UMIN試験ID | UMIN000057092 |
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受付番号 | R000065107 |
科学的試験名 | 「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2025/02/20 |
最終更新日 | 2025/02/20 14:06:44 |
日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験
英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"
日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験
英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"
日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験
英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"
日本語
「食の支援ソリューション」の開発に関する実証実験
英語
A demonstration experiment regarding the development of a "Food Support Solution"
日本/Japan |
日本語
宇宙空間に滞在する宇宙飛行士および旅行者
英語
Astronauts and travelers staying in outer space
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
背景として、宇宙空間の限られたリソース(食材・調理器具・人員等)環境でも、クルーがなるべく地上での日常に近い食習慣を集団で維持できるようにすることを目的に、食生活の支援を行うソリューションの開発を行っている。本研究では、所属組織の異なる 4~8名の成人がクルー役として共同生活を行う中で現在開発中の食の支援ソリューションのプロトタイプを活用し、その有用性や既存宇宙食を組み合わせた献立メニューの評価、集団生活における食に関する不和の発見をすることで、食の支援ソリューション開発の参考情報を得ることを目的とする。食の支援ソリューションの具体的な機能としては、献立提案や役割分担提案、調理工程支援、ルールメイキング、在庫管理の5種がある。
英語
The purpose of this study is to develop a solution that supports dietary life, enabling the crew to maintain eating habits as close to those on Earth as possible, even in the limited resource environment of outer space (such as limited ingredients, cooking utensils, and personnel). In this study, 4 to 8 adults from different organizations will live together as a crew, utilizing the prototype of the currently developing food support solution. The goals are to evaluate its usefulness, assess menu plans combining existing space foods, and identify conflicts related to food in a group living environment. The insights gained will serve as reference information for the further development of the food support solution.The specific functions of the food support solution include five types: menu proposal, role assignment proposal, cooking process assistance, rule making, and inventory management.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
①献立に関する美味しさ、量、バリエーション、調理の簡便さ
②食の支援ソリューションの有効性、使いやすさ、追加すべき機能
③献立決定~調理~片づけという一連の食事行為を他者とする際のフリクションやその解消方法
英語
1. Taste, quantity, variety, and ease of preparation of the menu
2. Effectiveness, ease of use, and additional functions needed for the food support solution
3. Friction and its resolution methods when performing a series of meal-related activities (from menu planning to cooking to cleaning up) with others
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
①献立提案機能による献立提案(提案した献立以外のものも選択可能)
3日から最大14日間、朝昼夕の3食について提案する
②役割分担提案機能による役割分担(話し合いで提案した役割担当者以外も選択可能)
3日から最大14日間、夕食の調理担当と片付担当を1名ずつ提案する
③ルールメイキング支援機能によるルールメイキング支援
3日から最大14日間、被験者の希望に応じて集団での衛生ルールや生活ルールについて議論を提起し、話し合いを促進する(議論の定期は匿名による)
④調理工程支援による調理工程支援
3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、調理をする被験者に対して様々な媒体で調理工程を示す(紙やタブレット、ARゴーグルなど)
⑤食品
3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、宇宙日本食や総菜、生鮮野菜、間食など用意した食品のみ喫食可能(三大栄養素について栄養価検証済み)
英語
1. Menu proposals by the menu proposal function (it is possible to select options other than the proposed menu)
Propose three meals per day (breakfast, lunch, and dinner) for a period of 3 to 14 days.
2. Role assignment proposals by the role assignment proposal function (it is possible to select individuals other than those proposed for the roles through discussion)
Propose one person each for the roles of dinner cooking and cleaning for a period of 3 to 14 days.
3. Rule-making support by the rule-making support function
For a period of 3 to 14 days, initiate and facilitate discussions on group hygiene and living rules according to the preferences of the participants (discussions are conducted anonymously).
4. Cooking process support by the cooking process support function
For a period of 3 to 14 days, provide the participants who are cooking with various media that show the cooking process (such as paper, tablets, or AR goggles).
5. Food
For a period of 3 to 14 days, participants can consume only the provided foods for three meals a day (breakfast, lunch, and dinner), including Japanese space food, prepared dishes, fresh vegetables, and snacks (nutritional value verified for the three major nutrients).
日本語
①献立提案機能による献立提案(提案した献立以外のものも選択可能)
3日から最大14日間、朝昼夕の3食について提案する
②役割分担提案機能による役割分担の除外
3日から最大14日間、夕食の調理担当と片付担当から除外される(本人が希望し、他被験者が同意する場合は担当してよい)
③ルールメイキング支援機能によるルールメイキング支援
3日から最大14日間、被験者の希望に応じて集団での衛生ルールや生活ルールについて議論を提起し、話し合いを促進する(議論の定期は匿名による)
④調理工程支援による調理工程支援
3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、調理をする被験者に対して様々な媒体で調理工程を示す(紙やタブレット、ARゴーグルなど)
⑤食品
3日から最大14日間、朝昼夕の3食について、宇宙日本食や総菜、生鮮野菜、間食など用意した食品のみ喫食可能(三大栄養素について栄養価検証済み)
英語
1. Menu proposals by the menu proposal function (it is possible to choose options other than the proposed menus)
Propose three meals per day (breakfast, lunch, and dinner) for a period of 3 to 14 days.
2. Exclusion from role assignments by the role assignment proposal function
Be excluded from the roles of dinner cooking and cleaning for a period of 3 to 14 days (the individual can take on these roles if they wish and other participants agree).
3. Rule-making support by the rule-making support function
For a period of 3 to 14 days, initiate and facilitate discussions on group hygiene and living rules according to the preferences of the participants (discussions are conducted anonymously).
4. Cooking process support by the cooking process support function
For a period of 3 to 14 days, provide the participants who are cooking with various media that show the cooking process (such as paper, tablets, or AR goggles) for three meals a day (breakfast, lunch, and dinner).
5. Food
For a period of 3 to 14 days, participants can consume only the provided foods for three meals a day (breakfast, lunch, and dinner), including Japanese space food, prepared dishes, fresh vegetables, and snacks (nutritional value verified for the three major nutrients).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
①20歳以上、59歳以下
②性別不問
③過去過去 1 年間の健康診断で全ての項目において、“異常なし”または“有所見健康”または“要経過観察”のいずれかに該当する(要再検査、要精密検査、要治療、治療中の項目なし)
④業務上数日間のリモートワークが可能かつ私生活上も本研究に参加可能(自由意思での参加を原則とするため、当該者の上長からの打診など強制力が発生する抽出方法はとらない)
英語
1. 20 years old and above, under 60 years old
2. No gender preference
3. Over the past year, the individual must have had all items in their health examination categorized as either "No abnormalities," "Noted health," or "Requires follow-up" (No items requiring re-examination, detailed examination, treatment, or currently undergoing treatment).
4. The individual must be able to participate in the study both professionally (able to work remotely for several days) and personally (the participation should be voluntary, and they should not be compelled by suggestions or mandates from their superiors).
日本語
なし
英語
None
72
日本語
名 | 三竹 |
ミドルネーム | |
姓 | 瑞穂 |
英語
名 | Mitake |
ミドルネーム | |
姓 | Mizuho |
日本語
株式会社NTTデータ
英語
NTT DATA Japan Corporation
日本語
第二インダストリ統括事業本部 食品・飲料・CPG事業部
英語
CPG Division, Second Industry Business Sector
1356033
日本語
東京都江東区豊洲3-3-3 豊洲センタービル
英語
Toyosu Center Building, 3-3-3 Toyosu, Koto-ku, Tokyo
080-1124-0937
Mizuho.Mitake@nttdata.com
日本語
名 | 藤井 |
ミドルネーム | |
姓 | 彩加 |
英語
名 | Fujii |
ミドルネーム | |
姓 | Sayaka |
日本語
株式会社NTTデータ
英語
NTT DATA Japan Corporation
日本語
第二インダストリ統括事業本部 食品・飲料・CPG事業部
英語
CPG Division, Second Industry Business Sector
1356033
日本語
東京都江東区豊洲3-3-3 豊洲センタービル
英語
Toyosu Center Building, 3-3-3 Toyosu, Koto-ku, Tokyo
080-1011-3564
Sayaka.Fujii@nttdata.com
日本語
その他
英語
Others
日本語
株式会社NTTデータ
日本語
第二インダストリ統括事業本部 食品・飲料・CPG事業部
日本語
英語
日本語
その他
英語
Others
日本語
農林水産省
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
一般社団法人 SPACE FOODSPHERE、国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所、キユーピー株式会社
英語
General Incorporated Association SPACE FOODSPHERE, National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition, Kewpie Corporation
日本語
なし
英語
None
日本語
株式会社リバネス
英語
Leave a Nest Co., Ltd.
日本語
東京都新宿区下宮比町1-4 飯田橋御幸ビル
英語
1-4 Shimomiyabicho, Shinjuku-ku, Tokyo, Iidabashi Miyuki Building
03-5227-4198
rd@lnest.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
4
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2025 | 年 | 01 | 月 | 06 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 06 | 日 |
2025 | 年 | 01 | 月 | 07 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2025 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2025 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000065107
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000065107