評価に影響がないと判断した疾患は除きます。
(4) アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキー180 mL程度のいずれかに該当する場合)
(5) 研究製品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
(6) 生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断された方
(7) 本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
(8) その他、実施責任者が被験者として不適当と判断した方
英語
(1) Individuals diagnosed with oral diseases including periodontitis and other periodontal diseases, and those who are scheduled for dental treatment on the day of implementation.
(2) Individuals who regularly consume (three or more times a week) products containing oligosaccharides such as agarooligosaccharides, or have done so within the three months prior to the pre-test.
(3) Individuals diagnosed with malignancies, or those undergoing treatment for neurological disorders, heart disease, kidney disease, diabetes, thyroid dysfunction, or those with a history of severe liver diseases. However, diseases deemed by the principal investigator to have no impact on this study's evaluation, such as treatment for hypertension, are excluded.
(4) Individuals who consume large amounts of alcohol (equivalent to 60 g of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 go [about 540 mL] of sake, or 180 mL of whiskey).
(5) Individuals who are at risk of developing allergies related to the study products.
(6) Individuals judged to be unsuitable as subjects based on responses to the lifestyle questionnaire.
(7) Individuals who participated in another clinical study within one month prior to obtaining consent for this study, or those planning to participate in another clinical study after obtaining consent.
(8) Other individuals deemed unsuitable as subjects by the principal investigator.
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日本語
名 | 克宏 |
ミドルネーム | |
姓 | 柴 |
英語
名 | Katsuhiro |
ミドルネーム | |
姓 | Shiba |
日本語
伊那食品工業株式会社
英語
Ina Food Industry Co., Ltd.
日本語
開発本部
英語
Development Division
399-4498
日本語
長野県伊那市西春近5074
英語
5074 Nishiharuchika, Ina, Nagano, Japan
0265-78-1121
kshiba@kantenpp.co.jp
日本語
名 | 幸司 |
ミドルネーム | |
姓 | 唐澤 |
英語
名 | Koji |
ミドルネーム | |
姓 | Karasawa |
日本語
伊那食品工業株式会社
英語
Ina Food Industry Co., Ltd.
日本語
開発本部 研究開発部
英語
Research and Development Department, Development Division
399-4498
日本語
長野県伊那市西春近5074
英語
5074 Nishiharuchika, Ina, Nagano, Japan
0265781121
k-kouji@kantenpp.co.jp
日本語
その他
英語
Ina Food Industry Co., Ltd.
日本語
伊那食品工業株式会社
日本語
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英語
日本語
自己調達
英語
Self-funding
日本語
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
藤田医科大学
英語
Fujita Health University
日本語
英語
日本語
倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board
日本語
東京都練馬区三原台1‐14‐26‐204
英語
1-14-26-204 Mihara-dai, Nerima-ku, Tokyo, Japan
080-7345-7947
info@okutoeru.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
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日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2024 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
2024 | 年 | 11 | 月 | 23 | 日 |
2025 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065569
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065569