UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000057380
受付番号 R000065569
科学的試験名 成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖介入による口腔環境に関する試験
一般公開日(本登録希望日) 2025/03/24
最終更新日 2025/03/24 17:20:07

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
成人男女を対象とした研究食品成分介入による口腔環境に関する試験


英語
Study on the intervention of research food components on the oral environment in adult male and female subjects

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
成人男女を対象とした研究食品成分介入による口腔環境に関する試験


英語
Study on the intervention of research food components on the oral environment in adult male and female subjects

科学的試験名/Scientific Title

日本語
成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖介入による口腔環境に関する試験


英語
Study on the intervention of agarooligosaccharides on the oral environment in adult male and female subjects

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖介入による口腔環境に関する試験


英語
Study on the intervention of agarooligosaccharides on the oral environment in adult male and female subjects

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常な成人


英語
Healthy adult

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
研究食品成分(アガロオリゴ糖またはエリスリトール併用)を配合した洗口液の口腔内環境への影響をプラセボ洗口液と比較して評価する。


英語
To evaluate the effects on the oral environment of mouthrinse containing research food component (agarooligosaccharides or combination with erythritol) as compared to the placebo mouthrinse.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
研究食品成分介入時とプラセボ介入時の、口腔内の細菌の変化および変化量


英語
Changes in microbiota composition and diversity in the oral cavity between research-food-component-containing-mouthrinse intervention and placebo

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
研究食品成分介入時とプラセボ介入時の、各種アンケート項目についての変化および変化量


英語
Change in questionnaires responses between research-component-containing-mouthrinse intervention and placebo


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

二重盲検/Double blind -all involved are blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

4

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
対象品で洗口する。


英語
Mouth-rinsing using research-food-component-non-containing-mouthrinse.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
被験品で洗口する。


英語
Mouth-rinsing using research-food-component-cointaining-mouthrinse.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
被験品で洗口する。


英語
Mouth-rinsing using research-food-component-cointaining-mouthrinse.

介入4/Interventions/Control_4

日本語
被験品で洗口する。


英語
Mouth-rinsing using research-food-component-cointaining-mouthrinse.

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

18 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

70 歳/years-old 未満/>

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
(1) 年齢18歳以上70歳未満の男女
(2) 口腔内や歯、歯茎に係る疾病に罹患しておらず(歯槽膿漏や歯周病とは診断されない)、口腔内が気になるが直ちに治療の必要はないと判断された方
(3) 試験の目的、および内容について十分に理解した上で、自らの意思により研究への参加に同意する方


英語
(1) Individuals aged 18 to under 70.
(2) Individuals who do not have any oral, dental, or gum diseases (not diagnosed with periodontitis or periodontal disease) and are concerned about their oral condition but do not require immediate treatment.
(3) Individuals who fully understand the purpose and content of the study and voluntarily consent to participate in the research.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
(1) 歯槽膿漏や歯周病を始めとする口腔内の疾患と診断された方、実施日に歯科治療を予定している方。
(2) アガロ(寒天)オリゴ糖などのオリゴ糖を含む製品を常用(週3日以上)している方および事前検査前の3ヶ月以内に常用していた方
(3) 悪性腫瘍の診断を受けている方、脳神経、心臓病、腎臓病、糖尿病、甲状腺機能障害を治療中の方、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴のある方。ただし、高血圧治療など、実施責任者が本研究の評価に影響がないと判断した疾患は除きます。
(4) アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキー180 mL程度のいずれかに該当する場合)
(5) 研究製品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
(6) 生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断された方
(7) 本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
(8) その他、実施責任者が被験者として不適当と判断した方


英語
(1) Individuals diagnosed with oral diseases including periodontitis and other periodontal diseases, and those who are scheduled for dental treatment on the day of implementation.
(2) Individuals who regularly consume (three or more times a week) products containing oligosaccharides such as agarooligosaccharides, or have done so within the three months prior to the pre-test.
(3) Individuals diagnosed with malignancies, or those undergoing treatment for neurological disorders, heart disease, kidney disease, diabetes, thyroid dysfunction, or those with a history of severe liver diseases. However, diseases deemed by the principal investigator to have no impact on this study's evaluation, such as treatment for hypertension, are excluded.
(4) Individuals who consume large amounts of alcohol (equivalent to 60 g of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 go [about 540 mL] of sake, or 180 mL of whiskey).
(5) Individuals who are at risk of developing allergies related to the study products.
(6) Individuals judged to be unsuitable as subjects based on responses to the lifestyle questionnaire.
(7) Individuals who participated in another clinical study within one month prior to obtaining consent for this study, or those planning to participate in another clinical study after obtaining consent.
(8) Other individuals deemed unsuitable as subjects by the principal investigator.

目標参加者数/Target sample size

20


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
克宏
ミドルネーム


英語
Katsuhiro
ミドルネーム
Shiba

所属組織/Organization

日本語
伊那食品工業株式会社


英語
Ina Food Industry Co., Ltd.

所属部署/Division name

日本語
開発本部


英語
Development Division

郵便番号/Zip code

399-4498

住所/Address

日本語
長野県伊那市西春近5074


英語
5074 Nishiharuchika, Ina, Nagano, Japan

電話/TEL

0265-78-1121

Email/Email

kshiba@kantenpp.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
幸司
ミドルネーム
唐澤


英語
Koji
ミドルネーム
Karasawa

組織名/Organization

日本語
伊那食品工業株式会社


英語
Ina Food Industry Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
開発本部 研究開発部


英語
Research and Development Department, Development Division

郵便番号/Zip code

399-4498

住所/Address

日本語
長野県伊那市西春近5074


英語
5074 Nishiharuchika, Ina, Nagano, Japan

電話/TEL

0265781121

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

k-kouji@kantenpp.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Ina Food Industry Co., Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
伊那食品工業株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
Self-funding

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
藤田医科大学


英語
Fujita Health University

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
倫理審査委員会


英語
Institutional Review Board

住所/Address

日本語
東京都練馬区三原台1‐14‐26‐204


英語
1-14-26-204 Mihara-dai, Nerima-ku, Tokyo, Japan

電話/Tel

080-7345-7947

Email/Email

info@okutoeru.com


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 03 24


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

20

主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2024 11 22

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2024 11 22

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2024 11 23

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 05 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 03 24

最終更新日/Last modified on

2025 03 24



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