UMIN試験ID | UMIN000056992 |
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受付番号 | R000065108 |
科学的試験名 | 成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖摂取による腸内環境に関する試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/10 |
最終更新日 | 2025/02/10 14:39:07 |
日本語
成人男女を対象とした研究食品摂取による腸内環境に関する試験
英語
Study on the gut environment by consumption of test meal in adult male and female subjects
日本語
成人男女を対象とした研究食品摂取による腸内環境に関する試験
英語
Study on the gut environment by consumption of test meal in adult male and female subjects
日本語
成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖摂取による腸内環境に関する試験
英語
Study on the gut environment by consumption of agarooligosaccharides in adult male and female subjects
日本語
成人男女を対象としたアガロ(寒天)オリゴ糖摂取による腸内環境に関する試験
英語
Study on the gut environment by consumption of agarooligosaccharides in adult male and female subjects
日本/Japan |
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健常な成人
英語
Healthy adult
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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研究食品の4週間連続摂取時の腸内環境への影響を摂取前と比較して検討する。
英語
To examine the effects of 4 weeks of continuous consumption of test meal on gut environment in healthy adults compared to before consumption.
有効性/Efficacy
日本語
英語
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研究食品摂取前と摂取1,2,3,4週後の、排便回数および便性状
英語
Frequency of defecation and stool characteristics before and after 1, 2, 3 and 4 weeks of test meal consumption
日本語
研究食品摂取前と摂取4週後の、腸内細菌叢および短鎖脂肪酸濃度の変化
英語
Changes of intestinal microbiota and short-chain fatty acid concentrations at before and after 4weeks consumption
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
ヒストリカル/Historical
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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研究食品を4週間摂取する
英語
Consumption of test meal for 4 weeks
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上75歳未満の男女
(2)腸に係る疾病に罹患しておらず、直ちに治療の必要はないと判断された方
(3)当試験について十分な説明を受け、内容を理解することができ、本人による同意が得られる者
英語
(1)Individuals aged 20 to under 75 at the time of obtaining consent.
(2)Individuals who do not have any gastrointestinal diseases and are deemed not to require immediate treatment.
(3)Individuals who have received a thorough explanation of the study, can understand the content, and have provided their own consent.
日本語
(1)消化器疾患と診断された方
(2)関与成分を含む素材により腹痛を発症する可能性のある方
(3)消化器の手術を行ったことがある方、消化器の手術が必要な方
(4)関与成分を常用(週3日以上)している方、および事前検査前の3ヶ月以内に常用していた方
(5)悪性腫瘍の診断を受けている方、脳神経、心臓病、腎臓病、糖尿病、甲状腺機能障害を治療中の方、肝疾患等の重篤な疾患の既往歴のある方。ただし、高血圧治療など、実施医師責任者が本研究の評価に影響がないと判断した疾患は除きます。
(6)アルコールを多量に飲酒している方(1日換算でアルコール60 g以上: ビール1500 mL程度、ワイン540 mL程度、清酒3合程度、ウイスキーダブル180 mL程度のいずれかに該当する場合)
(7)研究食品に関連してアレルギー発症の恐れがある方
(8)生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断された方
(9)本研究への参加同意取得前1ヶ月以内に他の臨床研究に参加していた方、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の方
(10)その他、実施責任者が被験者として不適当と判断した方
英語
(1)Individuals diagnosed with gastrointestinal diseases.
(2)Individuals who may experience abdominal pain due to materials containing the involved ingredients.
(3)Individuals who have undergone gastrointestinal surgery or require gastrointestinal surgery.
(4)Individuals who regularly consume (three or more times a week) the involved ingredients, or have done so within the three months prior to the pre-test.
(5)Individuals diagnosed with malignancies, or those undergoing treatment for neurological disorders, heart disease, kidney disease, diabetes, thyroid dysfunction, or those with a history of severe liver diseases. However, diseases deemed by the principal investigator to have no impact on this study's evaluation, such as treatment for hypertension, are excluded.
(6)Individuals who consume large amounts of alcohol (equivalent to 60 g of alcohol per day: approximately 1500 mL of beer, 540 mL of wine, 3 go (about 540 mL) of sake, or 180 mL of whiskey).
(7)Individuals who are at risk of developing allergies related to the test meal.
(8)Individuals judged to be unsuitable as subjects based on responses to the lifestyle questionnaire.
(9)Individuals who participated in another clinical study within one month prior to obtaining consent for this study, or those planning to participate in another clinical study after obtaining consent.
(10)Other individuals deemed unsuitable as subjects by the principal investigator.
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名 | 克弘 |
ミドルネーム | |
姓 | 柴 |
英語
名 | Katsuhiro |
ミドルネーム | |
姓 | Shiba |
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伊那食品工業株式会社
英語
Ina Food Industry Co., Ltd.
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開発本部
英語
Development Division
399-4498
日本語
長野県伊那市西春近5074
英語
5074 Nishiharuchika, Ina, Nagano, Japan
0265-78-1121
kshiba@kantenpp.co.jp
日本語
名 | 幸司 |
ミドルネーム | |
姓 | 唐澤 |
英語
名 | Koji |
ミドルネーム | |
姓 | Karasawa |
日本語
伊那食品工業株式会社
英語
Ina Food Industry Co., Ltd.
日本語
開発本部 研究開発部
英語
Research and Development Department, Development Division
399-4498
日本語
長野県伊那市西春近5074
英語
5074 Nishiharuchika, Ina, Nagano, Japan
0265781121
k-kouji@kantenpp.co.jp
日本語
その他
英語
Ina Food Industry Co., Ltd.
日本語
伊那食品工業株式会社
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英語
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自己調達
英語
Self-funding
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営利企業/Profit organization
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英語
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藤田医科大学
英語
Fujita Health University
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英語
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倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board
日本語
東京都練馬区三原台1‐14‐26‐204
英語
1-14-26-204 Mihara-dai, Nerima-ku, Tokyo, Japan
080-7345-7947
info@okutoeru.com
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
18
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2024 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2024 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
2024 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065108
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065108