UMIN試験ID | UMIN000057511 |
---|---|
受付番号 | R000065186 |
科学的試験名 | 甘酒摂取による腸内細菌叢と代謝物の変化に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/04/10 |
最終更新日 | 2025/04/09 23:06:27 |
日本語
甘酒摂取による腸内細菌叢と代謝物の変化に関する研究
英語
Study on changes in intestinal microflora and metabolites due to amazake consumption
日本語
甘酒摂取による腸内細菌叢と代謝物の変化に関する研究
英語
Study on changes in intestinal microflora and metabolites due to amazake consumption
日本語
甘酒摂取による腸内細菌叢と代謝物の変化に関する研究
英語
Study on changes in intestinal microflora and metabolites due to amazake consumption
日本語
甘酒摂取による腸内細菌叢と代謝物の変化に関する研究
英語
Study on changes in intestinal microflora and metabolites due to amazake consumption
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adult
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
甘酒の摂取前後で、便を採取しその細菌叢や含有代謝物を解析することで、甘酒摂取による腸内細菌叢や産生される代謝物への影響を明らかにすること
甘酒の摂取前後で、身体測定、生活習慣調査、食事摂取調査、採血なども行うことで、甘酒摂取前後でのそれらの変化を解析し、腸内細菌叢や便中代謝物と併せて評価することで、甘酒の健康状態への影響を評価する
英語
To clarify the effects of amazake intake on the gut microbiota composition and the metabolites produced by collecting stool samples before and after amazake consumption and analyzing the gut microbiota and its metabolic compounds.
To assess the impact of amazake on overall health by conducting body measurements, lifestyle surveys, dietary intake assessments, and blood tests before and after amazake consumption to analyze changes in these parameters combining with evaluations of gut microbiota and fecal metabolites.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
便中代謝物ならびに腸内細菌叢の変化
英語
Changes in fecal metabolites and gut microbiota.
日本語
便中生理活性物質・免疫因子・代謝酵素・微生物遺伝子、一般血液検査項目、血中生理活性物質・免疫因子・代謝物・代謝酵素、身体検査値、身体状況、生活習慣
英語
Fecal bioactive substances, immune factors, metabolic enzymes, microbial genes; general blood test parameters; blood bioactive substances, immune factors, metabolites, metabolic enzymes; body measurements, physical condition, and lifestyle habits.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
ビタミンB1やイヌリンを添加し、風味を調整した甘酒の2週間摂取
英語
A two-week consumption of amazake with added soy and inulin, adjusted for flavor.
日本語
発芽押麦やイヌリンを添加し、風味を調整した甘酒の2週間の摂取
英語
A two-week consumption of amazake with added germinated pressed barley and inulin, adjusted for flavor.
日本語
イヌリンや酢酸を添加し、風味を調整した甘酒の2週間の摂取
英語
A two-week consumption of amazake with added inulin and acetic acid, adjusted for flavor.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
・健康ラボステーション、医薬基盤・健康・栄養研究所により実施された研究「生活習慣と常在微生物叢の関連に関する研究」の参加者であること
・参加希望者に対する説明会に参加し、研究への参加を希望していること
・これまでの観察研究で得られたビタミンB1摂取量、便中酪酸産生菌割合、便中酪酸・酢酸含有量を測定していること
英語
Participants must be part of the study "Research on the Relationship Between Lifestyle Habits and Resident Microbiota" conducted by the Health Lab Station and the National Institutes of Biomedical Innovation, Health, and Nutrition.
Participants must attend an explanatory session and express their willingness to participate in the study.
Previously collected data from observational studies, including vitamin B1 intake, the proportion of butyrate-producing bacteria in stool, and the levels of butyrate and acetate in stool, must be available.
日本語
継続して甘酒飲用を飲用している者、米や小麦、大豆に対してアレルギーを有する者、および対象者として不適切と考えられる者(例:試料を適切に採取できない者、健康診断結果などの情報を提供できない者、介入を継続して行うことが難しいと考えられる者(過去に甘酒摂取で体調不良を生じた経験がある者など)など)
英語
Individuals who regularly consume amazake, those with allergies to rice, wheat, or soy, and those deemed unsuitable as participants (e.g., individuals unable to properly collect samples, unable to provide health examination results and related information, or those who may have difficulty continuing the intervention, such as those with a history of adverse reactions to amazake consumption)
45
日本語
名 | 大村 |
ミドルネーム | |
姓 | 智則 |
英語
名 | OMURA |
ミドルネーム | |
姓 | TOMONORI |
日本語
株式会社コラゾン
英語
CORAZON Corporation
日本語
代表取締役
英語
CEO
162-0825
日本語
東京都新宿区神楽坂1-12-6-2F
英語
2F, 1-12-6 Kagurazaka, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan
03-5579-2328
omura-t@corazon.jp
日本語
名 | 川村 |
ミドルネーム | |
姓 | 悠華 |
英語
名 | YUKA |
ミドルネーム | |
姓 | KAWAMURA |
日本語
株式会社コラゾン
英語
CORAZON Corporation
日本語
ブランディング部
英語
Branding Department
162-0825
日本語
東京都新宿区神楽坂1-12-6-2F
英語
2F, 1-12-6 Kagurazaka, Shinjuku-ku, Tokyo, Japan
090-4301-4139
kawamura-y@corazon.jp
日本語
その他
英語
CORAZON Corporation
日本語
株式会社コラゾン
日本語
日本語
英語
日本語
厚生労働省
英語
Ministry of Health, Labour and Welfare
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
JAPAN
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
一般社団法人プレシジョンヘルスケア研究機構
英語
General Incorporated Association, Precision Healthcare Research Organization
日本語
一般社団法人プレシジョンヘルスケア研究機構
英語
Precision Healthcare Research Organization
日本語
大阪府大阪市北区天満橋1-8-30 OAPタワー609号
英語
609, OAP Tower, 1-8-30 Tenmabashi, Kita-ku, Osaka, Japan
06-4309-6075
info@j-phr.org
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
2025 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 04 | 月 | 04 | 日 |
2025 | 年 | 04 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065186
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065186