UMIN試験ID | UMIN000056993 |
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受付番号 | R000065131 |
科学的試験名 | チョコレートの摂取による食後高血糖の抑制効果の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/13 |
最終更新日 | 2025/02/10 15:09:46 |
日本語
チョコレートの摂取による食後高血糖の抑制効果の検証
英語
A study of the suppressive effect of chocolate consumption on postprandial hyperglycemia.
日本語
チョコレートの摂取による食後高血糖の抑制効果の検証
英語
A study of the suppressive effect of chocolate consumption on postprandial hyperglycemia.
日本語
チョコレートの摂取による食後高血糖の抑制効果の検証
英語
A study of the suppressive effect of chocolate consumption on postprandial hyperglycemia.
日本語
チョコレートの摂取による食後高血糖の抑制効果の検証
英語
A study of the suppressive effect of chocolate consumption on postprandial hyperglycemia.
日本/Japan |
日本語
20歳以上65歳未満の男女
英語
Males and females aged 20 to 64 years old
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食事摂取後に高血糖を示す境界型の研究対象者に対して、被験食品の事前摂取が食後高血糖を抑制するか否か、対照食品摂取時との比較により検証する。
英語
This study aims to examine whether the pre-consumption of the test food suppresses postprandial hyperglycemia in borderline subjects who exhibit hyperglycemia after food intake, by comparing the results with those from control food intake.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血中グルコース濃度(AUC)
英語
Area under the curve of blood glucose levels
日本語
血中グルコース濃度
血清インスリン値
血漿膵グルカゴン値
血漿GLP-1値
血漿GIP値
血清遊離脂肪酸濃度
Matsuda index
インスリン分泌指数
英語
Blood glucose levels
Serum insulin levels
Plasma pancreatic glucagon levels
Plasma GLP-1 levels
Plasma GIP levels
Serum free fatty acid levels
Matsuda index
Insulinogenic index
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
用量対照/Dose comparison
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
1. 被験食品 単回摂取
2. 2日以上のウォッシュアウト期間
3. 対照食品 単回摂取
英語
1. Single intake of the test food.
2. Washout period more than two days.
3. Single intake of the control food.
日本語
1. 対照食品 単回摂取
2. 2日以上のウォッシュアウト期間
3. 被験食品 単回摂取
英語
1. Single intake of the control food.
2. Washout period more than two days.
3. Single intake of the test food.
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
(2)事前検査第1期の糖液負荷試験の結果、境界型の(血糖値が次のいずれかの基準に該当する)者
・空腹時血糖値 110-125 mg/dL
・糖液負荷60分後の血糖値 180 mg/dL以上
・糖液負荷120分後の血糖値 140-199 mg/dL
(3)事前検査第2期の食事負荷後に高血糖を示す者(血糖値Cmaxが160 mg/dL以上)
(4)事前検査第1期の空腹時血糖値が125 mg/dL以下の者
(5)HbA1c(NGSP)が6.4%以下の者
(6)当研究について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による文書同意が得られる者
英語
(1)Males and females aged 20 to 64 years old
(2)Subjects with borderline results in the oral glucose tolerance test from the first phase of the preliminary check (whose blood glucose levels meet any of the following criteria)
The range of fasting blood glucose levels is from 110 to 125 mg/dL.
The blood glucose level after 60 minutes of the oral glucose tolerance test is 180 mg/dL or higher.
The range of blood glucose levels after 120 minutes of the oral glucose tolerance test is from 140 to 199 mg/dL .
(3)Subjects showing hyperglycemia after the dietary load in the second phase of the preliminary check (with a blood glucose Cmax of 160 mg/dL or higher).
(4)Subjects whose fasting blood glucose levels are 125 mg/dL or lower in the first phase of the preliminary check.
(5)Subjects whose HbA1c levels are 6.4% or lower.
(6)Subjects who can give informed consent to participate in this study, after being provided with an explanation of the protocol detail.
日本語
(1)研究に影響を与える可能性のある(血糖値上昇抑制を含む等の)特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品(サプリメントを含む)を週3回以上常用している者
(2)研究に影響を与える可能性があると思われる医薬品(糖尿病治療薬等)を服用している者
(3)花粉症の症状がひどく、経口治療薬を服用している者、あるいは研究期間中に服用の可能性がある者(点鼻、点眼のみは除く)
(4)他の医薬品または健康食品の臨床研究に参加中、研究終了後4週間以内、あるいは当研究の参加同意後に他の臨床研究に参加する予定のある者
(5)食生活が極度に不規則な者
(6)交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
(7)アルコール多飲者
(8)現在喫煙習慣がある者、当研究開始1年前から現在までに喫煙習慣があった者
(9)糖質制限ダイエットを行っている者
(10)事前検査第1期のBMIが30.0 kg/m2以上の者
(11)事前検査第2期の結果、甲状腺機能に異常がみられた者
(12)貧血と診断されたことがある者、または貧血の自覚症状がある者
(13)心臓、肝臓、腎臓、消化器、甲状腺等に重篤な疾患の既往歴および現病歴がある者
(14)妊娠中、授乳中、あるいは研究期間中に妊娠する意思のある者
(15)医薬品および食物にアレルギーがある者
(16)当研究開始1ヶ月前から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
(17)当研究開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
(18)当研究開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
(19)当研究開始12ヶ月前からの採血量に、当研究の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(20)当研究開始12ヶ月前からの採血量に、当研究の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(21)その他、研究責任医師または研究分担医師が本研究への参加が不適当と判断した者
英語
(1) Subjects who are having Food for Specified Health Uses (FOSHU), Foods with functional claims and/or health food, including supplements, (including suppression of blood glucose level elevation, etc.) which might affect this study, three times or more a week.
(2) Subjects who are taking medications (e.g., diabetes medications) that may affect this study.
(3) Subjects with severe hay fever symptoms who are taking oral medications, or who may take them during this study period (excluding those using only nasal sprays or eye drops).
(4) Subjects who are participating, participated within the last four weeks before this study, or are planning to participate another clinical study of medication or health food.
(5) Subjects who have extremely disheveled dietary habits.
(6) Subjects who have disheveled lifestyle (e.g., shift workers and night workers).
(7) Heavy drinkers
(8) Subjects who currently smoke, or have had a smoking habit from one year prior to the start of this study up to the present.
(9) Subjects who are undergoing a low-carbohydrate diet.
(10) Subjects with a BMI of 30.0 kg/m2 or higher in the first phase of the preliminary check.
(11) Subjects with abnormal thyroid function in the second phase of the preliminary check.
(12) Subjects who have been diagnosed as anemia or have subjective symptoms of anemia.
(13) Subjects who have past and present medical history of serious diseases of heart, liver, kidney, digestive organs, and/or thyroid gland, etc.
(14) Pregnant women, lactating women, or women who want to get pregnant during this study.
(15) Subjects who are allergic to drugs or foods.
(16)-(20) Subjects who have donated a lot of whole blood and/or blood components within the last 12 months prior to this study.
(21) Subjects who have been determined ineligible by principal investigator or sub-investigator.
22
日本語
名 | みどり |
ミドルネーム | |
姓 | 夏目 |
英語
名 | Midori |
ミドルネーム | |
姓 | Natsume |
日本語
明治ホールディングス株式会社
英語
Meiji Holdings CO., Ltd.
日本語
ウェルネスサイエンスラボ3G
英語
Research Team 3 Wellness Science Labs
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachioji, Tokyo
042-632-5847
midori.natsume@meiji.com
日本語
名 | みどり |
ミドルネーム | |
姓 | 夏目 |
英語
名 | Midori |
ミドルネーム | |
姓 | Natsume |
日本語
明治ホールディングス株式会社
英語
Meiji Holdings CO., Ltd.
日本語
ウェルネスサイエンスラボ3G
英語
Research Team 3 Wellness Science Labs
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachioji, Tokyo
042-632-5847
midori.natsume@meiji.com
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
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英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
Meiji Holdings CO., Ltd.
日本語
株式会社 明治
明治ホールディングス株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
〒103-0021 東京都中央区日本橋本石町3-3-10ダイワビル2F
英語
2F Daiwa Building, 3-3-10 Nihonbashi-Hongoku-Cho, Chuo-ku, Tokyo 103-0021, Japan
03-6225-9005
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
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英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
未公表/Unpublished
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開始前/Preinitiation
2025 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 14 | 日 |
2025 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065131
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065131