UMIN試験ID | UMIN000057051 |
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受付番号 | R000065205 |
科学的試験名 | 海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のための単群オープン試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/17 |
最終更新日 | 2025/02/17 10:58:18 |
日本語
海藻抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のためのオープン試験
英語
Open-label study to confirm suppression of postprandial triglycerides elevation by seaweed extract supplementation
日本語
海藻抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のためのオープン試験
英語
Open-label study to confirm suppression of postprandial triglycerides elevation by seaweed extract supplementation
日本語
海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のための単群オープン試験
英語
Single-arm open-label study to evaluate the effect of seaweed (Ascophyllum nodosum) extract on the suppression of postprandial triglyceride elevation
日本語
海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物摂取による食後中性脂肪上昇抑制作用確認のための単群オープン試験
英語
Single-arm open-label study to evaluate the effect of seaweed (Ascophyllum nodosum) extract on the suppression of postprandial triglyceride elevation
日本/Japan |
日本語
なし(健常な成人)
英語
None (Healthy adults)
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常な日本人男女を対象とした海藻抽出物の摂取が、食後の中性脂肪上昇を抑制するか検討する。
英語
To investigate the effect of seaweed extract intake on postprandial triglycerides elevation in healthy Japanese men and women.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
日本語
食後血中中性脂肪のAUC:高脂肪食負荷前、負荷後1,2,3,4,5,6時間
英語
AUC of postprandial triglyceride: before and 1, 2, 3, 4, 5, and 6 hours after high fat diet
日本語
有効性
食後血中中性脂肪:高脂肪食負荷前、負荷後1,2,3,4,5,6時間
食後血中中性脂肪のCmax、食後血中中性脂肪のTmax
安全性
副作用発現率、有害事象発現率:摂取後
英語
Efficacy
postprandial triglyceride: before and 1, 2, 3, 4, 5, and 6 hours after high fat diet
Cmax of postprandial triglyceride, Tmax of postprandial triglyceride
Safety
Incidence of side effects and adverse events: after intake
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品:海藻(アスコフィラム・ノドサム)抽出物(40 mg)含有ハードカプセル(耐酸性皮膜)
摂取量:1粒
摂取期間:単回摂取(高脂肪食負荷前の採血後)
負荷食品:高脂肪食(バターロール、コーンスープ、ラード)
英語
Test food: Acid resistant hard capsule containing 40 mg seaweed (Ascophyllum nodosum) extract
Intake: 1 capsule
Intake period: 1 time (after blood collection before high fat diet intake)
Load food: high fat diet (butter roll, lard and corn soup)
日本語
英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上の健常な日本人男女。
2. 直近半年以内の空腹時中性脂肪が30 mg/dL以上150 mg/dL未満の者。
3. 試験の目的や内容について十分な説明を受け、試験開始前に同意書に署名した者。
英語
1. Healthy Japanese males and females over 20 years of age at the time of consent.
2. Participants with fasting triglycerides between 30 mg/dL and 150 mg/dL within the last 6 months.
3. Participants who have been fully informed of the purpose and content of this study and who have signed an informed consent form prior to the start of this study.
日本語
1. 現在、重篤な疾患を抱え治療している者。
2. 脂質異常症、糖尿病により医師による治療、投薬、生活指導を受けている者。
3. 検査項目に影響を与える可能性のある疾患で、現在医療機関で治療を受けている者。
4. 食物アレルギーを有する者、試験食品、高脂肪食に関連してアレルギーを引き起こす恐れのある者。
5. 検査項目に影響を与える可能性のある医薬品、医薬部外品を常用している者。
6. 検査項目に影響を与える可能性のある健康食品 (特定保健用食品、栄養機能食品、機能性表示食品、サプリメントなど) を常用している者。
7. 現在、臨床試験に参加している、または同意取得日から起算して、過去1か月以内に他の臨床試験に参加した者。
8. 妊娠中、授乳中もしくは妊娠を希望している者。
9. 試験期間中に他の臨床試験に参加する予定のある者。
10.日常の生活習慣(食事・運動・喫煙等)を維持できない者。
11.試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者。
英語
1. Those who are currently being treated for a serious illness.
2. Those receiving treatment, medication, or lifestyle intervention from a doctor due to dyslipidemia or diabetes.
3. Those suffering from a medical condition that may affect the test items and who are currently undergoing treatment at a medical facility.
4. Participants with food allergies or who may have an allergic reaction to the test food and high fat diet.
5. Those who regularly consume medicines or quasi-drugs that may affect the test items.
6. Those who regularly consume health foods (foods for specified health uses, food with nutrient function claims, foods with functional claims, dietary supplements, etc.) that may affect the test items.
7. Those who participate in other studies or who have participated in other studies within the past one month.
8. Pregnant, lactating, or wishing to become pregnant.
9. Those who intends to participate in other clinical studies during this study period.
10.Those who are unable to maintain their daily lifestyle (diet, exercise, smoking etc.).
11.Those determined by the principal investigator to be inappropriate in this study.
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日本語
名 | 糺 |
ミドルネーム | |
姓 | 渡辺 |
英語
名 | Tadashi |
ミドルネーム | |
姓 | Watanabe |
日本語
医療法人社団 渡辺病院
英語
Watanabe Hospital
日本語
外科
英語
Surgery
144-0043
日本語
東京都大田区羽田一丁目5番16号
英語
1-5-16, Haneda, Ota-ku, Tokyo, Japan
03-3741-0223
wnb.cto@gmail.com
日本語
名 | 伶仁 |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 |
英語
名 | Ryuto |
ミドルネーム | |
姓 | Takahashi |
日本語
理研ビタミン株式会社
英語
Riken Vitamin Co., Ltd.
日本語
ヘルスケア事業部
英語
Healthcare Unit
160-0004
日本語
東京都新宿区四谷一丁目6番1号
英語
1-6-1, Yotsuya, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan
03-5362-1334
ryu_takahashi@rike-vita.co.jp
日本語
その他
英語
Riken Vitamin Co., Ltd.
日本語
理研ビタミン株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Riken Vitamin Co., Ltd.
日本語
理研ビタミン株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団渡辺病院倫理審査委員会
英語
Ethics Review Board of Medical Corporation Watanabe Hospital
日本語
東京都大田区羽田一丁目5番16号
英語
1-5-16, Haneda, Ota-ku, Tokyo, Japan
03-3741-0223
food-contact@apoplus.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 12 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 22 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065205
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065205