UMIN試験ID | UMIN000057322 |
---|---|
受付番号 | R000065522 |
科学的試験名 | 植物由来加工食品摂取による作用機序解析試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/03/21 |
最終更新日 | 2025/03/18 10:53:36 |
日本語
食品摂取による作用機序解析試験
英語
Mechanism of Action Analysis of Food Intake
日本語
食品摂取による作用機序解析試験
英語
Mechanism of Action Analysis of Food Intake
日本語
植物由来加工食品摂取による作用機序解析試験
英語
Mechanism of Action Analysis of Plant-Derived Processed Food Intake
日本語
食品摂取による作用機序解析試験
英語
Mechanism of Action Analysis of Food Intake
日本/Japan |
日本語
該当せず
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物由来加工食品の継続摂取による生体成分の変動を解析し、アレルギー抑制作用メカニズムを検証する。
英語
Analyze the variations in biological components due to the continuous intake of plant-derived processed foods and validate the mechanisms of allergy suppression.
有効性/Efficacy
日本語
英語
該当せず/Not applicable
日本語
皮膚関連項目(顔の赤み)
英語
Redness of the face
日本語
-皮膚関連項目(L*値、a*値、b*値、他)
-血中アレルギー指標
-血液検査と分析項目
-皮脂分析データ
-糞便菌叢分析データ
英語
-Skin color (L value, a value, b value, etc.)
-Blood Allergy Markers
-Blood Test and Analysis
-Sebum Analysis Data
-Fecal Microbiota Analysis Data
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
植物由来加工食品を1日1回、4週間摂取する
英語
Intake of active food once a day for 4 weeks.
日本語
対照食品を1日1回、4週間摂取する
英語
Intake of placebo food once a day for 4 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
① 20歳~59歳の日本人男女
英語
Japanese men and women aged 20 to 59 years old
日本語
① アレルギーに関する症状(肌のムズムズ感・赤み・かゆみ・目鼻の不快感等)の自覚がない方
② 食品に対してアレルギー症状を示す可能性がある方
③ 皮膚疾患、肝・腎・心疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病、その他疾患を有する方
④ 2ヶ月以内に病気や怪我による手術を行った方
⑤ 過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある方
⑥ 本試験開始1ヶ月以内に200 mL、または3ヶ月以内に400 mLを超える採血(献血等)をした方
⑦ 投薬治療 (糖代謝、脂質代謝、血圧改善薬など) を受けている方
⑧ アマニ油・えごま油や、DHA・EPAサプリメントの継続的な摂取習慣のある方、および試験期間中に摂取予定がある方
⑨ 日常的な飲酒量が1日あたり平均アルコール換算で60g/日を超える方
・アルコール換算60gとは、ビール500 mL缶3本、清酒・焼酎3.0合、ワイン3杯、あるいはウイスキー180 mLを指す。
⑩ 日焼けする活動(屋外スポーツ、登山、スキー、スノーボード等)をしている方、および試験期間中に活動予定がある方
⑪ 試験参加前の1ヵ月間に±3.0 kg以上の体重変化のあった方
⑫ BMI(Body Mass Index)が18.5kg/m2未満または、30.0kg/m2以上である方
⑬ 試験期間中、国内外の長期出張 (連続5日間以上を目安とする) の予定がある方
⑭ 喫煙習慣のある方
⑮ 試験部位(顔、背中及び前腕内側)に対するエステ、美容医療行為(ケミカルピーリング、レーザー治療、光線療法等)を試験期間中にされる方または、予定がある方
⑯ 試験期間中に、試験部位(顔、背中及び前腕内側)への肌荒れを訴求したスキンケア品(医薬品、医薬部外品;例えばビタミンA(トレチノン、レチノール等)の使用される方、または、予定がある方
⑰ 感染性疾患(HTLV-1感染、C型肝炎、B型肝炎、エイズ、梅毒など)に罹患したことのある方
⑱ 妊娠中及び妊娠の可能性がある方
⑲ 日勤でない方
⑳ 研究参加期間中に他の臨床研究に参加する予定のある方
21 その他、研究責任医師又は研究責任者が研究への参加を不適当と判断した方
英語
1. Individuals who do not have any awareness of allergy-related symptoms.
2. Individuals who may exhibit allergic symptoms in response to food.
3. Individuals with skin diseases, liver, kidney, or heart diseases, respiratory disorders, endocrine disorders, metabolic disorders, neurological disorders, consciousness disorders, diabetes, or other medical conditions.
4. Individuals who have undergone surgery due to illness or injury within the past two months.
5. Individuals who have experienced discomfort or deterioration in health due to blood sampling in the past.
6. Individuals who have donated blood exceeding 200 mL within one month prior to the start of the trial, or over 400 mL within three months prior to the trial.
7. Individuals receiving pharmacological treatment.
8. Individuals with a habit of continuously consuming flaxseed oil, perilla oil, or DHA|EPA supplements, or who plan to do so during the study period.
9. Individuals whose daily alcohol consumption exceeds an average of 60 g|day.
10. Individuals engaged in sun exposure activities or who plan to participate in such activities during the study period.
11. Individuals who have experienced a weight change of 3.0 kg or more in the month prior to the study participation.
12. Individuals with a BMI of less than 18.5 kg|m2 or 30.0 kg|m2 or greater.
13. Individuals who have plans for long-term business trips.
14. Individuals with a smoking habit.
15. Individuals who will undergo aesthetic or medical beauty treatments on the study areas.
16. Individuals who intend to use skincare products targeting skin roughness on the study areas.
17. Individuals who have been infected with infectious diseases.
18. Individuals who are pregnant or may become pregnant.
19. Individuals who are not on a day shift.
20. Individuals who plan to participate in other clinical studies.
21. Individuals deemed unsuitable for participation in the study by the principal investigator or research director for other reasons.
20
日本語
名 | 聡子 |
ミドルネーム | |
姓 | 深川 |
英語
名 | Satoko |
ミドルネーム | |
姓 | Fukagawa |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヒューマンヘルスケア研究所
英語
Human Health Care Products Research
131-8501
日本語
東京都墨田区文花2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo, 131-8501, JAPAN
+81-70-3297-0978
fukagawa.satoko@kao.com
日本語
名 | 芳枝 |
ミドルネーム | |
姓 | 下豊留 |
英語
名 | Yoshie |
ミドルネーム | |
姓 | Shimotoyodome |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヒューマンヘルスケア研究所
英語
Human Health Care Products Research
131-8501
日本語
東京都墨田区文花2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo, 131-8501, JAPAN
+81-70-3297-0998
shimotoyodome.yoshie@kao.com
日本語
その他
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
英語
日本語
花王株式会社ヒト試験研究倫理委員会
英語
Human Research Ethics Committee, Kao Corporation
日本語
東京都墨田区文花2-1-3
英語
2-1-3 Bunka, Sumida-ku, Tokyo 131-8501, JAPAN
+81-3-5630-9064
morisaki.naoko@kao.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 21 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 01 | 月 | 21 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 21 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 24 | 日 |
2025 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 03 | 月 | 18 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065522
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065522