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UMIN試験ID UMIN000057092
受付番号 R000065107
科学的試験名 「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験
一般公開日(本登録希望日) 2025/02/20
最終更新日 2025/02/20 14:06:44

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験


英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験


英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"

科学的試験名/Scientific Title

日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験


英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験


英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
宇宙空間に滞在する宇宙飛行士および旅行者


英語
Astronauts and travelers staying in outer space

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
背景として、宇宙空間の限られたリソース(食材・調理器具・人員等)環境でも、クルーがなるべく地上での日常に近い食習慣を集団で維持できるようにすることを目的に、食生活の支援を行うソリューションの開発を行っている。本研究では、所属組織の異なる 4~8名の成人がクルー役として共同生活を行う中で現在開発中の食の支援ソリューションのプロトタイプを活用し、その有用性や既存宇宙食を組み合わせた献立メニューの評価、集団生活における食に関する不和の発見をすることで、食の支援ソリューション開発の参考情報を得ることを目的とする。食の支援ソリューションの具体的な機能としては、献立提案や役割分担提案、調理工程支援、ルールメイキング、在庫管理の5種がある。


英語
The purpose of this study is to develop a solution that supports dietary life, enabling the crew to maintain eating habits as close to those on Earth as possible, even in the limited resource environment of outer space (such as limited ingredients, cooking utensils, and personnel). In this study, 4 to 8 adults from different organizations will live together as a crew, utilizing the prototype of the currently developing food support solution. The goals are to evaluate its usefulness, assess menu plans combining existing space foods, and identify conflicts related to food in a group living environment. The insights gained will serve as reference information for the further development of the food support solution.The specific functions of the food support solution include five types: menu proposal, role assignment proposal, cooking process assistance, rule making, and inventory management.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

検証的/Confirmatory

試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
①献立に関する美味しさ、量、バリエーション、調理の簡便さ
②食の支援ソリューションの有効性、使いやすさ、追加すべき機能
③献立決定~調理~片づけという一連の食事行為を他者とする際のフリクションやその解消方法


英語
1. Taste, quantity, variety, and ease of preparation of the menu
2. Effectiveness, ease of use, and additional functions needed for the food support solution
3. Friction and its resolution methods when performing a series of meal-related activities (from menu planning to cooking to cleaning up) with others

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food 行動・習慣/Behavior,custom

介入1/Interventions/Control_1

日本語
①献立提案機能による献立提案(提案した献立以外のものも選択可能)
 3日から最大14日間、朝昼夕の3食について提案する
②役割分担提案機能による役割分担(話し合いで提案した役割担当者以外も選択可能)
 3日から最大14日間、夕食の調理担当と片付担当を1名ずつ提案する
③ルールメイキング支援機能によるルールメイキング支援
 3日から最大14日間、被験者の希望に応じて集団での衛生ルールや生活ルールについて議論を提起し、話し合いを促進する(議論の定期は匿名による)
④調理工程支援による調理工程支援
 3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、調理をする被験者に対して様々な媒体で調理工程を示す(紙やタブレット、ARゴーグルなど)
⑤食品
 3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、宇宙日本食や総菜、生鮮野菜、間食など用意した食品のみ喫食可能(三大栄養素について栄養価検証済み)


英語
1. Menu proposals by the menu proposal function (it is possible to select options other than the proposed menu)
Propose three meals per day (breakfast, lunch, and dinner) for a period of 3 to 14 days.
2. Role assignment proposals by the role assignment proposal function (it is possible to select individuals other than those proposed for the roles through discussion)
Propose one person each for the roles of dinner cooking and cleaning for a period of 3 to 14 days.
3. Rule-making support by the rule-making support function
For a period of 3 to 14 days, initiate and facilitate discussions on group hygiene and living rules according to the preferences of the participants (discussions are conducted anonymously).
4. Cooking process support by the cooking process support function
For a period of 3 to 14 days, provide the participants who are cooking with various media that show the cooking process (such as paper, tablets, or AR goggles).
5. Food
For a period of 3 to 14 days, participants can consume only the provided foods for three meals a day (breakfast, lunch, and dinner), including Japanese space food, prepared dishes, fresh vegetables, and snacks (nutritional value verified for the three major nutrients).

介入2/Interventions/Control_2

日本語
①献立提案機能による献立提案(提案した献立以外のものも選択可能)
 3日から最大14日間、朝昼夕の3食について提案する
②役割分担提案機能による役割分担の除外
 3日から最大14日間、夕食の調理担当と片付担当から除外される(本人が希望し、他被験者が同意する場合は担当してよい)
③ルールメイキング支援機能によるルールメイキング支援
 3日から最大14日間、被験者の希望に応じて集団での衛生ルールや生活ルールについて議論を提起し、話し合いを促進する(議論の定期は匿名による)
④調理工程支援による調理工程支援
 3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、調理をする被験者に対して様々な媒体で調理工程を示す(紙やタブレット、ARゴーグルなど)
⑤食品
 3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、宇宙日本食や総菜、生鮮野菜、間食など用意した食品のみ喫食可能(三大栄養素について栄養価検証済み)


英語
1. Menu proposals by the menu proposal function (it is possible to choose options other than the proposed menus)
Propose three meals per day (breakfast, lunch, and dinner) for a period of 3 to 14 days.
2. Exclusion from role assignments by the role assignment proposal function
Be excluded from the roles of dinner cooking and cleaning for a period of 3 to 14 days (the individual can take on these roles if they wish and other participants agree).
3. Rule-making support by the rule-making support function
For a period of 3 to 14 days, initiate and facilitate discussions on group hygiene and living rules according to the preferences of the participants (discussions are conducted anonymously).
4. Cooking process support by the cooking process support function
For a period of 3 to 14 days, provide the participants who are cooking with various media that show the cooking process (such as paper, tablets, or AR goggles) for three meals a day (breakfast, lunch, and dinner).
5. Food
For a period of 3 to 14 days, participants can consume only the provided foods for three meals a day (breakfast, lunch, and dinner), including Japanese space food, prepared dishes, fresh vegetables, and snacks (nutritional value verified for the three major nutrients).

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

59 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
①20歳以上、59歳以下
②性別不問
③過去過去 1 年間の健康診断で全ての項目において、“異常なし”または“有所見健康”または“要経過観察”のいずれかに該当する(要再検査、要精密検査、要治療、治療中の項目なし)
④業務上数日間のリモートワークが可能かつ私生活上も本研究に参加可能(自由意思での参加を原則とするため、当該者の上長からの打診など強制力が発生する抽出方法はとらない)


英語
1. 20 years old and above, under 60 years old
2. No gender preference
3. Over the past year, the individual must have had all items in their health examination categorized as either "No abnormalities," "Noted health," or "Requires follow-up" (No items requiring re-examination, detailed examination, treatment, or currently undergoing treatment).
4. The individual must be able to participate in the study both professionally (able to work remotely for several days) and personally (the participation should be voluntary, and they should not be compelled by suggestions or mandates from their superiors).

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
なし


英語
None

目標参加者数/Target sample size

72


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
三竹
ミドルネーム
瑞穂


英語
Mitake
ミドルネーム
Mizuho

所属組織/Organization

日本語
株式会社NTTデータ


英語
NTT DATA Japan Corporation

所属部署/Division name

日本語
第二インダストリ統括事業本部 食品・飲料・CPG事業部


英語
CPG Division, Second Industry Business Sector

郵便番号/Zip code

1356033

住所/Address

日本語
東京都江東区豊洲3-3-3 豊洲センタービル


英語
Toyosu Center Building, 3-3-3 Toyosu, Koto-ku, Tokyo

電話/TEL

080-1124-0937

Email/Email

Mizuho.Mitake@nttdata.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
藤井
ミドルネーム
彩加


英語
Fujii
ミドルネーム
Sayaka

組織名/Organization

日本語
株式会社NTTデータ


英語
NTT DATA Japan Corporation

部署名/Division name

日本語
第二インダストリ統括事業本部 食品・飲料・CPG事業部


英語
CPG Division, Second Industry Business Sector

郵便番号/Zip code

1356033

住所/Address

日本語
東京都江東区豊洲3-3-3 豊洲センタービル


英語
Toyosu Center Building, 3-3-3 Toyosu, Koto-ku, Tokyo

電話/TEL

080-1011-3564

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

Sayaka.Fujii@nttdata.com


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Others

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
株式会社NTTデータ


部署名/Department

日本語
第二インダストリ統括事業本部 食品・飲料・CPG事業部


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Others

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
農林水産省


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

日本の官庁/Japanese Governmental office

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
一般社団法人 SPACE FOODSPHERE、国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所、キユーピー株式会社


英語
General Incorporated Association SPACE FOODSPHERE, National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition, Kewpie Corporation

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語
なし


英語
None


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
株式会社リバネス


英語
Leave a Nest Co., Ltd.

住所/Address

日本語
東京都新宿区下宮比町1-4 飯田橋御幸ビル


英語
1-4 Shimomiyabicho, Shinjuku-ku, Tokyo, Iidabashi Miyuki Building

電話/Tel

03-5227-4198

Email/Email

rd@lnest.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2025 02 20


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

4

主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2025 01 06

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2025 02 06

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2025 01 07

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2025 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2025 02 20

最終更新日/Last modified on

2025 02 20



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