UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000057051
受付番号 R000065205
科学的試験名 海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のための単群オープン試験
一般公開日(本登録希望日) 2025/02/17
最終更新日 2025/02/17 10:58:18

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
海藻抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のためのオープン試験


英語
Open-label study to confirm suppression of postprandial triglycerides elevation by seaweed extract supplementation

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
海藻抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のためのオープン試験


英語
Open-label study to confirm suppression of postprandial triglycerides elevation by seaweed extract supplementation

科学的試験名/Scientific Title

日本語
海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のための単群オープン試験


英語
Single-arm open-label study to evaluate the effect of seaweed (Ascophyllum nodosum) extract on the suppression of postprandial triglyceride elevation

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のための単群オープン試験


英語
Single-arm open-label study to evaluate the effect of seaweed (Ascophyllum nodosum) extract on the suppression of postprandial triglyceride elevation

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
なし(健常な成人)


英語
None (Healthy adults)

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
健常な日本人男女を対象とした海藻抽出物の摂取が、食後の中性脂肪上昇を抑制するか検討する。


英語
To investigate the effect of seaweed extract intake on postprandial triglycerides elevation in healthy Japanese men and women.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
食後血中中性脂肪のAUC:高脂肪食負荷前、負荷後1,2,3,4,5,6時間


英語
AUC of postprandial triglyceride: before and 1, 2, 3, 4, 5, and 6 hours after high fat diet

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
有効性
食後血中中性脂肪:高脂肪食負荷前、負荷後1,2,3,4,5,6時間
食後血中中性脂肪のCmax、食後血中中性脂肪のTmax

安全性
副作用発現率、有害事象発現率:摂取後


英語
Efficacy
postprandial triglyceride: before and 1, 2, 3, 4, 5, and 6 hours after high fat diet
Cmax of postprandial triglyceride, Tmax of postprandial triglyceride

Safety
Incidence of side effects and adverse events: after intake


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

群内/Self control

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
試験食品:海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物(40 mg)含有ハードカプセル(耐酸性皮膜)
摂取量:1粒
摂取期間:単回摂取(高脂肪食負荷前の採血後)
負荷食品:高脂肪食(バターロール、コーンスープ、ラード)


英語
Test food: Acid resistant hard capsule containing 40 mg seaweed (Ascophyllum nodosum) extract
Intake: 1 capsule
Intake period: 1 time (after blood collection before high fat diet intake)
Load food: high fat diet (butter roll, lard and corn soup)

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上の健常な日本人男女。
2. 直近半年以内の空腹時中性脂肪が30 mg/dL以上150 mg/dL未満の者。
3. 試験の目的や内容について十分な説明を受け、試験開始前に同意書に署名した者。


英語
1. Healthy Japanese males and females over 20 years of age at the time of consent.
2. Participants with fasting triglycerides between 30 mg/dL and 150 mg/dL within the last 6 months.
3. Participants who have been fully informed of the purpose and content of this study and who have signed an informed consent form prior to the start of this study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 現在、重篤な疾患を抱え治療している者。
2. 脂質異常症、糖尿病により医師による治療、投薬、生活指導を受けている者。
3. 検査項目に影響を与える可能性のある疾患で、現在医療機関で治療を受けている者。
4. 食物アレルギーを有する者、試験食品、高脂肪食に関連してアレルギーを引き起こす恐れのある者。
5. 検査項目に影響を与える可能性のある医薬品、医薬部外品を常用している者。
6. 検査項目に影響を与える可能性のある健康食品 (特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品、サプリメントなど) を常用している者。
7. 現在、臨床試験に参加している、または同意取得日から起算して、過去1か月以内に他の臨床試験に参加した者。
8. 妊娠中、授乳中もしくは妊娠を希望している者。
9. 試験期間中に他の臨床試験に参加する予定のある者。
10.日常の生活習慣(食事・運動・喫煙等)を維持できない者。
11.試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者。


英語
1. Those who are currently being treated for a serious illness.
2. Those receiving treatment, medication, or lifestyle intervention from a doctor due to dyslipidemia or diabetes.
3. Those suffering from a medical condition that may affect the test items and who are currently undergoing treatment at a medical facility.
4. Participants with food allergies or who may have an allergic reaction to the test food and high fat diet.
5. Those who regularly consume medicines or quasi-drugs that may affect the test items.
6. Those who regularly consume health foods (foods for specified health uses, food with nutrient function claims, foods with functional claims, dietary supplements, etc.) that may affect the test items.
7. Those who participate in other studies or who have participated in other studies within the past one month.
8. Pregnant, lactating, or wishing to become pregnant.
9. Those who intends to participate in other clinical studies during this study period.
10.Those who are unable to maintain their daily lifestyle (diet, exercise, smoking etc.).
11.Those determined by the principal investigator to be inappropriate in this study.

目標参加者数/Target sample size

16


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
渡辺


英語
Tadashi
ミドルネーム
Watanabe

所属組織/Organization

日本語
医療法人社団 渡辺病院


英語
Watanabe Hospital

所属部署/Division name

日本語
外科


英語
Surgery

郵便番号/Zip code

144-0043

住所/Address

日本語
東京都大田区羽田一丁目5番16号


英語
1-5-16, Haneda, Ota-ku, Tokyo, Japan

電話/TEL

03-3741-0223

Email/Email

wnb.cto@gmail.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
伶仁
ミドルネーム
高橋


英語
Ryuto
ミドルネーム
Takahashi

組織名/Organization

日本語
理研ビタミン株式会社


英語
Riken Vitamin Co., Ltd.

部署名/Division name

日本語
ヘルスケア事業部


英語
Healthcare Unit

郵便番号/Zip code

160-0004

住所/Address

日本語
東京都新宿区四谷一丁目6番1号


英語
1-6-1, Yotsuya, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan

電話/TEL

03-5362-1334

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

ryu_takahashi@rike-vita.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Riken Vitamin Co., Ltd.

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
理研ビタミン株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Riken Vitamin Co., Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
理研ビタミン株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
医療法人社団渡辺病院倫理審査委員会


英語
Ethics Review Board of Medical Corporation Watanabe Hospital

住所/Address

日本語
東京都大田区羽田一丁目5番16号


英語
1-5-16, Haneda, Ota-ku, Tokyo, Japan

電話/Tel

03-3741-0223

Email/Email

food-contact@apoplus.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 02 17


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

開始前/Preinitiation

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 01 31

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2025 02 12

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 02 22

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 02 17

最終更新日/Last modified on

2025 02 17



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